Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ
H Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Καραβαζάκη Βασίλη, Πανδή Γιάννη, Ανδρονικόπουλο Τάσο και Σαμοϊλη Σίμο που δικάζονται στις 12 Νοεμβρίου με βαριές, κατασκευασμένες κατηγορίες για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λευκίμμη στις 16 Ιουνίου 2008, όταν οι κάτοικοι της περιοχής για τον αγώνα αντίστασης στη δημιουργία παράνομου ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Με τις δίκες αυτές η κεντρική και τοπική εξουσία προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες και να πλήξει κάθε διάθεση αντίδρασης και αντίστασης στις αποφάσεις που παίρνονται ερήμην των κατοίκων και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται, γιατί πάλεψαν μαζί με τους συγχωριανούς τους για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα στρατό κατοχής (ΜΑΤ), που έχει εγκατασταθεί στο χωριό τους, για να περιφρουρεί τις εργασίες του παράνομου ΧΥΤΑ. Αντέδρασαν, όπως θα έκανε και ο καθένας από εμάς, αν απειλούνταν η ζωή του και η υγεία του. Η βίαιη καταστολή της αντίδρασης των κατοίκων απαριθμεί μια γυναίκα νεκρή, δεκάδες τραυματίες και δεκάδες συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγούνται σε δίκες με πλήθος κατηγοριών. Με μια πραγματική «βιομηχανία» διώξεων επιχειρείται σήμερα ό,τι δεν έγινε κατορθωτό με τη βία: η «συμμόρφωση» και η υποταγή των κατοίκων της Λευκίμμης. Στο μεταξύ οι πραγματικοί ένοχοι, οι δυνάμεις καταστολής και όσοι τις έστειλαν -που βαρύνονται με ένα θάνατο- αλλά και όσοι προώθησαν τη δημιουργία του ΧΥΤΑ -που βαρύνονται με ένα περιβαλλοντικό έγκλημα- βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Η Λευκίμμη αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της διαδικασίας κατά την οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα, που ενώ φαινομενικά απευθύνονται στον τοπικό πληθυσμό, ουσιαστικά εξυπηρετούν ανάγκες και συμφέροντα άλλων (εργολάβοι, δήμαρχοι, κ.α.).
Η χωροθέτηση του έργου έγινε θυσιάζοντας την πραγματικότητα στο βωμό του κέρδους. Κρύβοντας υπόγεια ύδατα, μεταφέροντας οικισμούς «λίγο πιο κει», ώστε να φαίνεται ότι πληρούνται οι οριζόμενες από το νόμο αποστάσεις, και ,στην ουσία, ρισκάροντας με τις ζωές ανθρώπων που ζουν εκεί. Η προσπάθεια υλοποίησης του έργου με την εγκατάσταση του εργολάβου έγινε σε συνδυασμό με την παρουσία ΜΑΤ στην περιοχή, τα οποία τρομοκρατούσαν και χτυπούσαν τους κατοίκους της περιοχής. Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι οι πραγματικοί κατηγορούμενοι και είναι ηθικά ένοχοι για το φόνο μιας γυναίκας, ένοχοι για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης, ένοχοι για οπλοκατοχή και οπλοχρησία, ένοχοι γιατί έφεραν την περιοχή σε καθεστώς κατοχής.

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή από όλες τις ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες των Καραβαζάκη Βασίλη, Πανδή Γιάννη, Ανδρονικόπουλου Τάσου και Σαμοϊλη Σίμου και κάθε διωκόμενου αγωνιστή της Λευκίμμης.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Βύρωνας 02/11/2009ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ