Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 100 ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,

Τη φετινή χρονιά υποβλήθηκαν 691 αιτήσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εγκρίθηκαν οι 594, ενώ 98 απορρίφθηκαν. Η επιτροπή επιλογής, από την οποία αποκλείστηκαν οι δημοτικές παρατάξεις και το σωματείο εργαζομένων, δεν εφάρμοσε ενιαία τα κριτήρια που περιγράφονται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του νομικού προσώπου. Για άλλη μια χρονιά δεν αποφεύχθηκαν μη αντικειμενικές επιλογές, διακρίσεις και εξυπηρετήσεις ρουσφετιών.
Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων φανερώνει την αυξανόμενη ανάγκη για ίδρυση νέων σύγχρονων, ιδιόκτητων, δημόσιων δημοτικών παιδικών σταθμών, έτσι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά των κατοίκων της πόλης μας. Δικαίωμα εγγραφής πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
Πριν από την έναρξη της χρονιάς επισημάναμε με επερώτηση μας στο Δημ. Συμβούλιο την ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα παιδικών σταθμών και ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα μέτρα που παίρνει ο δήμος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αποκλεισμού παιδιών.
Η δημοτική αρχή, κατά την πάγια τακτική της, αντί να δημιουργήσει νέους Παιδικούς Σταθμούς σε κάθε γειτονιά, προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη των γονέων για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς με πρόχειρες και ανεύθυνες λύσεις.
- Αυξάνει τον αριθμό των παιδιών σε κάθε τμήμα παραβιάζοντας έτσι τις αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών.
- Κάνει αλχημείες στον αριθμό των νηπίων, με το στοίβαγμα των παιδιών σε μικρούς χώρους και την κατάργηση του ύπνου προκειμένου να εξευρεθούν αίθουσες.
- Με εκ των υστέρων τεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν αντικαθιστούν την ανάγκη ανέγερσης νέων σταθμών.
Η δημ. Αρχή με την πολιτική αυτή υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό ρόλο των παιδικών σταθμών και τους μετατρέπει σε παιδοφυλακτήρια και πάρκινγκ.
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα πιστεύει ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι κοινωνικά αναγκαίοι. Χωρίς να υποτιμά το μέχρι τώρα προσφερόμενο έργο των παιδικών σταθμών στην κοινωνία του Βύρωνα, πιστεύει ότι για τη βελτίωση του έργου τους και την ποιοτική αναβάθμιση τους απαιτείται να βρεθούν λύσεις και στο θέμα της στέγης με αναζήτηση χώρων για αγορά ή απαλλοτρίωση εντός του οικιστικού ιστού για την άμεση κατασκευή νέων παιδικών σταθμών. Οι υπαρκτές ανάγκες δεν καλύπτονται με κομπογιαννίτικες και εκ των ενόντων λύσεις που επιχειρεί η δημ. Αρχή.
Όπως έχουμε επισημάνει και παλιότερα απαιτείται αυτοί οι χώροι : Να μην είναι μέσα σε δασικές εκτάσεις, όπως επιχειρήθηκε από το δήμο με την κατασκευή παιδικού σταθμού στα Αναπηρικά. Να μην είναι χώροι πρασίνου ή ελεύθεροι, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι που σήμερα χρησιμοποιούνται σαν παιδικές χαρές ή πλατείες και οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το χαρακτήρα τους. Να είναι χώροι κατάλληλοι και όχι λύσεις φτηνές με μπαλώματα και προχειρότητα, γιατί τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο.
Διεκδικούμε την ίδρυση νέων Δ.Π.Σ. σε κάθε γειτονιά με δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα για όλους τους κατοίκους του Βύρωνα, χωρίς την πληρωμή τροφείων. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών.
Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση να αλλάξουν πολιτική για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Ο Δήμος να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και να καταβάλλει και ο ίδιος χρήματα στον προϋπολογισμό των παιδικών σταθμών. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί να έχουν κοινωνικό και παιδαγωγικό ρόλο. Να στηρίζουν τον εργαζόμενο γονιό και να διευκολύνουν την κοινωνική ενσωμάτωση του παιδιού.
Η προσχολική αγωγή, εκπαίδευση και φροντίδα πρέπει να γίνεται με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με σεβασμό στο παιδί και τον εργαζόμενο.
Σεπτέμβρης 2008