Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πόλεμος ή Ειρήνη, μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα

Μια θλιβερή συμμαχία διαμορφώθηκε  και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα στις 2/3/2022, που καταδικάζει  φραστικά τον πόλεμο  στην Ουκρανία, αλλά όχι τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ έκαναν την επιλογή τους, φέρνοντας στη μνήμη μας τους στίχους του Μπρεχτ.

Όταν αυτοί που είναι ψηλά
μιλάνε για ειρήνη
ο απλός λαός ξέρει
πως έρχεται ο πόλεμος.

Όταν αυτοί που είναι ψηλά καταριούνται τον πόλεμο
οι διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογραφεί

Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι: με την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της Ουκρανίας και όλης της περιοχής ή με τον πόλεμο, τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και των ολιγαρχών  της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας που οδήγησαν στη σφαγή. 

Με την άμεση παύση του πολέμου, την καταδίκη και της εισβολής της Ρωσίας και της νατοϊκής επέμβασης, την απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές αναμετρήσεις ή με την ανοχή και στήριξη της συμμετοχής της στους ανταγωνισμούς υπηρετώντας τους σχεδιασμούς  του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

Η πλειοψηφία, λοιπόν, του δημοτικού συμβούλιου, κατ’ εικόνα και ομοίωση των αστικών κομμάτων τους στη βουλή, πήραν θέση. Η παράταξη της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις 2 παρατάξεις  της Ν.Δ.  και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνέραψαν και έβγαλαν ένα ψήφισμα που αναφέρεται υποκριτικά στο δράμα του λαού της Ουκρανίας από τον πόλεμο και στην καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας, αλλά δεν καταδικάζει την ανάμιξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη  συμμετοχή του και την εγκατάσταση των βάσεων του στην περιοχή, τις επεμβάσεις των χωρών της Ε.Ε..  Δεν λέει κουβέντα για τα γεγονότα της εμπλοκής της χώρας μας στη συνέχιση και τη γενίκευση του πολέμου με την παροχή διευκολύνσεων από τις βάσεις, το κυνήγι των εξοπλισμών, την αποστολή καλάσνικοφ και άλλων όπλων στην εμπόλεμη περιοχή, τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης της μιας πλευράς, τον ψυχρό πόλεμο των οικονομικών και άλλων κυρώσεων και την ακύρωση από την Ελλάδα ακόμα και πολιτιστικών εκδηλώσεων από ρώσους καλλιτέχνες. 

Από κοινού με τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας διάλεξαν να υποστηρίξουν την ανάμιξη της Ελλάδας, πιστεύοντας ότι θα είναι με τη «σωστή» πλευρά , εννοώντας και ελπίζοντας με τη δική τους ηθική ότι θα είναι η πλευρά των νικητών του πολέμου.  Αν και όπως ειπώθηκε 2 φορές από τον αρχικό συγγραφέα του ψηφίσματος , Πάνο Τριγάζη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τους κοστίζει και λίγο, γιατί δεν θα έρθουν οι πλούσιοι ρώσοι τουρίστες και θα υπάρχει μείωση εσόδων. Για αυτό μετέτρεψαν το ολέθρια επιλογή της Ρωσίας σε ολέθρια επιλογή της ρωσικής ηγεσίας. Αλλά προκειμένου να βγάλουν  το ψήφισμα μαζί με τη Ν.Δ., αφαίρεσαν και μια φράση που είχαν για άρνηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μη τυχόν και αποδυναμωθεί η λυκοσυμμαχία, όπως φοβούνται οι νεοδημοκράτες και αφού έτσι και αλλιώς είναι στο Σύνταγμα της Ουκρανίας κατά τον Πάνο Τριγάζη.

Και βέβαια όλο αυτό το σκηνικό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί με επιθέσεις, αυταρχισμό, αφαίρεση από τον πρόεδρο του λόγου από τη δημοτική σύμβουλο της Αριστερής  Παρέμβασης  και χαρακτηρισμούς από το Πάνο Τριγάζη του ΣΥΡΙΖΑ περί αριστερισμού, για τις αναφορές του ψηφίσματος σε ΝΑΤΟ και βάσεις, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με αυτά γιατί είναι δεδομένα. Επίθεση γιατί το ψήφισμα αναφέρεται σε ιμπεριαλιστικούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και δεν αρκείται μόνο στη φραστική καταδίκη της ρώσικης εισβολής, αλλά ζητά να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας, να μην στέλνονται όπλα, να μην πάνε στρατιώτες, να κλείσουν οι βάσεις και να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Ενώ, επίθεση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και το δήμαρχο Άκη Κατωπόδη έγινε και στο δημοτικό σύμβουλο της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα, Τάσο Μαυρόπουλο, που στήριξε το ψήφισμα μαζί με την Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα, διακόπτοντας για αρκετά λεπτά την ομιλία του και κάνοντας επίσης χαρακτηρισμούς.  

Ο κατήφορος στην ενσωμάτωση στο σύστημα πάει μαζί με τον αυταρχισμό και την απαξίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβούλιου.

Αλλά υπάρχει και κάτι πιο βαθύ που πρέπει πολλούς και πολλές να προβληματίσει. Παρά το ότι το σχέδιο ψηφίσματος είχε σταλεί πολλές ώρες νωρίτερα σε όλες τις παρατάξεις και της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα (Σάρολα), οι παρατάξεις αυτές δεν έστειλαν κάποιες τροποποιήσεις, ούτε  μπήκαν στον κόπο στη διάρκεια του συμβουλίου να κάνουν τροποποιήσεις στην  πρότασή μας για ψήφισμα,  είτε να καταθέσουν άλλο ψήφισμα.   

Η μεν Πρωτοβουλία ανέφερε ως αιτιολογία μη ψήφισης ότι δεν περιείχε  αναφορά για την εισβολή στην Κύπρο και  για τη Γιουγκοσλαβία, παρατηρήσεις που κάναμε αποδεκτές, παρόλα αυτά δεν το ψήφισε. Δεν κάναμε αποδεκτό το να μην αναφέρεται το να κλείσουν οι βάσεις και το έξω από το ΝΑΤΟ.

Η δε Λαϊκή Συσπείρωση, παρότι στο ψήφισμα περιεχόταν οι βασικές θέσεις του πολιτικού της φορέα του ΚΚΕ, περί καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας και του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών – καπιταλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ , Ε..Ε από τη μια και Ρωσίας από την άλλη, περί της ανάγκης μη εμπλοκής της χώρας, απομάκρυνσης των βάσεων, εξόδου από το ΝΑΤΟ,  απλώς το καταψήφισε χωρίς αιτιολογία.  Όλοι και όλες κρινόμαστε. 

Μαρία Μπικάκη, δημοτική σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης Βύρωνα

Το ψήφισμα που κατέθεσε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα και στηρίχτηκε από την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα εδώ

Βίντεο από τις παρεμβάσεις μας στη συζήτηση εδώ 

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη σχετική συζήτηση στο βίντεο εδώ η οποία ξεκινά από το 2.34’.03’

Παρακάτω το ψήφισμα που αποφάσισαν οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ (Κατωπόδη), Ν.Δ. (Γώγου και Μπαντή), ΚΙΝΑΛ  (Σωτηρόπουλου). 

Οι φράσεις με κίτρινο προστέθηκαν στο αρχικό τους κείμενο κατά τη μεταξύ τους συζήτηση και με κόκκινο αφαιρέθηκαν.

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ανεξάρτητης χώρας στην καρδιά της Ευρώπης.

Τίποτε δεν δικαιολογεί την ολέθρια αυτή επιλογή της Ρωσίας ρωσικής ηγεσίας που είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της ειρηνικής συνύπαρξης.

 Μαζί με όλο τον ελληνικό λαό απαιτούμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, που έχουν κύριο θύμα τους τον άμαχο πληθυσμό, ξεριζώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.

Δηλώνουμε ενεργητικά αλληλέγγυοι στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό, συμπεριλαμβανομένων των  ελληνικής  εθνικής καταγωγής πολιτών της Ουκρανίας, στην Μαριούπολη και αλλού.

 Θεωρούμε ότι η Μόσχα και το Κίεβο μπορούν να φτάσου σε συμφωνία ειρήνης και καλής γειτονίας, στην βάση των αρχών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, με όρους ίσης ασφάλειας.

 πρώτος από τους οποίους είναι η άρνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μια ειρηνική Ευρώπη, μακριά από νέο ψυχρό πόλεμο,  χρειάζεται την συνεργασία τόσο της Ρωσίας όσο  και της Ουκρανίας.   

 Οι πρόσφυγες να τύχουν της προβλεπόμενης από το διεθνές δίκαιο προστασίας και η Ουκρανία γενναίας ευρωπαϊκής βοήθειας για την οικονομική της ανόρθωση, όχι για τον υπερεξοπλισμό της.

Η χώρα μας με τα ιδιαίτερα εθνικά της προβλήματα, να αποφύγει την οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή στην κρίση, συνυπολογίζοντας και την διατήρηση καλών σχέσεων με την Ρωσία.

Στη συνέχεια ακούστηκε αορίστως ότι θα προστεθεί αναφορά στην Κύπρο για τη συνεχιζόμενη και ντε φάκτο διχοτόμηση.

Συλλογικά η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις  οικονομικοκοινωνικές συνέπειες από το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Και τέλος θα γραφτεί ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία από το δήμο Βύρωνα για + ανθρωπιστική βοήθεια προς το χειμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

 2 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ