Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ψηφίσματα συμπαράστασης για την κλήση των δημοτικών κινήσεων "Δρόμοι Αντίστασης"


Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα συμπαραστέκεται στις δημοτικές κινήσεις που απειλούνται με καταλογισμό προστίμου λόγω του αντιδημοκρατικού νόμου με το παρακάτω ψήφισμα. Παράλληλα, καταθέσαμε ψήφισμα από κοινού με τη Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, το οποίο και το υπερψήφισε.

1. ΨΗΦΙΣΜΑ Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα

Συμπαραστεκόμαστε στις κινήσεις «Δρόμοι Αντίστασης» Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Δάφνης-Υμηττού που κλήθηκαν από την περιφέρεια Αττικής να καταθέσουν τα οικονομικά μας βιβλία για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019 βάσει του νόμου 3870/2010 (νόμος που απειλεί με βαρύτατα πρόστιμα) που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εμπλούτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δήθεν ανεξάρτητες Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων συνεχίζουν την εντεταλμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. δράση τους για τον έλεγχο και την ποινικοποίηση της συμμετοχής στις τοπικές εκλογές των παρατάξεων, με ιδιαίτερη προτίμηση στις κινήσεις που δεν εντάσσονται στο αστικό πολιτικό κατεστημένο κραδαίνοντας απειλές προστίμων. Για τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις του συστήματος υπάρχει η μέριμνα προστασίας τους, όπως με την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στις 5/3/2020 διαγράφοντας πρόστιμα σε 87 δημοτικούς και περιφερειακούς επικεφαλής για κενά ή λάθη στα έγγραφα που κατέθεσαν στις Επιτροπές. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντιδημοκρατικός και έχει κύριο στόχο τον αποκλεισμό των λαϊκών δυνάμεων από την εκλογική διαδικασία απαιτώντας υπέρογκο αριθμό υποψηφίων, ακριβά παράβολα, αυξημένο αριθμό παραστατικών και εγγράφων, μεγάλο όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών και ασφυκτικούς ελέγχους.

Τα δημοτικά σχήματα των λαϊκών δυνάμεων δεν είναι επιχειρήσεις.

Παρεμβαίνουν στον λαό και διεκδικούν την ψήφο του αναδεικνύοντας και παλεύοντας να λυθούν τα προβλήματα του λαού (φτώχεια-ανεργία-καταστροφή περιβάλλοντος). Προβάλλουν ως μόνη διέξοδο την συλλογική αγωνιστική δράση των εργαζομένων και του λαού. Ο συγκεκριμένος νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προβλέπει και επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα, έκπτωση από τις θέσεις εκλογής, ποινικοποιεί την πολιτική δράση και τη διακίνηση ιδεών – όταν αυτές προσπαθούν να ανοίξουν μια άλλη προοπτική για το λαό και τους αγώνες του.

Αριστερές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις καλούνται ήδη να πληρώσουν υπέρογκα ποσά είτε γιατί δεν κατέθεσαν όλα τα χαρτιά ή δεν άνοιξαν ΑΦΜ ή λογαριασμούς σε τράπεζα, είτε γιατί κόλλησαν αφίσες ή ανάρτησαν πανό. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, τα κόμματα του συστήματος που ξημεροβραδιάζονται με πλουτοκράτες να θέλουν να κάνουν οικονομικό έλεγχο σε λαϊκές συλλογικότητες που οι μόνοι πόροι τους πηγάζουν από τη σχέση τους με το λαό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιτίθεται μόνο στα αριστερά λαϊκά τοπικά σχήματα. Θέλει να τσακίσει τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας να οργανώνεται και να αγωνίζεται, ενεργοποιώντας παλιούς νόμους και ψηφίζοντας νέους. Ξεκίνησε τη θητεία της καταργώντας το Άσυλο. Αυστηροποίησε τον ποινικό κώδικα. Επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο και τη φίμωση των σωματείων μέσω ενός ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου και αντισυνδικαλιστικών διατάξεων (αντιαπεργιακές ρυθμίσεις, απαίτηση έκδοσης ΑΦΜ και συμπλήρωσης Μητρώου «πραγματικών δικαιούχων») για να μην μπορούν να αποφασίσουν και να οργανώσουν κινητοποιήσεις, απεργίες, αγώνες. Επεμβαίνει στους φοιτητικούς συλλόγους για τους διαλύσει. Ετοιμάζει νόμο ενάντια στο δικαίωμα στην διαδήλωση. Και εκεί σκοπός είναι η πλήρης αμφισβήτηση του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Το προηγούμενο διάστημα στις προσπάθειες της νεολαίας να απαντήσει στα αντιδραστικά μέτρα για τους φοιτητές απάντησε με άγρια καταστολή, Προχωρώντας σε σωματικούς ελέγχους, συλλαμβάνοντας και εξευτελίζοντας διαδηλωτές και ανήλικους μαθητές. Πανεπιστημιακές σχολές έκλεισαν (Λοκ άουτ) για να μην γίνουν φοιτητικές συνελεύσεις. Εισέβαλε στην ΑΣΟΕΕ πολιορκώντας-εγκλωβίζοντας φοιτητές. Την ίδια στιγμή που η πρόταση της εισαγγελέως αθωώνει την Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνονται απεργοί του ΟΤΕ. Όλα αυτά αποκαλύπτουν πως το σύστημα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό. Καλούμε το λαό και κάθε προοδευτική-δημοκρατική συλλογικότητα να καταγγείλει την προσπάθεια συντριβής του λαϊκού δικαιώματος στην οργάνωση των αγώνων, την μεθόδευση αποκλεισμού των λαϊκών δυνάμεων από τις δημοτικές εκλογές και την πολιτική δράση.

ü Να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα για την διακίνηση πολιτικών απόψεων.
ü Να καταργηθούν όλες οι αντιδημοκρατικές διατάξεις των εξοντωτικών προστίμων του ν. 3870/2010
ü Ο οικονομικός έλεγχος των κινήσεων, των σωματείων των συλλογικοτήτων του κινήματος είναι πολιτικός έλεγχος. 
ü Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και της αντίστασης.
ü Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην οργάνωση, την συλλογική έκφραση και πάλη.
ü Αλληλεγγύη στο σχήμα «Δρόμοι Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό».
ü Αλληλεγγύη στο σχήμα «Δρόμοι Αντίστασης Απέναντι στο κατεστημένο τους» στη Δάφνη και τον Υμηττό. Αλληλεγγύη σε όλα τα αγωνιστικά σχήματα τα οποία είναι σε διαδικασία ελέγχου, προστίμων και διώξεων.

########################

2. Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στα δημοτικά σχήματα «ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Δάφνης-Υμηττού, απέναντι στην κλήτευση που δέχθηκαν από την περιφέρεια Αττικής για να καταθέσουν τα οικονομικά τους βιβλία για τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019 και απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα με βάσει το νόμο 3870/2010.

Ο συγκεκριμένος νόμος είναι βαθιά αντιδημοκρατικός προβλέπει και επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα, ποινικοποιεί την πολιτική δράση και τη διακίνηση ιδεών (χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με εξοντωτικά πρόστιμα για αφισοκολλήσεις). Σαν Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα διεκδικούμε να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο στα δημοτικά σχήματα Δρόμοι Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό» & «Δρόμοι Αντίστασης Απέναντι στο κατεστημένο τους» στη Δάφνη και τον Υμηττό. 

ü Κανένα πρόστιμο να μην επιβληθεί στα δημοτικά σχήματα «Δρόμοι Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό» & «Δρόμοι Αντίστασης Απέναντι στο κατεστημένο τους» στη Δάφνη και τον Υμηττό. 
ü Να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα για την διακίνηση πολιτικών απόψεων. 
ü Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης. 

Βύρωνας 09/3/20