Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ 

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 5/9/2014, στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Βύρωνα (http://www.dimosbyrona.gr) και στα γραφεία του Νομικού Προσώπου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τα ονόματα των νηπίων και των βρεφών που θα φιλοξενηθούν από το Νομικό Πρόσωπο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βύρωνα. Στους πίνακες συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνηση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
 Ως προς τις εγγραφές έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:
1.  Για άλλη μια φορά παρέμειναν εκτός ή αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς νήπια και βρέφη, είτε γιατί δεν φτάνουν οι θέσεις είτε γιατί δεν προβλέπονταν από τον κανονισμό η εγγραφή τους.
2.  Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου από το Σωματείο Εργαζομένων, έμειναν κενό γράμμα καθώς η επιλογή έγινε από την επιτροπή που είχε αποφασίσει το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου.
Τα συνεχιζόμενα στεγανά στις διαδικασίες επιλογής δημιουργούν ερωτηματικά, αμφιβολίες, και προβληματισμούς για την αντικειμενικότητα των επιλογών, όταν ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες για παιδιά τα οποία δηλώνονται ως επανεγγραφές ενώ εγγράφονται για πρώτη φορά στους σταθμούς καθώς επίσης και  για τέκνα παραγόντων της εξουσίας, οι οποίοι δεν κάνουν τον κόπο να καταθέσουν ούτε αίτηση εγγραφής επιβεβαιώνοντας την φράση από τη Φάρμα των Ζώων του Όργουελ «Όλοι είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους».
3.  Η έλλειψη παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, είναι εμφανής στους παιδικούς σταθμούς. Αρκετοί γονείς ειδοποιήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα πάνε στους σταθμούς όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων, με βάση τον αριθμό των παιδαγωγών δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα με όλα τα παιδιά.
 Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος επιδόθηκε σε μια επικοινωνιακή φιέστα εγκαινίων σε έργα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λίγο πριν την αποχώρησή του από το δήμο,  απαξίωσε και αδιαφόρησε για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών. Τα τελευταία χρόνια, δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Η νέα δημοτική αρχή χρειάζεται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις. Η ζωή έχει αποδείξει ότι οποιαδήποτε άλλη λύση είναι προσωρινή, δεν καλύπτει τις ανάγκες των σταθμών και είναι σε βάρος του παιδαγωγικού τους ρόλου.
4.  Η νέα δημοτική αρχή αποδέχτηκε το κλείσιμο τη μεταφορά του 3ου σταθμού από το οίκημα όπου στεγάζονταν στο νέο κτήριο που χτίστηκε στη Ζακύνθου. Σαν παράταξη είχαμε διαφωνήσει με τη μεταφορά. Υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο 3ος σταθμός έπρεπε να παραμείνε και στο κτήριο της Ζακύνθου να ιδρυθεί νέος σταθμός. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε το Νομικό Πρόσωπο να φιλοξενήσει πολύ περισσότερα παιδιά. Ο νέος σταθμός, παρά τα εγκαίνια του τέως δημάρχου δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καθώς γίνονται ακόμη εργασίες, δεν έχει πάρει άδεια λειτουργίας και δεν έχει ρεύμα, παρά μόνο εργοταξιακό.
5.  Η λειτουργία και τρίτου σταθμού στην περιοχή του Καρέα στην οδό Παύλου Μελά, δεν ήταν αναγκαία καθώς στον Καρέα λειτουργούν ήδη δύο σταθμοί που φιλοξενούν παιδιά που στην πλειοψηφία τους μεταφέρονται από τον υπόλοιπο Βύρωνα. Το υψηλό ενοίκιο, τα τεράστια κονδύλια που δόθηκαν για την επισκευή του αποτελούν πρόκληση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο. Ο σταθμός στεγάζεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, με ορισμένες αίθουσες να μην έχουν καθόλου φυσικό φως. Οι κάτοικοι του Βύρωνα έχουν ανάγκη από σταθμούς σε άλλες γειτονιές. Η απερχόμενη δημοτική διοίκηση αλλά και η νέα που το αποδέχτηκε, ήταν αναγκαίο να αναζητήσουν χώρους στον υπόλοιπο Βύρωνα για την ίδρυση και λειτουργία παιδικών σταθμών. Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές που δεν έχουν παιδικό σταθμό. Τα παιδιά μεταφέρονται είτε από τους γονείς τους, είτε από τα σχολικά του νομικού προσώπου.
Τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους παιδικούς σταθμούς παραμένουν επίκαιρα. Η έλλειψη χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία, η οικονομική ασφυξία του νομικού προσώπου εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, τα τεράστια χρέη σε προμηθευτές, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των προηγούμενων προέδρων, οι ελλείψεις σε παιδαγωγικό υλικό, τα ακατάλληλα κτήρια συνεχίζουν να υπάρχουν.
Η νέα δημοτική αρχή και η νέα διοίκηση του νομικού προσώπου θα πρέπει να θέσουν τους παιδικούς σταθμούς στο κέντρο της κοινωνικής τους πολιτικής. Να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία οικονομικούς πόρους, αλλά και μόνιμο προσωπικό.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πρακτικές και πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δε θα συνεχιστούν.
Ως Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσιους, δωρεάν, δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, χωρίς πληρωμή τροφείων, χωρίς αποκλεισμούς, και προαπαιτούμενα. Απαιτούμε  σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζόμενων,  τήρηση αναλογιών παιδαγωγών και νηπίων,  κατάργηση των τροφείων,  διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής των βρεφών,  πλήρη ενημέρωση με την παραχώρηση όλων των απαιτούμενων στοιχείων για τα ζητήματα των παιδικών σταθμών από τη νέα διοίκηση.  Θα διεκδικούμε και θα παλεύουμε ώστε οι σταθμοί να έχουν κοινωνικό ρόλο, να στηρίζουν τον εργαζόμενο γονέα, αλλά και να προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στα νήπια και τα βρέφη.