Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΛΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΗΘΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο κ. ΠΑΛΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Με άρθρο του στην εφημερίδα Ενημέρωση ο επικεφαλής της παράταξης ”Ενωτική Πανβυρωνιώτικη Κίνηση» κ. Πάλμος, επιλέγει με χαρακτηρισμούς να επιτεθεί στους επικεφαλείς της δημ. αντιπολίτευσης «τσουβαλιάζοντας» πονηρά και τον επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα. Στο άρθρο χαρακτηρίζει «συναινετική» (!!) την πολιτική της δημοτικής αρχής και -του εκλεκτού της Ν.Δ.- δημάρχου κ. Χαρδαλιά και λακωνικά αναφέρει ότι διαφωνεί με τις πολιτικές που προτείνει (προφανώς δεν βλέπει ότι τις εφαρμόζει κιόλας).
Χωρίς στοιχεία αναφέρει ότι όλοι είναι κάτω από την προστασία του ΠΑΣΟΚ. Όσο μας αφορά, είναι φανερό ότι αυτό δεν τεκμηριώνεται από κάποιο στοιχείο. Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν έχουμε συμπράξει τοπικά ή έχουμε αποδεχτεί κεντρικά τη συνεργασία με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Το αντίθετο συμβαίνει με την παράταξη του κ. Πάλμου, που και το δήμο έχει διοικήσει σε συνεργασία με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και κεντρικά έχει αποδεχτεί την αριστερά σε ρόλο συγκυβέρνησης. Δεν υποσχεθήκαμε να φέρουμε(!) εμείς το μετρό στο Βύρωνα (πως θα μπορούσαμε άλλωστε;), εκτός αν διαβάζει με αυτό τον τρόπο το αίτημά μας για δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές, γρήγορες συγκοινωνίες με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο λεωφορείων, τρόλλεϋ, μετρό και τη δράση μας για να προβληθεί η ανάγκη να έρθει το μετρό. Εξάλλου και ο ίδιος υπέγραψε το κοινό κείμενο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης -δηλαδή και με τον κ. Κόνσουλα-, για να γίνει συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο για το μετρό και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπό την προστασία του ΠΑΣΟΚ ή το εξυπηρετεί.
Ο κ. Πάλμος προσωποποιεί την επίθεση με χαρακτηρισμούς, μιλώντας για ευκαιριακούς και κερδοσκόπους. Η Αριστερή Παρέμβαση από το 1994 έχει συνεχή παρουσία στη ζωή και δράση του Βύρωνα, σταθερά κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές της δημοτικής και κεντρικής εξουσίας, το δημοτικό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Αντιπαλέψαμε τις αντιλαϊκές πολιτικές του Δήμου και επί δημαρχίας της Ενωτικής και επί δημαρχίας της Εποχής Δημιουργίας από τις ίδιες θέσεις, με τις ίδιες αρχές και κριτήρια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όποιος και να είναι στη δημοτική εξουσία, όταν ασκεί αυτές τις πολιτικές. Αντίθετα, η Ενωτική όταν διοικούσε το Δήμο δεν έδωσε δείγματα γραφής για μια διαφορετική φιλολαϊκή και περιβαλλοντική πολιτική, φθείροντας τις ιδέες και την απήχηση της αριστεράς. Ενώ, το 1990 είχε κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ και πολλά στελέχη της της περιόδου 1994-2002 σήμερα βρίσκονται στις δημοτικές παρατάξεις Χαρδαλιά και Κόνσουλα.
Στο άρθρο του αναφέρεται σε τοπικά προβλήματα. Οι κάτοικοι, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για αυτά τα προβλήματα ξέρουν ποιοι ήταν μαζί τους -όχι απλώς για να χαιρετίσουν ή να συμπαρασταθούν, αλλά για να δουλέψουν για την επιτυχία των κινητοποιήσεων- και ποιοι ήταν εντελώς απόντες ή και στάθηκαν απέναντι. Η Αριστερή Παρέμβαση ήταν μαζί τους. Να θυμίσουμε τις κινητοποιήσεις για τα δημοτικά τέλη. Τη δράση των κατοίκων στη Μεταμόρφωση για την απομάκρυνση των κεραιών με την επικριτική στάση του κ. Πάλμου. Τις διαδικασίες για την προστασία των δημόσιων ελεύθερων χώρων στο Βύρωνα, που και το ένα μέλος της παράταξής τους που προσήλθε αυθόρμητα, ανακλήθηκε αμέσως. Τους αγώνες για την προστασία του Υμηττού, από παλιά και μέχρι σήμερα, στους οποίους δεν εμφανίζονται. Την απαίτηση Συλλόγων Γονέων για να πάρει θέση το Δημ. Συμβούλιο για την παράδοση του αποπερατωθέντος σχολικού κτιρίου, που παρά τη διαβεβαίωση του κ. Πάλμου ότι θα τους συμπαρασταθεί, όταν έφεραν το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο, δεν πήρε καν το λόγο να τους στηρίξει και να απαιτήσει να γίνει συζήτηση.
Αυτά και πολλά άλλα αποδεικνύουν ότι χρειάζεται περισσότερη σεμνότητα και αυτογνωσία και όχι αλαζονεία, ιδιαίτερα όταν μιλάει για την Αριστερή Παρέμβαση και τον επικεφαλής της. Καταλαβαίνουμε ότι σε 1,5 χρόνο έρχονται δημοτικές εκλογές και όταν δεν έχεις κάνει πολλά πράγματα για τα προβλήματα των κατοίκων, καταφεύγεις σε παρόμοιες μεθόδους. Όμως, το «λέγε-λέγε κάτι θα μείνει» δεν είναι μέθοδος που ταιριάζει στην Αριστερά, ούτε μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η Αριστερή Παρέμβαση. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο της συκοφαντίας και της λογομαχίας. Δεν δίνουμε χαρακτηρισμούς προσωποποιώντας τις επιθέσεις μας και δεν θα επεκταθούμε με τα πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε και δεν φτάνουν κόλλες χαρτί για να χωρέσουν. Εμείς δεν αποτελούμε κομμάτι του δημοτικού και οικονομικού κατεστημένου. Ούτε διοικήσαμε το δήμο, ούτε ευθυνόμαστε για τα προβλήματα της υπερβάλλουσας δόμησης, της εξάπλωσης των επισφαλών εργασιακών σχέσεων στο Δήμο, της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος που χαρακτήρισαν και την περίοδο της διοίκησης του δήμου από την παράταξη του κ. Πάλμου.
Όσο για το «αντιπεριβαλλοντικό» ψήφισμα του Δημ. Συμβούλιου που ζητάει την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λεηλασία του Υμηττού και απαιτεί την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων από τον Υμηττό, θυμίζουμε ότι αυτά είναι αιτήματα όλων όσων αγωνίζονται για την προστασία του Υμηττού. Με δική μας παρέμβαση το ψήφισμα αυτό διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μην έχει παραθυράκια και να μην περιλαμβάνει εξαιρέσεις. Την ίδια ώρα ο κ. Πάλμος αποχώρησε και δεν υποστήριξε ούτε καν δικό του ψήφισμα, όταν είδε ότι με την παρουσία και την πίεση των κατοίκων, φαινόταν ότι εγκρίνεται ομόφωνα το τελικό ψήφισμα, με τις αλλαγές που προτείναμε. Ψήφισμα που μπορεί να αξιοποιηθεί, χωρίς αυταπάτες για τα όρια της αξίας του, τόσο απέναντι στις αυθαιρεσίες της κεντρικής εξουσίας (π.χ. νέες κατασκευές υπό εξέλιξη στο στρατόπεδο της αεροπορίας) όσο και για τον έλεγχο της Δημ. Αρχής στην ασυνέπεια υλοποίησης του.
Μήπως, αυτή η στάση σχετίζεται, με την ευθύνη της παράταξης του κ. Πάλμου, όταν κατείχε τη δημοτική εξουσία για τον Υμηττό (επιδίωξη δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης στον Υμηττό υλοποιώντας την κατεύθυνση του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Λαλιώτη, ανοχή στη λειτουργία εργοστασίων, στρατοπέδων, κ.α.); Ή με την τωρινή στάση τους, αφού ως τώρα δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα των αυτοκινητόδρομων μέσα στο δάσος και πάνω στο βουνό; Γεγονός που φαίνεται και σε αυτό το άρθρο στο οποίο δε λέει κουβέντα για το θέμα και από την άρνηση υπογραφής του σε κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης, ώστε να μπορέσει να έρθει αυτό το θέμα για συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο, που τόσο καιρό ο κ. Χαρδαλιάς πεισματικά αρνείται. Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η τακτική, πέρα από το να δοθεί χρόνος στην Δημ. Αρχή και στα κυβερνητικά σχέδια για να γίνουν οι αυτοκινητόδρομοι;
Ο εμφύλιος της αριστεράς και μάλιστα το να κτυπάει ότι κινείται αριστερότερα με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της ταξικότητας και του «πας μη δικός μας βάρβαρος» δεν ωφελεί παρά μόνο τους αντίπαλους της αριστεράς και βλάπτει την ανάγκη για κοινή δράση των δυνάμεων της. Βλάπτει τον αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας απέναντι στις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, των Δήμων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1/7/2009