Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Κοινό αίτημα 32 δημοτικών συμβούλων: Το κλάδεμα των δέντρων σε ιδιώτη εργολάβο; Όχι

Πριν λίγες μέρες η διοικούσα παράταξη "Στάση Βύρωνα" πέρασε στην οικονομική επιτροπή του Δήμου όπου και έχει την πλειοψηφία ελέω νόμου Θεοδωρικάκου, απόφαση με την οποία εκχωρεί το κλάδεμα των δέντρων σε ιδιώτη εργολάβο. Παράλληλα, αρνήθηκε να φέρει το θέμα στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!

Οι υπόλοιπες παρατάξεις με κοινό αίτημα απορρίψαμε αυτή την αντιδημοκρατική νοοτροπία και πρακτική, ενώ ζητήσαμε να έρθει το θέμα ως τακτικό στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και είναι το σωστό. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην ερχόμενη συνεδρίαση (Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 6 μμ., διαδικτυακή). Ύστερα από αυτή την πίεση, η δημοτική αρχή υποχώρησε και το θέμα θα έρθει κανονικά στο δημοτικό συμβούλιο.

Ως Αριστερή Παρέμβαση θεωρούμε ότι η απόφαση της Οικονομικής επιτροπής πρέπει να ακυρωθεί. Διότι ιδιωτικοποιεί μία υπηρεσία που ο δήμος παρείχε και οφείλει να συνεχίσει να παρέχει στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

####

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ | ΔΗΛΩΣΗ - ΑΙΤΗΣΗ

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε με αίτημά μας προς τον Δήμαρχο και εσάς την 17-9-2020 ζητούσαμε αφενός την ανάκληση-ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της 14-9-2020 για την έγκριση παροχής υπηρεσίας για εργασίες συντήρησης δενδροστοιχιών από ιδιώτη και αφετέρου την συζήτηση του σχετικού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή επέλεξε – καλυπτόμενη πίσω από τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, τις οποίες δήθεν αποδοκιμάζει, αλλά με μεγάλη συχνότητα χρησιμοποιεί – να μην προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έχει δοτή πλειοψηφία. Θα κριθεί για την απόφαση της αυτή από τον λαό του Βύρωνα.

Εσείς όμως ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στον οποίο γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο κοινοποιήθηκε αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του (32 δημοτικοί σύμβουλοι ή 78,04% των μελών του) για συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός θέματος, ανεξάρτητα από την απόφαση της δημοτικής αρχής για το θέμα της ανάκλησης (που ανήκει κατά τον νόμο Θεοδωρικάκου αρχικά στην Οικονομική Επιτροπή), είχατε όχι μόνο νομική, αλλά και δημοκρατική υποχρέωση να θέσετε το θέμα, προς συζήτηση έστω, στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό επιτάσσουν οι κείμενες διατάξεις, ο Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και ο στοιχειώδης σεβασμός της αντιπολίτευσης και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Παρόλα αυτά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην ημερήσια διάταξη που μας κοινοποιήθηκε για την συνεδρίαση της Δευτέρας 5-10-2020 απουσιάζει η συζήτηση του μείζονος αυτού ζητήματος, όπως αιτηθήκαμε.

Ενόψει των ανωτέρω σας δηλώνουμε ότι, ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, εφόσον δεν συζητηθεί το θέμα αυτό (για το οποίο επιφυλασσόμαστε να υποβάλλουμε, αν αδρανήσετε και πάλι, και αυτοτελές γραπτό αίτημα για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό αποκλειστικά το θέμα κατ` άρθρο 67 παρ. 2 του ν. 3852/2010) και μέχρι να συζητηθεί, δεν προτιθέμεθα να παραστούμε και να συμμετάσχουμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 5-10-2020 ή σε κάθε μετ` αναβολή ή νέα ορισθείσα ημερομηνία.

Βύρωνας, 2 Οκτωβρίου 2020


Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αδαμόπουλος Γιάννης, Αλμύρας Γιώργος, Αναστούλης Παύλος, Αποστολάκης Νεκτάριος, Βαλμάς Ηλίας, Βαρσαγάκης Γιώργος, Βώβος Διονύσης, Γείτονας Βαγγέλης, Γώγος Χρήστος, Δάφνη Πηνελόπη, Δεμπόνος, Βασίλης, Ζιώγα Μαρία, Καλύβας Βασίλης, Καππάτος Ορέστης, Κιούπη, Ιουλία, Κλειάσιος Θανάσης, Κριατσιώτης Γιώργος, Λέλος Γιώργος, Μαυρόπουλος Τάσος, Μουντοκαλάκης Βασίλης, Μπαντής Μιλτιάδης, Μπαστέα Πετρούλα, Ντόβολος Γιώργος, Οικονόμου Θανάσης, Παπαδημητρίου Θανάσης, Σάρολα Βάσια, Σφακιανάκη Αικατερίνη, Σωτηρόπουλος Αλέξης, Ταραζώνας Δημήτρης, Τριανταφύλλου Λευτέρης, Τσιάκαλος Κοσμάς, Υφαντή Σωτηρούλα