Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Όχι πανικός, όχι πολιτικές/θρησκευτικές σκοπιμότητες, αλλά υπευθυνότητα, προφυλάξεις. Αγώνας για επαρκές δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ | Με ανησυχία παρακολουθούμε την εξάπλωση παγκόσμια και στην χώρα μας, του ιού SARS-CoV-2 ή αλλιώς κορονοϊού, ο οποίος έχει χτυπήσει αρκετές χώρες με αυξανόμενο αριθμό θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και γενικά το κράτος δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας κορονοϊού. 

Οι χρόνιες ελλείψεις και η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, υπονομεύουν διαχρονικά την περίθαλψη εργαζομένων και λαού. Πόσο μάλλον τώρα, με την εμφάνιση της επιδημίας! Δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο ενίσχυσης των δομών δημόσιας περίθαλψης με το αναγκαίο προσωπικό και υλικοτεχνική στήριξη. Καμία νέα κλίνη Εντατικής Θεραπείας δεν έχει ανοίξει, παρά τις έγκαιρες εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.

Τόσο η ηγεσία του ΕΟΔΥ, όσο και η ίδια η κυβέρνηση, διστάζουν να πάρουν δραστικά μέτρα περιορισμού της μαζικής μετάδοσης, γιατί υποτάσσονται σε οικονομικά συμφέροντα και θρησκοληψίες με αποτέλεσμα ένα απαράδεκτο αλαλούμ. Όμως, βλέποντας τι γίνεται στην γειτονική Ιταλία πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα σήμερα, γιατί ίσως αύριο θα είναι αργά.

Ως Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα εκφράζουμε την αντίθεση μας και σε δημόσιες δηλώσεις ορισμένων γιατρών που υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι τους επιστημονικούς τους τίτλους, για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη. Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις, τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).


Είναι άλλο πράγμα ο σεβασμός του θρησκευτικού συναισθήματος και άλλο πράγμα η προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη σκοταδιστικών αντιλήψεων που σε τέτοιες καταστάσεις θα δημιουργήσουν ταχεία επέλαση του ιού, όταν μάλιστα η χώρα μας έχει ένα μισοδιαλυμένο σύστημα Υγείας! Όπως σωστά αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ: «Έχει ήδη τονιστεί, πως η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς»!

Βυρωνιώτες και Βυρωνιώτισσες, όλες και όλοι να σταθούμε με συναίσθηση ευθύνης για τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, διεκδικούμε από Δήμο/κυβέρνηση:
 

- Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς όλων των ατόμων που πλήττονται ή που χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους υπόσταση στο ελληνικό κράτος, είτε είναι πολίτες του είτε όχι.
 

- Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους και να απαγορευτεί η απόλυσή τους. Οι επιχειρήσεις που βρίσκουν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν ατομικές ή συλλογικές απολύσεις ή “τεχνική ανεργία” πρέπει να διωχθούν ποινικά. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές των οποίων τα σχολεία έχουν κλείσει ή για να φροντίσουν ηλικιωμένους ή αναρρώνοντες ασθενείς του ιού αυτού.
 

- Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. , ΜΕΘ και γενικά των νοσοκομείων. Γιατί όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ». Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.
 

- Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα με προσωπικό και με τα αναγκαία μέσα, έτσι ώστε να μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες που παρουσιάζονται.
 

- Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους του Δήμους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Να παρθούν μέτρα καθημερινής απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων ευθύνης του δήμου με χλωριούχα καθαριστικά και αλκοολούχα διαλύματα, όπως και μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του Δήμου.
 

- Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας και ειδικά για αυτούς που ζουν μόνοι τους.
 

- Ο δήμος Βύρωνα να απευθύνει δική του οδηγία για αποφυγή μαζικών συγχρωτισμών ή άλλων δραστηριοτήτων ευοδωτικών για την μετάδοση τουλάχιστον για το επόμενο 15θήμερο. Να αναβληθούν εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αυτές τις μέρες, όπως η μαθητική παρέλαση και η δοξολογία την 25η Μαρτίου στο Βύρωνα. 

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Βύρωνας, 11 Μαρτίου 2020