Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Δίκαιος ο αγώνας της αγροτιάς - Μας αφορά όλους και για να έχουμε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα. Ανακοίνωση περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων


ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Για να ζήσουν στα χωράφια τους οι μικρομεσαίοι παραγωγοί πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο με παράλληλη πτώση των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή. Στα σούπερ-μάρκετ τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή που δίνουν οι παραγωγοί.

Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε (έχουν συναποφασιστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις), πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς (ντόπιοι και πολυεθνικοί).

Η νέα ΚΑΠ έχει μειωμένη χρηματοδότηση με τα επιχειρηματικά σχήματα και συμφέροντα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Οι πλούσιοι και οι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων φτιάχνουν «αγροτικές εκμεταλλεύσεις», μπαίνουν στο «λεγόμενο μητρώο αγροτών» με μεγάλα προνόμια, ενώ οι εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός προσπαθεί να στηριχτεί και στα αγροτικά εισοδήματα για να επιβιώσει. 
 
Η ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης τους απαιτεί την ανατροπή της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός από τους πολεμικούς εξοπλισμούς !!!) και της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).
 Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, την ώρα που μια χούφτα πολυεθνικών τροφίμων και μερικές δεκάδες ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ μαζεύουν τους μισθούς και το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων η ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλουμε για τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους εργατοαγρότες - αγροτοεργάτες αποτελεί αναγκαίο όρο επιβίωσης και διαμόρφωσης όρων παραμονής στην ύπαιθρο.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

1.    Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Χτύπημα της αισχροκέρδειας βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και σούπερ-μάρκετ. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Μπλόκο στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων-τυποποιητών, άμεση πληρωμή των παραγωγών. Όχι στην «ανοιχτή πώληση» των προϊόντων.

2.    Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

3.    Κατάργηση του «μητρώου αγροτών-αγροτικών εκμεταλλεύσεων» που αποτελούν μηχανισμό ξεκληρίσματος των εργατοαγροτών - αγροτοεργατών.

4. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή με τους εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες ενταγμένους σε αυτή. Δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση μεγάλων δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας. Όχι στους συνεταιρισμούς Α.Ε. Κατάργηση των ολιγομελών ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών ενώσεων.

5. Όχι στις περικοπές των επιδοτήσεων και τους περιορισμούς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για το 2021-2027. Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της Ε.Ε.

6.    Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων για κατοικίες και χωράφια φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων και εργαζομένων-ανέργων.

7.    Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για κάθε ζημιά και καταστροφή παραγωγής, φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες καταστροφές (πάγο, πλημμύρες), αλλά και των αποζημιώσεων των προηγούμενων ετών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ.

8. Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους.

9. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους κι εποχιακούς, Έλληνες και μετανάστες. Όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ταμεία ανεργίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

10. Αυστηρός έλεγχος ποιότητας τροφίμων. Όχι στα νοθευμένα τρόφιμα, τις παράνομες εισαγωγές και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Άμεση χρηματοδότηση μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας.

11. Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται από την πανδημία και όχι των μεγαλοαγροτών, βιομηχάνων και τυποποιητών. Απαγόρευση των απολύσεων σε όλες τις βιομηχανίες και εταιρείες του αγροτοδιατροφικού κλάδου, συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, για όλους τους εργαζόμενους.

12. Μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών. Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

13. Καμία μετακύλιση των οφειλών των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ στους εργατοαγρότες-αγροτοεργάτες και τους φτωχομεσαίους αγρότες.

Καλούμε σε αγωνιστικό συντονισμό. 

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς. Καλούμε τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να προκηρύξουν άμεσα απεργία ενάντια στη πολιτική της ακρίβειας, για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μια απεργία σε συντονισμό με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και τις φοιτητικές καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής εργαζομένων, φτωχομεσαίας αγροτιάς και νεολαίας.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Περιφερειακές κινήσεις

·          Αν. Μακεδονία - Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.

·          Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

·          Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά

·          Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

·          Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο Αγωνιστικό Μέτωπο

·          Θεσσαλία: Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή

·          Ιόνια : Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια

·          Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία

·          Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση

·          Πελοπόννησος: Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την ανατροπή

·          Στερεά Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

 

Δημοτικές κινήσεις

·          Αθήνας: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα Ανταρσία σε κυβέρνηση -Ε.Ε. – κεφάλαιο

·          Βύρωνα: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

·          Ηλιούπολης: Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση

·          Ηράκλειο Αττικής : Κόκκινη Ρωγμή 


·          Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα Αγωνιστικό Μέτωπο

·         Καισαριανή: Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση

·          Νέας Ιωνίας: Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

·          Περιστερίου: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

·          Πρέβεζα : Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται…