Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Μαίνεται από το πρωί νέα καταστροφική πυρκαγιά στη ανατολική πλευρά του Υμηττού. Πλευρά στην οποία συνεχώς επεκτείνεται η οικοδόμηση με τα "αναψυκτήρια" και αποτελεί φιλέτο για το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Ένα χρόνο μετά την περισυνή πυρκαγιά από τη δική μας πλευρά και πριν κλείσει χρόνος από τις πυργκαγιές στην Πάρνηθα και στην Ηλεία, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και ανυπολογιστικές υλικές απώλειες, ζούμε παρόμοιες τραγικές καταστάσεις.

Για την περισυνή φωτιά στην ανακοίνωση μας γράφαμε :
"Το σημερινό γεγονός είναι συνέχεια μιας σειράς ενεργειών που έχουν σα στόχο, την καταστροφή του Υμηττού και τη μεταφορά μιας σειράς δραστηριοτήτων στο χώρο αυτό.Εδώ και χρόνια κυβερνήσεις, δήμοι, εκκλησία, εργολάβοι και διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα προσπαθούν με κάθε τρόπο να οικειοποιηθούν και να αξιοποιήσουν τμήματα του βουνού. Είναι σε όλους μας γνωστές οι επιδιώξεις π.χ. της εκκλησίας για οικοδόμηση συνοδικού μεγάρου, της κυβέρνησης για τη διάνοιξη της νέας περιφερειακής Υμηττού, του Δήμου Βύρωνα για τη δημιουργία Δημαρχιακού Μεγάρου. Τα λατομεία, τα στρατόπεδα και η χωματουργική εταιρεία παραμένουν στον Υμηττό. Ταυτόχρονα με όλα αυτά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Υμηττού παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 και ο νέος δασικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. οπλίζουν το χέρι των επίδοξων καταπατητών του βουνού.
Οι κάτοικοι του Βύρωνα αλλά και όλης της Αττικής απαιτούμε να απομακρυνθούν όλες οι σημερινές χρήσεις από τον Υμηττό, καμία καινούρια παρέμβαση σε όλο τον άξονα του βουνού. Άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Ενίσχυση των μέσων προφύλαξης και δασοπροστασίας του Υμηττού.
Ο Υμηττός να παραμείνει πνεύμονας ζωής για την Αθήνα."

Φέτος η πυρκαγιά έρχεται λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες Σουφλιά για νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, σήραγγα στο βουνό και κόμβο στον Κουταλά.

Η Αριστερή Παρέμβαση θεωρεί τις εξαγγελίες νέο καταστροφικό πλήγμα στον Υμηττό, που δεν είναι άσχετο με την καταστροφική πυρκαγιά.
Καλούμε σε επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις.