Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Η κυβέρνηση προώθησε αιφνιδιαστικά πριν το Πάσχα νομοσχέδιο με μέτρα για την εκπαίδευση, που προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι αναγκαία για το καλό της χώρας και της παιδείας και υποχρεωτικά λόγω μνημονίων. Καλλιέργησε, μέσω των δημοσιογράφων, που υποστηρίζουν την πολιτική του ΔΝΤ, της Ε.Ε. των τραπεζών και των κεφαλαιοκρατών, το κλίμα του κανιβαλισμού απέναντι στους καθηγητές. Τακτική που εφαρμόζει κατά καιρούς απέναντι σε όσους κλάδους εργαζομένων θέλει να συντρίψει, μιας και μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν  όλους μας, προωθεί και περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, δημόσιες υποδομές.
 Τα κυβερνητικά μέτρα αυξάνουν τους μαθητές ανά τμήμα, σταματούν το διορισμό εκπαιδευτικών, απολύουν ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτές. Για τις ανάγκες διδασκαλίας προβλέπουν αύξηση  του ωραρίου των καθηγητών και λένε, επίσης, ότι οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλύπτονται με προσωρινές θέσεις μέσω ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, συγχωνεύουν δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και καταργούν χιλιάδες οργανικές θέσεις και τμήματα, θεσπίζουν την αναγκαστική μετάθεση των εκπαιδευτικών, την «αξιολόγηση»-χειραγώγηση, «ανακαλύπτουν» εκπαιδευτικούς που είναι «υπεράριθμοι», ώστε να απολυθούν, στήνουν βιομηχανία «επίορκων». Ετοιμάζουν νέους νόμους για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, με εξετάσεις τύπου πανελλαδικών στις 3 τάξεις. Έχουν στόχο τα σχολεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, οι μαθητές να μετατραπούν σε πελάτες και οι διευθυντές των σχολείων σε managers, η ουσιαστική γνώση να αντικατασταθεί από αποσπασματικές πληροφορίες και δεξιότητες και  η διδασκαλία από συνεχείς εξετάσεις και φραγμούς.  Γι’ αυτό διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τους εξαθλιώνουν, υποχρεώνοντάς τους να μετακινούνται  σε απομακρυσμένες περιοχές για πολλά χρόνια και με επίδομα αντί για μισθό. Όλα αυτά σε μια κοινωνία που ήδη το 64% των νέων είναι άνεργοι και χιλιάδες μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά.

Και όταν οι καθηγητές ξεκινούν τις διαδικασίες των συνελεύσεων τους για να αποφασίσουν πάνω στην πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τους επιστρατεύει. Από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή επιτίθενται στο δικαίωμα της απεργίας και υποκριτικά δηλώνουν ότι νοιάζονται για τους μαθητές και τις εξετάσεις τους, την ίδια ώρα που τα μέτρα της κυβέρνησης διαλύουν τις ζωές των γονιών και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών. Η προπαγάνδα τους είναι κανιβαλική και ανάλγητη. Για να επιτεθούν σε κάθε κλάδο προβάλλουν και μεγενθύνουν ό,τι τους βολεύει. Χθες ο στόχος ήταν «οι γιατροί που παίρνουν φακελάκια, οι αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις μαϊμού, οι υδραυλικοί που παίρνουν μαύρα, οι εργάτες των δήμων που πλήττουν τη δημόσια υγεία, οι ναυτεργάτες που πλήττουν τον τουρισμό, οι εργαζόμενοι στο μετρό και στις συγκοινωνίες που έχουν προνόμια και μας εμποδίζουν να πάμε στις δουλειές μας». Τελικά, θέλουν να μας πείσουν ότι «ένοχοι είμαστε όλοι γιατί ζούσαμε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της φτώχειας, γιατί τα φάγαμε μαζί, τσιμπήσαμε στις διαφημίσεις των τραπεζών και πήραμε στεγαστικό δάνειο και σπίτι. Ο πλούτος δεν μπορεί να μοιράζεται έστω και ελάχιστα και εικονικά σε όσους δουλεύουν, αλλά πρέπει να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων και πρέπει να ξαναγυρίσουν στις τράπεζες και στους πλούσιους σπίτια και υπάρχοντα».
Όμως, όλοι όσοι πλήττονται καταλαβαίνουν πια ότι εχθρός του άνεργου δεν είναι ο εργαζόμενος, του ανασφάλιστου ο ασφαλισμένος, του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος στο δημόσιο, του προσωρινά εργαζόμενου ο μόνιμος, του νέου ο παλιός, του ντόπιου ο μετανάστης, του αγρότη ο κάτοικος της πόλης και πάει λέγοντας. Οι εχθροί όλων μας είναι το σάπιο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό σύστημα, όσοι αρπάζουν το φαί απ’ το τραπέζι και την ίδια ώρα κηρύττουν τη λιτότητα.
Γι’ αυτό είναι υποχρέωση όλης της κοινωνίας να δηλώσει την αλληλεγγύη της σε όσους αντιστέκονται, να συμπαρασταθεί ενεργά στους αγωνιζόμενους κλάδους και στους καθηγητές, να συντονίσει τους αγώνες της σε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Είναι υποχρέωση των γονιών να ξεσκεπάσουν τους στόχους όσων δήθεν ενδιαφέρονται για την πιο γρήγορη διεξαγωγή των αγχωτικών, ψυχοφθόρων, αλλοπρόσαλλων πανελλαδικών εξετάσεων και ξεχνούν ότι το πιο σπουδαίο για τους μαθητές δεν είναι το ξεδιάλεγμα, αλλά η καθημερινή μορφωτική διαδικασία και το μέλλον σε μια κοινωνία ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης. Είναι υποχρέωση των καθηγητών να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην κιοτέψουν και να δώσουν στους μαθητές τους το τελευταίο πιο σπουδαίο μάθημα της σχολικής χρονιάς,  το μάθημα της αξιοπρέπειας και της ελπίδας.
Οι καθηγητές και καθηγήτριες απεργούν για όλους μας και γι' αυτό είμαστε στο πλευρό τους! Η νίκη τους μπορεί να γίνει αφετηρία για να απαλλαγεί όλος ο λαός με τους αγώνες του από τον εφιάλτη των μνημονίων, του χρέους και των αντεργατικών μέτρων. Όχι στα μέτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στη χουντική επιστράτευση, στην αυταρχική, δικαστική, αντισυνταγματική, ολοκληρωτική αντιμετώπιση κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην παιδεία, στη δημοκρατία, στην εργασία και στη ζωή, αλλά και το δικαίωμα να παλεύουμε για όλα αυτά.