Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Για την ζωή που μας αξίζει, σε μια πόλη που μας ανήκει! Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης για τις δημοτικές εκλογές (Μαΐος 2019)


Αναρτούμε την δισέλιδη ανακοίνωση της ΑΡ.ΠΑ.,
 με αφορμή τις δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019:

*  *  *  *  *  *

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
που να καλύπτει τις προσδοκίες και τις ανάγκες μας
                      κόντρα στο δήμο-επιχείρηση & φορομπήχτη

                                                                   
επικεφαλής: Παύλος Αναστούλης
Ξανά οι κολώνες του Βύρωνα γέμισαν φωτογραφίες χαμογελαστών υποψηφίων, που διεκδικούν τη ψήφο μας, για να διοικήσουν το δήμο και να «σώσουν» το Βύρωνα. Όμως, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι δεν είμαστε ανυποψίαστοι, ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει όμορφος Βύρωνας με δυστυχισμένους ανθρώπους. Κυβερνήσεις, Ε.Ε., κόμματα του κατεστημένου, οι δημοτικές-περιφερειακές τους παρατάξεις είναι υπεύθυνοι για όσα βιώνει ο λαός και η νεολαία. Φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια, ζωή σε άχαρες και εγκαταλελειμμένες γειτονιές, αναβίωση φασιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων. Μετέτρεψαν τους δήμους σε ιμάντες μιας κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία. 

Η «ανάπτυξή» τους λεηλατεί ανθρώπους και φύση, οδηγεί σε δράματα όπως η φωτιά στο Μάτι, οι πλημμύρες στη Μάνδρα, η πολυήμερη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης με τη δημιουργία τοξικού νέφους στην Αττική, η ρύπανση του Σαρωνικού. Υπέρτατες αξίες για αυτούς, είναι οι νόμοι της αγοράς, τα συμφέροντα των τραπεζών, τα κέρδη της οικονομικής ελίτ, τα μνημόνια. Με τις «επενδύσεις» τους υποβαθμίζονται οι συνθήκες ζωής στις περιοχές που ζούμε και κυκλοφορούμε, οι δημόσιες παροχές και υπηρεσίες συρρικνώνονται ή παρέχονται με αντίτιμο, δημόσια αγαθά και χώροι παραδίδονται στο Υπερταμείο προς πώληση ή εμπορευματοποίηση. Αν δεν τους σταματήσουμε, το μέλλον, θα είναι ακόμα χειρότερο με τις δεσμεύσεις των μνημονίων, την εμπορευματοποίηση των πάντων και την υποθήκευση των δημόσιων αγαθών και χώρων στο Υπερταμείο.

                                                                Η κατάσταση στο Βύρωνα

Η δημοτική αρχή-Στάση Βύρωνα, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαχειρίστηκε τις μνημονιακές δεσμεύσεις χωρίς αμφισβήτηση όπως και η προηγούμενη της Ν.Δ. Αποτέλεσμα, παραμένουν και διογκώνονται και τα τοπικά προβλήματα. Οι παρατάξεις της Ν.Δ. -Γώγος και Μπαντής- υπερασπίστηκαν τη συντηρητική πολιτική της ανταποδοτικότητας, της εισχώρησης ιδιωτών στις δημοτικές λειτουργίες, της εμπορευματοποίησης. Οι παρατάξεις του ΚΙΝΑΛ -Κόνσουλας και Σωτηρόπουλος- αντιπολιτεύθηκαν συμπολιτευόμενες, συμφωνούν με τους νόμους Καλλικράτη-Κλεισθένη και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η Λαϊκή Συσπείρωση παρά τις γενικές σωστές αναφορές, απέφυγε τη κοινή δράση και στάση στο δημοτικό συμβούλιο που θα μπορούσε να ανατρέψει αντιλαϊκές αποφάσεις.

Οι δημοτικοί φόροι παραμένουν υψηλοί για τις κατοικίες. Ο Δήμος πραγματοποιεί ηλεκτρονικές σε βάρος των οικονομικά αδύναμων. Οι παιδικοί σταθμοί δεν φτάνουν για όλα τα παιδιά και τα τροφεία συνεχίζονται. Τα νηπιαγωγεία λόγω έλλειψης χώρων δεν μπορούν να δεχτούν τα προνήπια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να μένουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου. Τα σχολεία ασφυκτιούν από έλλειψη χώρων και σύγχρονων υποδομών. Οι λεωφορειακές γραμμές δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Το δάσος του Υμηττού δεν προστατεύεται, δεν καθαρίζεται και δεν φροντίζεται επαρκώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές όπως του 2015.Συνεχίζει να αποτελεί χώρο παράνομων εγκαταστάσεων από στρατό, δήμο, εκκλησία, εταιρείες και επιβουλής καταπατητών. Εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο 40 δημόσιοι χώροι του Βύρωνα, ανάμεσά τους σχολεία, δασικές εκτάσεις, κτήρια προς εκμετάλλευση-εμπορευματοποίηση ακόμα και πώληση.

Δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Τα ελάχιστα τεχνικά έργα ήταν αποσπασματικά και προβληματικά. Οι δημόσιοι χώροι, το πράσινο υποβαθμίζεται, η δε συντήρηση και η προστασία τους είναι ελλιπείς. Η καθαριότητα και η ανακύκλωση, είναι ανεπαρκείς και σε αποδιοργάνωση (συντήρηση, έλλειψη προσωπικού και υποδομών). Για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό οι υποδομές και τα προγράμματα δεν επαρκούν και είναι επί πληρωμή. Οι ανάγκες στο δήμο καλύπτονται με αντικατάσταση των σταθερά εργαζόμενων με προσωρινούς και προσκλήσεις για εθελοντική εργασία.

Η βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος. Η κρίση είναι δική τους, η λύση είναι δική μας!

Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, με συλλογικότητες αγώνα και αλληλεγγύης, για όσα μας ανήκουν!

Για την ΖΩΗ που ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, σε μια ΠΟΛΗ που μας ΑΝΗΚΕΙ!

Θέλουμε μια πόλη καθαρή, φροντισμένη με σύγχρονες υποδομές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Με δημόσιους χώρους φιλικούς στους κατοίκους που να προσφέρονται για αναψυχή και δημόσιες συνευρέσεις. Με πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες που να μπορούμε να κυκλοφορούμε, προσβάσιμη σε όλους τους κατοίκους, στα καροτσάκια των παιδιών και των ΑΜΕΑ. Με φροντισμένες παιδικές χαρές και πράσινο. Με επαρκή φωτισμό. Με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, στήριξης των ευάλωτων. Με χώρους αθλητισμού και πολιτισμού. Με σύγχρονους παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Μια πόλη με ανθρώπους που να μην συνθλίβονται από τις συνθήκες διαβίωσης, δουλειάς,κλπ. 

Θέλουμε ο δήμος να πάψει να λειτουργεί ως φορομπήχτης, ως επιχείρηση παροχής ακριβών υπηρεσιών, αντιδημοκρατικά, δημαρχοκεντρικά, ως μεσάζοντας εταιρειών και ως ντίλερ προγραμμάτων της Ε.Ε. και τελικά ως ιμάντας του κράτους για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με την επέκταση της προσωρινής εργασίας και την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των πάντων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΡΑΣΗ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ, για τις ΑΝΑΓΚΕΣ και τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Η δύναμη βρίσκεται στον οργανωμένο και συνειδητοποιημένο λαό και όχι στην ανάθεση σε σωτήρες. Στο συλλογικό αγώνα για να ανατρέψουμε την ασχήμια της πόλης και της κοινωνίας, για καλύτερη ζωή, δημοκρατία, ελευθερία, για το δικαίωμα στον πλούτο που παράγουμε, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Στόχος μας είναι να ασχοληθούμε όλοι και όλες με την πολιτική για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας με συλλογικότητες αγώνα και δράσης.

Η ελπίδα βρίσκεται στην ενεργοποίηση-συλλογική δράση των κατοίκων και σε μια ισχυρή ανυπότακτη αριστερά η οποία θα υπηρετεί τις συλλογικότητες και το κίνημα, δεν θα συμβιβάζεται με το υπάρχον σύστημα, αλλά θα παλεύει για την ανατροπή του και δεν θα εγκλωβίζεται στη διαχείριση του. Που θα παλεύει για τα λαϊκά και τα τοπικά προβλήματα.

Η στάση και δράση της Αριστερής Παρέμβασης έξω και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδείχτηκε χρήσιμη για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πορευτήκαμε με αυτές τις αρχές. Στηρίξαμε συλλογικότητες των κατοίκων, συμβάλλαμε σε αγώνες. Προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε το δίκιο όλων των φτωχών χωρίς διαχωρισμούς, απέναντι στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Αντιταχτήκαμε στις αντιλαϊκές αποφάσεις της δημ. αρχής (πχ προϋπολογισμοί), αποκαλύψαμε σκοπιμότητες (πχ εγκατάλειψη δημόσιων χώρων) και συμφέροντα που εξυπηρετούνται από αυτές (πχ από προγράμματα ΕΣΠΑ και ψευτοαναπλάσεις). Αποτρέψαμε ή περιορίσαμε συνέπειες αντιλαϊκών μέτρων (πχ κατασχέσεις).

Φρενάραμε ορισμένες αντιλαϊκές επιλογές (πχ παραχωρήσεις σε ιδιώτες δημόσιων αναψυκτήριων). Διεκδικήσαμε (πχ μείωση δημοτικών τελών για φτωχά λαϊκά νοικοκυριά) και πετύχαμε λύσεις σε μερικές περιπτώσεις (πχ ματαίωση λειτουργίας ηλεκτρονικών παρκόμετρων). Υπερασπιστήκαμε τον Υμηττό σε αντίθεση με κράτος και ιδιώτες που τον λεηλατούν. Πολλά ακόμα μένει να γίνουν για να αλλάξουμε το τοπίο.

Συμμετέχουμε στη μάχη των δημοτικών εκλογών για:

· Να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα, οι αγωνίες και οι ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι οι κούφιες αντιπαραθέσεις.
· Να δυναμώσει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο η φωνή των διεκδικήσεων των κατοίκων.
· Να υπάρχει αντιπολίτευση ώστε να μην ασκούνται ανεμπόδιστα αντιλαϊκές πολιτικές.
· Να αποκαλύπτουμε σχεδιασμούς και διαπλοκές.
· Να στηρίζουμε τις συλλογικότητες δράσης και αλληλεγγύης και τους αγώνες των κατοίκων, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
· Να ενισχυθεί το ρεύμα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής και η μαχόμενη αριστερά κόντρα στις επιδιώξεις του κατεστημένου και στο Βύρωνα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Από όλους και όλες εξαρτάται να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να δυναμώσει το κίνημα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, κόντρα στην ανάθεση και τη μοιρολατρία και δεν θα αποτελέσουμε συμπληρωματική δύναμη οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, γιατί πιστεύουμε ότι η τοπική εξουσία πρέπει να περάσει στους ίδιους τους λαϊκούς θεσμούς που θα δημιουργηθούν από τους κατοίκους για τους κατοίκους. Στηρίζουμε-ψηφίζουμε, Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα - ΑΡ.ΠΑ.!