Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση Αριστερής Παρέμβασης για τη δήθεν ανάπλαση σε βάρος των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος στον Καρέα


ΚΑΡΕΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των προσφυγικών πολυκατοικιών του Καρέα από τον Ιούλιο για τα έργα που γίνονται με απόφαση του δήμου στον περιβάλλοντα χώρο των πολυκατοικιών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ξήλωμα των πετρόχτιστων παρτεριών, κατασκευή τοιχείων από μπετόν, ξερίζωμα δένδρων και θάμνων (λένε ότι κάποια θα μεταφυτευτούν και θα φυτευτούν νέα), μετατροπή δρόμων σε πεζόδρομους, ανακατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και δημοτικού φωτισμού, χρησιμοποίηση υλικών και κατασκευών (μικρές ανεμογεννήτριες, σιντριβάνια κλπ) ώστε το έργο να χαρακτηριστεί βιοκλιματικό. Το έργο ανέλαβε η ίδια εταιρεία και για τη μελέτη και για την κατασκευή του. Δεν υπάρχει μελέτη για το κόστος συντήρησης του έργου, ούτε πρόβλεψη για το πως θα γίνεται η συντήρηση αυτή. 


                                   Ναρκίσσου & Λ. Καρέα τοιχείο που τελικά γκρεμίστηκε 

Από τα πρώτα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν ότι, η κατασκευή των τοιχείων, που είχαν στόχο να εμποδίζουν την πρόσβαση στην λεωφ. Καρέα και λειτουργούν ως φράχτες, δημιουργούσε κίνδυνο για πλημμύρες και ταυτόχρονα παρεμπόδιζε την πρόσβαση σε πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, οχήματα τροφοδοσίας κλπ. Επίσης, με το σχεδιασμό μειώνεται στην πράξη το πράσινο, προκύπτουν λειτουργικά προβλήματα για την κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων, αφού πολλοί δρόμοι καταργούνται, άλλοι στενεύουν και άλλοι μονοδρομούνται. Ενώ, προκύπτουν πρόσθετα προβλήματα για τη συνεύρεση των κατοίκων και το παιχνίδι των παιδιών. Στο χώρο πέρα από τα υλικά των αποξηλώσεων (πέτρες και χώμα) που έχουν συσσωρευτεί, έχουν μεταφερθεί τόνοι από οικοδομικά υλικά (τσιμέντο, μεταλλικά πλέγματα, άμμος) μήνες τώρα...

                                 Τόνοι οικοδομικά υλικά για την τσιμεντοποίηση των χώρων 

Υπάρχουν καταγγελίες από τους κατοίκους ότι οι νέες πλάκες που χρησιμοποιούνται για την πλακόστρωση έχουν αρχίσει ήδη να φθείρονται, ενώ θα χρειαστεί να σπάσουν σε διάφορα σημεία για να τοποθετηθούν οι κολώνες της ΔΕΗ (που δεν είχε προβλεφτεί να τοποθετηθούν πριν το στρώσιμο). Πέρα από τις αστοχίες των υλικών, τις κακοτεχνίες και τον λάθος προγραμματισμό των εργασιών, διαφαίνονται μια σειρά προβλήματα που ξεκινούν από τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό των έργων, το αν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και έχουν τη σύμφωνη γνώμη τους και φτάνουν μέχρι το θέμα των αναθέσεων και των χρηματοδοτήσεων.


ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Αναμφισβήτητα χρειάζονται σε όλο το Βύρωνα έργα συντηρήσεων και όχι έργα βιτρίνας, είναι απαραίτητα έργα υποδομών και όχι ψευτοαναπλάσεων. Παντού όμως σε όλη τη χώρα, οι προτεραιότητες για τη χορήγηση κονδυλίων από κυβερνήσεις και Ε.Ε., παρά τις τις ανθρώπινες τραγωδίες και τις καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι, δεν είναι τα έργα υποδομών (αγωγοί ομβρίων, προστασία των δασών κλπ), αλλά τα έργα για δήθεν βιοκλιματικές παρεμβάσεις.

Ενώ, τα επιλέξιμα έργα των κονδυλίων ΕΣΠΑ φωτογραφίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών και εργολαβίες. Έτσι, στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων οι δημόσιοι χώροι και τα δημόσια έργα γίνονται βορρά στους σχεδιασμούς του κατασκευαστικού κεφάλαιου και οι ανάγκες των κατοίκων μπαίνουν δεύτερο πλάνο. Τελική εικόνα: αποψίλωση δασών, παντού τσιμέντο, άσφαλτος, μπετόν με το πρόσχημα των «πράσινων» αναπλάσεων.

ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Έτσι και στον Καρέα και ειδικά στην περιοχή των προσφυγικών κατοικιών, δεν υπάρχει καν δίκτυο ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχώς κίνδυνος για μεγάλες πλημμύρες, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό για δασοπροστασία-φύλαξη, δεν υπάρχει επαρκής συντήρηση δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και των δημόσιων-κοινόχρηστων χώρων. Και παρουσιάστηκε ως ώριμο φρούτο και με την κατάλληλη επικοινωνιακή προβολή η συγκεκριμένη ανάπλαση των προσφυγικών. Μετά την προκήρυξη του έργου με την επισφαλή μέθοδο της μελέτης-κατασκευής προχώρησε η ανάθεση στη μειοδότρια εταιρεία.
 

                                                        Η εικόνα από τα γκρεμίσματα

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ;
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν ρωτήθηκαν και δεν ενημερώθηκαν από τη δημοτική αρχή για τους σχεδιασμούς του έργου νωρίτερα, παρότι η δημοτική αρχή διατείνεται ότι το έκανε. Κινητοποιήθηκαν με επιστολές διαμαρτυρίας, παραστάσεις προς αρμόδιες υπηρεσίες και την πυροσβεστική, ενημέρωση δημοτικών παρατάξεων. Κατάφεραν σε πρώτο επίπεδο να γκρεμιστούν τα επικίνδυνα τοιχεία που έκλειναν τους δρόμους.

Επέβαλλαν η δημοτική αρχή από κοινού με τον εκπρόσωπο της τεχνικής εταιρείας να ανακοινώσει ότι θα κάνει επίσημη ενημέρωση την Τρίτη 10/9. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι οι ίδιοι πήραν στα χέρια τους την ειδοποίηση των κατοίκων, γιατί η δημοτική αρχή δεν φρόντισε για αυτό, όπως δεν φρόντισε για να υπάρχει μικροφωνική, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν και να μιλήσουν οι συγκεντρωμένοι.

Οι κάτοικοι σε αυτή τη συγκέντρωση, άκουσαν από το δήμαρχο Α. Κατωπόδη, τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Μ. Καραγιάννη και τον υπεύθυνο της τεχνικής εταιρείας γενικές αναφορές για ανάπτυξη της περιοχής, για μελέτη των κυκλοφοριακών δεδομένων, για βιοκλιματικά πρότυπα κλπ. Διαπίστωσαν ότι υπήρξε προσπάθεια να φανεί ότι οι κάτοικοι δεν έχουν την επιστημονική γνώση για το τι χρειάζεται η περιοχή, ότι έχουν διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα, χωρίς περιβαλλοντική ευαισθησία και ότι η δημοτική αρχή έχει το δύσκολο ρόλο του συγκερασμού των διαφορετικών απόψεων και της επιλογής των προτεραιοτήτων. Δεν μπόρεσαν να πάρουν το λόγο, παρά μόνο ελάχιστοι για κάποιες ερωτήσεις, εκφράζοντας όμως την αγανάκτησή τους και παρουσιάζοντας τα διάφορα προβλήματα που δημιουργεί το έργο.

                                             Τα έργα πνίγουν και ξεριζώνουν το πράσινο

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Απαιτείται κάθε δημόσιο έργο να γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την επέκταση των χώρων πράσινου και όχι του τσιμέντου, τη διατήρηση των ελεύθερων χώρων και την προσβασιμότητα σε αυτούς. Να προηγούνται τα έργα υποδομών (όμβρια, αποχετεύσεις, προστασία του δάσους).

Οι κάτοικοι να ενημερώνονται και να υπάρχει συμμετοχή και σύμφωνη γνώμη για το σχεδιασμό. Να σταματήσει το χρήμα των φορολογούμενων να διοχετεύεται μόνο σε συγκεκριμένες εργολαβίες με βάση τις επιλογές και προτεραιότητες της Ε.Ε.. Απαιτούμε έργα υποδομών και όχι βιτρίνας και ψευτοαναπλάσεων με όλο και περισσότερο μπετόν. Για το έργο ανάπλασης στα προσφυγικά του Καρέα, έχουμε ζητήσει από τη δημοτική αρχή όλο το φάκελο της μελέτης και της δημοπράτησης του έργου. 

Η ενεργοποίηση των κατοίκων έδειξε ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να ματαιώσει όσα προγραμματίζουν για αυτούς, χωρίς αυτούς και ενάντια τους. Η συλλογική οργάνωση, η συλλογική κατάληξη των αναγκών και των αιτημάτων τους και η συλλογική διεκδίκηση είναι η δύναμη που θα μπορέσει να επιβάλλει το δίκιο τους. Απαιτούμε άμεσα να υπάρξει πλήρης δημοσιοποίηση των σχεδιασμών και ενημέρωση των κατοίκων και να παρθεί υπόψη η γνώμη των κατοίκων και οι ανάγκες τους στον τελικό σχεδιασμό του τι θα γίνει στην περιοχή τους. 

Βύρωνας, Σεπτέμβριος 2019

Ο φωτισμός στην παιδική χαρά παραμένει χωρίς λάμπες