Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΜΕΙΩΤΑ ΤΗ ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜ. ΤΕΛΩΝ-ΦΟΡΩΝ



Στη συνεδρίαση της 31/10/2013 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας ασχολήθηκε με τον καθορισμό του ύψους των παραπάνω φόρων. Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας ήταν να παραμείνουν οι φόροι αυτοί στο περσινό επίπεδο. Αντιταχθήκαμε στην απόφαση αυτή, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός της ραγδαίας πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων και την αύξηση όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται μια γενναία μείωση των φόρων αυτών, ώστε να περιοριστεί η οικονομική πίεση που υφίσταται η λαϊκή πλειοψηφία. Η πρόταση αυτή δεν
είναι εξωπραγματική, αν πάρουμε υπόψη μας ότι άλλοι δήμοι αποφάσισαν τη μείωση των δημοτικών τελών.
Διαβάστε παρακάτω όλη την ανακοίνωσή μας. 


Νοέμβρης 2013
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑ
Οι κάτοικοι του Βύρωνα, όπως και όλης της Ελλάδας, βιώνουμε, εδώ και 3 χρόνια, την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου μέσα από τη μείωση μισθών και τις συντάξεων, τις απολύσεις, την ανεργία και την όλο και μεγαλύτερη και δυσβάστακτη φορολογία για να ικανοποιηθούν οι τοκογλύφοι δανειστές και να ενισχύονται οι τράπεζες.

Στη φοροαφαίμαξή μας, εκτός από το κράτος σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, παίζει ρόλο και ο δήμος μέσα από τους φόρους που εισπράττει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στους λογαριασμούς αυτούς φορολογούμαστε με 3 τρόπους (πέρα από το ΕΕΤΗΔΕ, το περίφημο «χαράτσι»). Χρεωνόμαστε για «τέλη καθαριότητας και φωτισμού», για «φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων» και για «Τέλος Ακίνητης Περιουσίας». Το ύψος των φόρων αυτών, ανά περιοχή καθορίζεται από την αντίστοιχη δημοτική αρχή και τα χρήματα και από τους 3 αυτούς φόρους αποδίδονται στο Δήμο για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Στη συνεδρίαση της 31/10/2013 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας ασχολήθηκε με τον καθορισμό του ύψους των παραπάνω φόρων. Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας ήταν να παραμείνουν οι φόροι αυτοί στο περσινό επίπεδο. Αντιταχθήκαμε στην απόφαση αυτή, γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός της ραγδαίας πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων και την αύξηση όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται μια γενναία μείωση των φόρων αυτών, ώστε να περιοριστεί η οικονομική πίεση που υφίσταται η λαϊκή πλειοψηφία. Η πρόταση αυτή δεν είναι εξωπραγματική, αν πάρουμε υπόψη μας ότι άλλοι δήμοι αποφάσισαν τη μείωση των δημοτικών τελών.

Αντίθετα, η δημοτική μας αρχή έδειξε επιλεκτική ευαισθησία της απέναντι σε ορισμένους επαγγελματίες της πόλης μας μειώνοντας τα τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων. Η μείωση αυτή, κατά μέσο όρο 30%, δεν θα είναι ενιαία. Στις φτηνές περιοχές η μείωση θα είναι μικρότερη, έως μηδενική,  και στις ακριβότερες θα είναι μεγαλύτερη. Δεν διαφωνούμε με την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επαγγελματιών, αρκεί να γίνεται με ενιαίο τρόπο και όχι πελατειακά και να λαμβάνεται μέριμνα, η χρήση των κοινόχρηστων χώρων που κάνουν να μην οδηγεί σε κατάργηση κάθε έννοιας ελεύθερου χώρου όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα (όπως π.χ. στην πλατεία Αγίου Λαζάρου). Σε κάθε όμως περίπτωση η εύνοια της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένους επαγγελματίες και την ίδια ώρα να αδιαφορεί για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων που έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση.
Ειδικά, σήμερα που η κυβέρνηση, μεθοδεύει με νόμο να μονιμοποιήσει και να επεκτείνει το χαράτσι για τις κατοικίες και τα χωράφια βαφτίζοντας το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), που ανάλγητα φορολογεί ακόμα και τα φτωχόσπιτα, χωρίς κανένα ύψος αφορολόγητου και χωρίς να παίρνει υπόψη αν δημιουργεί εισόδημα η κατοικία ή το χωραφάκι, που για την κατοικία φορολογούμαστε με πολλούς και δυσβάστακτους φόρους επιμένουμε στις θέσεις μας για τα δημοτικά τέλη.

Απαιτούμε:
     Να αλλάξει συνολικά ο προσανατολισμός των προϋπολογισμών ώστε να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ..
     Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος δημοτικής φορολόγησης των κατοίκων, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
     Μείωση-κατάργηση των δημοτικών φόρων-τελών για τους κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων, με κατάργηση τους για την πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ..
     Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όχι στη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων.
     Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων. Να σταματήσει να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να μην γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο το θέμα των εσόδων για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές και να καταστρατηγούνται τα εργατικά δικαιώματα. Να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
     Να διαγραφεί το χρέος του δήμου. Να αποδοθούν διοικητικές και πολιτικές ευθύνες σε όσους το δημιούργησαν. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός. Αντίσταση στην επιτήρηση των δήμων από την τρόικα.
     Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών. Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές,  πολιτισμό και αθλητισμό.