Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1940-44

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα οργανώνει Οδοιπορικό μνήμης. Με αφετηρία το Άλσος Αγ. Τριάδας θα περιηγηθούμε σε ιστορικά σημεία που εξελίχτηκαν οι αγώνες των κατοίκων του Βύρωνα την περίοδο 1940-1944 ενάντια στη φασιστική κατοχή, για την ελευθερία και την κοινωνική χειραφέτηση.
Στο οδοιπορικό θα κάνουμε στάσεις σε χώρους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Στα σημεία αυτά θα μας μιλήσουν ιστορικοί, όπως ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης και αγωνιστές που πήραν μέρος στα γεγονότα, όπως ο Μάνος Ιωαννίδης.
Επίσης, θα μοιραστεί στους συμμετέχοντες ειδική έκδοση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου με το ιστορικό των αγώνων του Βύρωνα, χάρτη με τα δεκάδες σημεία που συνδέονται με αυτούς τους αγώνες και σχετική βιβλιογραφία. Στο τέλος το οδοιπορικό θα κλείσει στο Άλσος Αγ. Τριάδας με συγκρότημα που θα παίξει αντάρτικα τραγούδια.
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη με ιστορία. Έχουμε το χρέος και τη θέληση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Ειδικά στη σημερινή εποχή, που βιώνουμε το σύγχρονο αντιλαϊκό ολοκληρωτισμό, το σφαγείο των λαϊκών στρωμάτων, την επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες και αυξάνει επικίνδυνα η επίδραση του ανιστόρητου φασιστικού λόγου και της ρατσιστικής πρακτικής, είναι ανάγκη και οι παλιότεροι και η νέα γενιά να μάθουμε από την ιστορία μας και να εμπνευστούμε.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ
ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
Περισσότερα για τις εκδηλώσεις του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΥΡΩΝΑ στο http://politistikokentrovirona.blogspot.gr/