Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ Ν. ΕΛΒΕΤΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

15/11/2012
ΑΓΟΝΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ
H ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η εκμίσθωση σε ιδιώτες δημόσιων χώρων του Βύρωνα, κάτω από τη μαζική παρουσία κατοίκων στο ξεκίνημα της διαδικασίας, φάνηκε ότι δεν θα είναι ένας απρόσκοπτος περίπατος για τη δημοτική αρχή.
Σήμερα Πέμπτη 15/11 ήταν ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του πρώτου αναψυκτήριου και περιβάλλοντος χώρου του στην παιδική χαρά της Ν. Ελβετίας. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς περιμένοντας τις εξελίξεις. Κανένας ενδιαφερόμενος δεν κατέθεσε τελικά προσφορά και ο διαγωνισμός ήταν άγονος. Ο δήμαρχος Βύρωνα ενοχλήθηκε από την παρουσία των κατοίκων, παρόλο που σύμφωνα με τη διακήρυξη «Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική» και γίνεται στο χώρο του δημαρχείου. 
Αποφάσισε να την κάνει στο γραφείο του και κεκλεισμένων των θυρών. Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμά του και απεκάλεσε φασιστική μέθοδο την απαίτηση των κατοίκων να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τη διαδικασία, την ίδια ώρα που και από τη δημ. αρχή γινόταν καταγραφή. Μάλιστα για να οξύνει τη συζήτηση χαρακτήριζε κατάληψη την παρουσία των κατοίκων. Υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι και πριν οι χώροι, ανήκοντας στη δημοτική επιχείρηση, λειτουργούσαν ως ιδιωτικοί και δήλωσε ότι θα συνεχίσει και με δεύτερη ημερομηνία διαγωνισμού και χαμηλότερες τιμές και αν και τότε δεν υπάρχει ενδιαφέρον, μετά θα κάνει απευθείας ανάθεση.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν και οι διαγωνισμοί στις 21/11 για το αναψυκτήριο και μέρους του άλσους Ανάληψης και στις 5/12 για το αναψυκτήριο και μεγάλος μέρος του άλσους Αγ. Τριάδας (Λαμπηδόνα). Υπάρχει επιχειρηματίας που εμφανίστηκε στο σημερινό διαγωνισμό, θέλει να τα πάρει όλα και αποχώρησε χωρίς να ξέρουμε το λόγο. Μπορεί η δημοτική αρχή να μεθοδεύει την ανάθεση των 3 αναψυκτηρίων κοψοχρονιάς, για αυτό δεν εφησυχάζουμε.
Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες τους σε πολιτισμό, αλληλεγγύη, στέγαση εκδηλώσεων και δράσεων των συλλογικοτήτων τους. Η πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικας για να περάσουν όλα σε ιδιώτες και να μην μείνει ούτε μια σπιθαμή δημόσιου χώρου για δημόσια-δωρεάν χρήση από τους κατοίκους δεν θα περάσει. Οι κάτοικοι θα περιφρουρήσουν τους χώρους που τους ανήκουν. Οι δημόσιοι χώροι στο Βύρωνα δεν επαρκούν για τις ανάγκες. Επαναλαμβάνουμε ότι αν η δημοτική αρχή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείπει και να κλείνει τους δημόσιους χώρους, αφήνοντας τους να ερημώνουν, ή να τους αναθέτει σε ιδιώτες, ας τους παραχωρήσει στους κατοίκους και στους φορείς τους. Όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα της χρήσης της Λαμπηδόνας από το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο, οι κάτοικοι μπορούν να αξιοποιούν τους δημόσιους χώρους με αλληλεγγύη, έχουν να δώσουν πολλά, να καλύψουν πολιτιστικές, φιλοσοφικές, κινηματογραφικές, μουσικές δράσεις χωρίς αντίτιμο από τους κατοίκους και να φιλοξενούν εκδηλώσεις των μαζικών φορέων.

Η εμπορευματοποίηση και το κέρδος δεν είναι κριτήριο. Αμφισβητούμε αυτές τις «αξίες». Ο δήμος να πάψει να μεσολαβεί ως φορομπηχτικός μηχανισμός και μεσάζων για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημόσιων χώρων. Πάνω από όλα είναι οι ανάγκες των κατοίκων.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ