Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ήρθε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, με το τέλος της σχολικής χρονιάς,  πίνακας σχολείων για κατάργηση και για συγχωνεύσεις. Ανάμεσά τους προβλέπεται το κλείσιμο ενός Γυμνασίου και ενός Λυκείου στο Βύρωνα. Οι όροι με τους οποίους παρουσιάζεται από το Υπουργείο είναι «συγχώνευση», ενώ από το Δήμο «αναδιάρθρωση». Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δύο γυμνασίων (4ο και 5ο) θα συγκεντρωθούν σε ένα γυμνάσιο και δύο Λυκείων (4ο και 5ο ) σε ένα Λύκειο. Έτσι, θα προκύψουν τμήματα με περισσότερους μαθητές, λιγότερες ανάγκες για καθηγητές και για υποδομές και  μείωση των δαπανών. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε πριν από 2 χρόνια και για τέσσερα σχολεία στην Ανάληψη, όπου προέκυψαν δύο υπερμεγέθη σχολεία και πολλά εκπαιδευτικά προβλήματα.  Συγχωνεύσεις σχολείων έχουν γίνει και σε αγροτικές περιοχές με τραγικά για τους μαθητές αποτελέσματα, αφού έκλεισαν σχολεία κοντά στον τόπο κατοικίας μαθητών που  αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στα νέα τους σχολεία. Σε όλα τα συγχωνευμένα σχολεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, σε βάρος της ποιότητας του μαθήματος και έχουν πολλαπλασιαστεί τα μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών. Για αυτό άλλωστε και έχουμε πολλές κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών ενάντια στις συγχωνεύσεις, όπως έγινε και πρόσφατα στο Περιστέρι με αποτέλεσμα την ματαίωσή τους. Στο Βύρωνα, επίσης, έχουν αναστατωθεί οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, έχουν εκδώσει ψηφίσματα ενάντια στις συγχωνεύσεις και έχουν κάνει πρώτες κινητοποιήσεις.  Μάλιστα την Παρασκευή Παρασκευή 12/7 σε παράσταση στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ. Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Η δημοτική αρχή με τη συνηθισμένη τακτική της, όπως για όλα τα μέτρα των μνημονίων, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Δηλώνει ότι διαφωνεί, αλλά λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις συγχωνεύσεις. Προσπαθεί για να προλάβει και να ελέγξει τις κινητοποιήσεις, να στρογγυλέψει τα πράγματα και να χρυσώσει το χάπι. Ωστόσο, καθυστερεί την παράδοση του σχολικού κτιρίου της οδ. Βυζαντίου για κάλυψη των αναγκών των υπαρχόντων σχολείων. 
Παρακάτω η υπόλοιπη ανακοίνωση και 
στο τέλος το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Ο σχεδιασμός των συγχωνεύσεων, που ακολουθεί τις επιταγές των μνημονίων, εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης,  Ε.Ε., Δ..Ν.Τ. και στόχος τους δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση δαπανών. Εξυπηρετεί και τα σχέδια για μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για να μην υπάρχει δημόσια – δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση παιδεία, να μένουν αμόρφωτα τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, να ελέγχουν τις συνειδήσεις, αλλά και να έχουν φτηνό, ευέλικτο και διαχειρίσιμο εργατικό δυναμικό για τις περίφημες ανάγκες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ή αλλιώς της λεγόμενης εθνικής οικονομίας. Παράλληλα, εξυπηρετούνται και όσοι θέλουν τη μεγέθυνση του ιδιωτικού τομέα και στην εκπαίδευση, για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν αυτό τον τομέα ως πεδίο κερδοφορίας. Ήδη στο πολυνομοσχέδιο προωθείται η απόλυση των σχολικών φυλάκων και η κατάργηση του κλάδου, καθώς και η κατάργηση  κλάδων καθηγητών των ΕΠΑΛ—ΕΠΑΣ και η απόλυσή χιλιάδων εκπαιδευτικών, άρα και το κλείσιμο αυτών των σχολείων και η κατάργηση της επαγγελματικής δημόσιας παιδείας. Χιλιάδες μαθητές αυτών των ειδικοτήτων θα μείνουν ξεκρέμαστοι το Σεπτέμβρη. Έτσι, τα κάθε λογής ιδιωτικά ΙΕΚ θα επεκταθούν και όποιος θέλει  επαγγελματική εκπαίδευση, να πηγαίνει αναγκαστικά σε ιδιωτικά και να πληρώνει. Με το νέο σύστημα που θέλουν να επιβάλλουν ο καθένας θα εκπαιδεύεται ανάλογα με το πόσα πληρώνει. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις προωθούν την απόλυση όσο γίνεται περισσότερων εκπαιδευτικών και μέσω της μη επαναπρόσληψης 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, την «αξιολόγηση» των αποτελεσμάτων των δημόσιων σχολείων για να υποχρηματοδοτούνται ανάλογα από το δημόσιο, ώστε να αναζητούν χορηγίες με αντίστοιχο έλεγχό τους από τους ιδιώτες χορηγούς.
Είναι φανερό ότι τα μέτρα για την παιδεία δεν είναι ξεκομμένα με το κλείσιμο νοσοκομείων, τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών, το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου-δημόσιων οργανισμών, το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, η φορολογική ληστεία, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που προβλέπονται στο νέο πολυνομοσχέδιο με τη συμπίεση μισθών και συντάξεων τη διάλυση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, την εξάπλωση της ανεργίας οδηγούν στην εξαθλίωση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
Μόνο η άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων μαθητών και όλων των εργαζόμενων, άνεργων και πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και να υπερασπίσει την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Μόνο η κοινή πάλη για την ανατροπή της πολιτικής του σφαγείου κυβερνήσεων, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.  και της εξουσίας των ισχυρών του χρήματος μπορεί να μας  βγάλει από το τούνελ.
Βύρωνας, Ιούλης 2013 

Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας