Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ενημέρωση εργαζόμενων του δήμου μετά από συνάντηση με τον δήμαρχο Βύρωνα



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,
     Την Τετάρτη 27/2 πραγματοποιήθηκε μετά από διάστημα τεσσάρων μηνών συνάντηση του Δ.Σ του σωματείου με τον κ. Δήμαρχο.
     Στη συνάντηση τέθηκαν αρκετά ζητήματα από το σωματείο χωρίς από τη μεριά του Δημάρχου να  δίνονται θετικές απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ζητήματα.
     Πιο συγκεκριμένα μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος παρουσιάζει έλλειμμα τα τελευταία χρόνια (2010, 2011, 2012 κατά δυο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) εξ αιτίας όπως ισχυρίστηκε της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Αναφέρθηκε στα οικονομικά του Δήμου τα όποια δεν είναι καλά και  όσο δε θα υπάρχουν σταθερές στη χρηματοδότηση του Δήμου από το κράτος δεν μπορεί να ξέρει και να δεσμευτεί για τις υποχρεώσεις του Δήμου προς τους εργαζόμενους. Δε δεσμεύτηκε πότε θα πληρωθούν παλιές οικονομικές όφειλες σε εργαζόμενους όπως π.χ. υπερωρίες του 2012 αλλά και υπερωρίες του τρέχοντος έτους, αναδρομικά σε συμβάσεις έργου στον ΟΠΑ. Για τα αναδρομικά των φυλάκων έθεσε και θέμα εάν μπορούν να δοθούν και πώς.
     Ότι ο Δήμος μπήκε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και έχει υποχρέωση πλέον να καταβάλει το σύνολο των χρημάτων της μεικτής μισθοδοσίας, να πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία και να αποδίδει κάθε μήνα τα δάνεια που παρακρατά από τους εργαζόμενους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι που δεν κάνει μέχρι σήμερα. Τα χρήματα των δανείων τα κρατά κάθε μήνα από τους εργαζόμενους τα αποδίδει στις τράπεζες με καθυστέρηση  τεσσάρων και πέντε μηνών.     Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι κάνουν εσωτερικό δανεισμό στο Δήμο για να μην καταρρεύσει οικονομικά και να φαίνεται προς τα έξω ότι ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

     Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει αποδώσει στις τράπεζες τα δάνεια των εργαζομένων μέχρι τον μήνα Ιανουάριο του 2013.
     Το κράτος χρηματοδότησε τους Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι υπερχρεωμένοι. Μεταξύ άλλων και το Δήμο Βύρωνα  με το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη που έχει μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Αυτό ίσως φέρει μια ανακούφιση, όμως ο Δήμος δε θα ξεπεράσει το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται εξ αιτίας των μνημονικών πολιτικών και της πολιτικής διαχείρισης που άσκησε και ασκεί η Δημοτική Αρχή. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος και τα Νομικά Πρόσωπα, αφού πολλές φορές δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη όπως (χαρτί φωτοτυπικού, σακούλες απορριμμάτων, απορρυπαντικά, μελάνι για τους εκτυπωτές). Ας μην αναφερθούμε σε ακόμα πιο ουσιαστικές ελλείψεις όπως ανταλλακτικά, ελαστικά για τα οχήματα του Δήμου, προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς κ.λπ.
     Ζητήσαμε από το Δήμαρχο να σεβασθεί και να εφαρμόσει τον κώδικα δημοτικών υπαλλήλων για την τοποθέτηση των προϊσταμένων και των διευθυντών. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες διευθύνσεις και  τμήματα έχουν γίνει  τοποθετήσεις με απόφαση δήμαρχου χωρίς να έχουν γίνει κρίσεις και τοποθέτηση από το υπηρεσιακό συμβούλιο.  Δυστυχώς δεν είναι η μοναδική φορά που ο Δήμαρχος τοποθετεί όποιον θέλει. Απαιτήσαμε να σταματήσει η πολιτική αυτή της δημοτικής αρχής και να τηρηθούν όσα προβλέπονται από των κώδικα υπάλληλων για όλους και για όλα. Να σταματήσει ο Δήμος και οι υπηρεσίες να είναι φέουδο στα χέρια της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Να σεβαστεί παλιότερη συμφωνία με το σωματείο και να αναρτώνται σε κάθε υπηρεσία οι πίνακες της υπερωριακής απασχόλησης για λόγους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.
     Για τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους από το 2010, ο Δήμαρχος είπε ότι θα το δει το θέμα τις επόμενες ημέρες, το ίδιο δεσμεύτηκε και για την παροχή γάλατος όσων εργαζόμενων το δικαιούνται στον  ΟΠΑ.
     Ο Δήμος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα με Μ.Κ.Ο. αυτές τις ημέρες ήρθαν 32 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε διάφορες υπηρεσίες όπως πράσινο, φύλακες ,ΟΠΑ με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν καινούργιες δράσεις. Διαφωνούμε με τη συμμετοχή του Δήμου στα προγράμματα των Μ.Κ.Ο., που απασχολούν εργαζόμενους σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες για πέντε μήνες με 625 ευρώ και μετά τους απολύουν. Τα χρήματα αυτά του ΕΣΠΑ από τα οποία το 5% ανά εργαζόμενο μπαίνουν στα ταμεία των Μ.Κ.Ο., αγωνιζόμαστε να δίνονται απευθείας στους Δήμους και το Δημόσιο και να γίνονται προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Οι Δήμαρχοι αξιοποιούν την ανάγκη των πολιτών για εργασία και καταφεύγουν σε αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία. Ενόψει και των δημοτικών εκλογών σχεδιάζουν μαζί με τη συγκυβέρνηση να προσλάβουν με Μ.Κ.Ο., χιλιάδες απασχολήσιμους εργαζόμενους με περιορισμένα δικαιώματα και να τους πληρώνουν όποτε το θυμηθούν.
     Θέσαμε στο Δήμαρχο το απαράδεκτο γεγονός να καταστρέφεται δημόσιο υλικό όπως παλιά οχήματα, κάδοι απορριμμάτων και να πουλιούνται ως παλιοσίδερα για λίγα ευρώ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, όχι μόνο για το εάν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες για την καταστροφή δημόσιου υλικού, αλλά και γιατί πολλά από τα μηχανήματα και τα υλικά που έχουν ήδη καταστραφεί και άλλα που σχεδιάζουν να καταστρέψουν (όπως η υδροφόρα) και να πουλήσουν για παλιοσίδερα είναι υλικά που επισκευάζονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και είναι περιουσία του Δήμου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
     Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση δεν περιμέναμε μια διαφορετική απάντηση από τον κ. Δήμαρχο στα ζητήματα που τέθηκαν αφού ζούμε και γνωρίζουμε την πολιτική που ασκεί. Πρόκειται για μια πολιτική που ευθυγραμμίζεται με τη βασική κατεύθυνση των μνημονιακών πολιτικών και τις εφαρμόζει στο Δήμο σε όλους τους τομείς. Ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο, αποποιείται των πολιτικών ευθυνών που έχει αυτός και συνολικά η Δημοτική Αρχή για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος και προσπαθεί να καλυφτεί πίσω από τα προβλήματα που γεννά η βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης, της Τρόικας και του Δ.Ν.Τ. Εξάλλου η ίδια η Δημοτική Αρχή ζήτησε να ενταχθεί ο Δήμος  στο καθεστώς της εξυγίανσης, με ότι αυτό σημαίνει για το Δήμο, τους εργαζόμενους, τους δημότες. Δυστυχώς σε αυτή την πολιτική, το προεδρείο του σωματίου του παρέχει στηρίξει δια της σιωπής και της συναίνεσης.  Αφού αυτά τα δυο χρόνια που έχει την ευθύνη δεν κατάφερε να υπερασπισθεί ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
     Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ανεξάρτητη συλλογική δράση μας, με δυναμικούς συντονισμένους αγώνες διάρκειας μπορούμε να υπερασπιστούμε  τα δικαιώματα μας, το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και την εργασία μας. Μόνο με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής και της συγκυβέρνησης, το διώξιμο της Τρόικας, του Δ.Ν.Τ., και την κατάργηση όλων των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και τη διαγραφή του χρέους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Για να πάρουμε πίσω ότι μας άρπαξαν από το τραπέζι. Κόντρα στη πολιτική της διαθεσιμότητας- απόλυσης, την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών.
     Μόνο η ανεξάρτητη αγωνιστική δράση των εργαζομένων μπορεί να αναγκάσει τη δημοτική Αρχή να αλλάξει πολιτική και να σέβεται τους εργαζόμενους και τα συλλογικά δικαιώματά τους.

 Μάρτιος 2013