Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Προωθητική για την κοινή δράση η συνάντηση των αριστερών αντιδιαχειριστικών κινήσεων της Αττικής


Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα συμμετείχε στην κοινή συνάντηση 18 αριστερών, αντικαπιταλισικών κινήσεων δήμων και της περιφέρειας Αττικής, ανάμεσά τους και οι γειτονικές μας κινήσεις από Ζωγράφου, Καισαριανή, Δάφνη-Υμηττό, Ηλιούπολη. Παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου. 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τη συνάντηση




Τη Δευτέρα 9.12 στην αίθουσα της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιτυχία και μαζική συμμετοχή αγωνιστών, εκλεγμένων δημοτικών / περιφερειακών συμβούλων και κινήσεων συνάντηση των αριστερών, αντιδιαχειριστικών και αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης και περιφέρειας στην Αττική. Η συζήτηση άνοιξε με τις εισηγήσεις του Π. Παπανικολάου εκ μέρους της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και του Κ. Τουλγαρίδη από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ενώ τοποθετήθηκαν 18 κινήσεις από δήμους της Αττικής.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την επιθετικότητα στη λεηλασία της φύσης από το κεφάλαιο με τις τραγικές συνέπειες στην κλιματική αλλαγή καθώς και από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από τη νέα κυβέρνηση και τις νέες τοπικές αρχές σε δήμους και περιφέρειες. Πατώντας πάνω στο μνημονιακό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των περιφερειών και των δήμων (Κλιεσθένης κλπ) προχωράει ακόμα πιο επιθετικά τις Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και αντεργατικές τομές, εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών, πλήρης παράδοση του χώρου και του περιβάλλοντος στο κεφάλαιο στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συρρίκνωση στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Ειδικότερα, α. ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων στους τομείς της αποκομιδής των απορριμμάτων, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου β. γενίκευση της ελαστικής εργασίας με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας γ. «στρατηγικής σημασίας επενδύσεις» με άμεσες συνέπειες στα εργατικά δικαιώματα και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων (Ελληνικό, COSCO, καζίνο στο Μαρούσι κλπ) δ. επίθεση στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου της Αττικής (Πάρκο Τρίτση, πάρκο Γουδή).

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της αυταρχικής θωράκισης του κράτους, της καταστολής και της ποινικοποίησης των αγώνων. Με νομοθετικές παρεμβάσεις με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας τροποποιούν το πλαίσιο λειτουργίας δήμων και περιφερειών σε παραπέρα συντηρητική κατεύθυνση, ενισχύοντας το συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης ενώ βάζουν στο στόχαστρο με διώξεις την αντικαπιταλιστική αριστερά και τα μαχητικά κινήματα. Παράλληλα, με όπλο την ξενοφοβική υστερία εντείνουν τη γκετοποίηση – με κλειστού τύπου δομές (φυλακές) έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων - και την επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε οι δυνάμεις μας να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των αγώνων της λαϊκής πλειοψηφίας ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή

ü  Προχωράμε σε ημερίδα περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για τα απορρίμματα στο τέλος του Γενάρη- αρχές Φλεβάρη με πρόσκληση σε συλλογικότητες, αγωνιστές και κατοίκους που ενδιαφέρονται και στόχο τη συμβολή τον εξοπλισμό και την ανάπτυξη του κινήματος. Εκδίδουμε κοινή ανακοίνωση και αφίσα των κινήσεων. Για το λόγο αυτό συγκροτούμε ομάδα εργασίας.

ü  Προχωράμε σε έκδοση κοινού υλικού (ανακοίνωση + αφίσα) για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων στο τοπικό κράτος

ü  Συνεχίζουμε τον αγώνα για κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων του νόμου 3870/2010 (άρθρο5 παρ. 2, άρθρο 14 παρ. 1γ και 2) και των εξοντωτικών προστίμων τις συνέπειες των οποίων ήδη έχουμε γευτεί με το πρόστιμο στο σ. Θ. Αγαπητό.

ü  Στηρίζουμε την προσπάθεια για συγκρότηση επιτροπής αγώνα στον Πειραιά ενάντια στα «επενδυτικά» σχέδια της COSCO, Μελισανίδη κλπ

ü  Στηρίζουμε την κινητοποίηση ενάντια στη λευκή νύχτα στο δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού

ü  Στηρίζουμε τα ψηφίσματα για τις διώξεις των 2 φοιτητών και των 4 αγωνιστών ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Καρδίτσα

Παράλληλα ενισχύουμε την κοινή δράση των αριστερών, αντιδιαχειριστικών και αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης και περιφέρειας, ενισχύουμε το συντονισμό τους, επιδιώκουμε τη συμμετοχή και άλλων κινήσεων με κριτήρια

  • τη στάση απέναντι στον Κλεισθένη, στο ρόλο δήμων – περιφερειών ως μηχανισμούς του κράτους, τη συνολική κριτική και αμφισβήτηση στο μοντέλο της πόλης, την αντιδιαχειριστική στάση απέναντι στα θεσμικά όργανα των δήμων
  • τη συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου
  • τη διαμόρφωση ενός μάχιμου λαϊκού κινήματος συγκροτημένο με όργανα που στηρίζονται στην ενίσχυση μορφών συλλογικής οργάνωσης (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κλπ) με στόχο τη διαμόρφωση επιθετικών αγώνων διεκδίκησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αναβαθμίζουμε τη διαδικτυακή παρουσία μας ( http://saakp.wordpress.com/ )
  • Οργανώνουμε νέα συνάντηση μέσα στο Φεβρουάριο (αμέσως μετά την ημερίδα για τα απορρίμματα) για τις επόμενες πρωτοβουλίες - κοινές παρεμβάσεις μας



ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ