Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2006

ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ, 2006

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Νέες και νέοι,
Συγχαρητήρια. Δώσατε μια δύσκολη μάχη και βγήκατε νικητές. Το μέλλον είναι μπροστά σας.


Μαζί με τον ενθουσιασμό, σίγουρα σας απασχολούν σκέψεις και ερωτηματικά. Για να εξασφαλίσετε το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες διάβασμα, απομνημόνευση ακόμα και περιττών γνώσεων, στερηθήκατε πολλά και η οικογένεια σας χρειάστηκε να ξοδέψει αρκετά χρήματα για να σας βοηθήσει. Ίσως η σχολή που περάσατε να μην είναι αυτή που θέλατε ή ακόμα και ο τόπος της σχολής να μην είναι η πρώτη σας επιλογή. Αλλά και αρκετοί συμμαθητές σας έμειναν απέξω αντιμετωπίζοντας πρόωρα αδιέξοδα για τη μελλοντική πορεία τους. Γιατί χρειάστηκε να είναι τόσο σκληρή αυτή η δοκιμασία; Γιατί το σύστημα θέλει πειθαρχημένους χωρίς ελεύθερο χρόνο τους υποψήφιους; Τι θα βρείτε στις σχολές σας; Πως θα τα βγάλετε πέρα;

Οι καταλήψεις των σχολών από τους φοιτητές το Μάη και Ιούνη για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και το δικαίωμα στη δουλειά έφεραν στην επιφάνεια την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έλλειψη υποδομών, βιβλίων, εκπαιδευτικού προσωπικού, ανοργανωσιά. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι μέσα στις σχολές και καθορίζουν προγράμματα και προσανατολισμούς. Το πτυχίο είναι ένα χαρτί που δεν εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το υπουργείο παιδείας, με το νομοσχέδιο που προωθούσε, επεδίωκε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση και η αποφοίτηση από τις σχολές και να ενταθούν οι φραγμοί στη μόρφωση, μεγαλύτερη ενίσχυση της ιδιωτικής παιδείας και υποβάθμιση της δημόσιας, ενώ ο δωρεάν χαρακτήρας της να συρρικνώνεται. Τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συναντούν τη συναίνεση επί της ουσίας του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνεί στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση μπόρεσαν να φρενάρουν προς το παρόν την κατάθεση του νομοσχέδιου, όμως οι επιδιώξεις του μπλοκ εξουσίας παραμένουν και τίποτα δεν έχει λήξει οριστικά. Η κυβέρνηση κάνει αναδίπλωση και όλα θα κριθούν και από το τι θα γίνει άμεσα. Ο χώρος της παιδείας είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι δάσκαλοι είναι σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τα ίδια προβλήματα.

Νέες και νέοι,

Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι δικαίωμα όλων και πρέπει να παρέχεται καθολικά.
Δεν μας χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με διεκδικήσεις και αγώνες. Μην επιτρέψετε να συρρικνωθεί περισσότερο, να γίνει βορρά στα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών, να υπακούει στους κανόνες της «αγοράς», του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας.
Με ψηλά το κεφάλι και πίστη στις αξίες της αλληλεγγύης και του συλλογικού αγώνα οργανώστε στις σχολές σας τη διεκδίκηση για ουσιαστική μόρφωση. Διεκδικείστε τα δικαιώματά σας με ενότητα και μαχητικότητα.
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ
Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Σεπτέμβρης 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: