Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Για τις καταστροφές από τη νεροποντή στο Βύρωνα

ΜΙΑ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΛΕΙΑ

Το απόγευμα της Τετάρτης 9/6/2021 μια καταιγίδα διάρκειας περίπου μιας ώρας δημιούργησε ποτάμια στους δρόμους του Βύρωνα. Ήταν αρκετή για να μετατραπούν σε επικίνδυνους χείμαρρους αρκετοί δρόμοι, ανάμεσά τους και η οδός Ηρακλέους και να πλημμυρίσουν σπίτια που δεν είχαν πάθει το παραμικρό επί δεκαετίες, καταστρέφοντας οικιακό εξοπλισμό. Στην αυλή ενός σπιτιού συσσωρεύτηκε τόσος όγκος νερού που το ύψος του έφτασε το 1 μέτρο και έσπασε την πόρτα, κατέστρεψε όλο τον οικιακό εξοπλισμό και η ορμή του έσπασε και την πίσω πόρτα. Ευτυχώς γλύτωσε μια ηλικιωμένη που βρισκόταν μέσα στο σπίτι την οποία απεγκλώβισε η πυροσβεστική. Ενώ εθελοντές δασοπυροσβέστες βοήθησαν στην άντληση του νερού.

Το σύστημα ομβρίων ήταν φραγμένο και δεν μπόρεσε να υποδεχτεί τον όγκο του νερού, ενώ αγωγοί με τα ακάθαρτα λύματα υπερχείλισαν και τα λύματα ανακατεύτηκαν σε δρόμους με τα νερά της βροχής. Τι έφταιξε όμως, που με μια μικρής διάρκειας καταιγίδα κινδύνευσαν άνθρωποι και υπήρξαν καταστροφές;

Είναι γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα δεν γίνεται τακτική και σωστή συντήρηση των αγωγών ομβρίων με αποτέλεσμα κάποιοι αγωγοί και φρεάτια να είναι βουλωμένα και άλλα να έχουν μειωμένη δυνατότητα απορροής λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών. Παράλληλα, υπάρχουν επικίνδυνες κακοτεχνίες και κατασκευαστικές αστοχίες στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια, όπως πχ ανάποδη ρύση, σφράγιση φρεατίων με λαμαρίνα εκεί που έχουν αφαιρεθεί σχάρες κλπ. Ενώ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κάνουν έργα που μερικές φορές καταστρέφουν άλλα δίκτυα και προξενούν  ζημιές (όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση που είχε ρίξει μπάζα στον αγωγό ομβρίων), χωρίς να υπάρχουν έλεγχοι από το δήμο για να τηρείται η υποχρέωση για αποκατάστασή τους, αφού προτεραιότητα όλων των δημοτικών αρχών είναι οι δημόσιες σχέσεις με τις εταιρείες.

Η δημοτική αρχή με τις τεχνικές υπηρεσίες της έχει ευθύνη για την πλημμελή συντήρηση και την ανυπαρξία ελέγχου στο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και όχι μόνο. Κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές συνηθίζουν να αποδίδουν τις τεράστιες ζημιές από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α. στα έντονα καιρικά φαινόμενα, για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την έλλειψη υποδομών και μέτρων πρόληψης και προστασίας, αλλά και για την καταστροφή της φύσης.

Όταν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους του Υμηττού έχει καεί στις πρόσφατες πυρκαγιές και δεν  υπάρχουν δέντρα να συγκρατήσουν το χώμα και το νερό, όταν λιγοστεύουν συνεχώς οι ελεύθεροι αδόμητοι χώροι και το χώμα δίνει τη θέση του στο τσιμέντο και την άσφαλτο, όταν δεν δημιουργούνται υποδομές και δεν δίνεται διέξοδος στο νερό της βροχής, οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγαλύτεροι. Παράλληλα, η  η καπιταλιστική «ανάπτυξη» με την καταστροφή της φύσης, άρα και η κλιματική κρίση δημιουργεί έντονα καιρικά φαινόμενα και ίσα-ίσα για αυτό χρειάζεται διπλά και τριπλά να υπάρχει μέριμνα της πολιτείας για να προστατεύονται οι άνθρωποι και το περιβάλλον από τις συνέπειες τους.

Η προτεραιότητα των κρατούντων δεν είναι ούτε η ανθρώπινη ζωή ούτε η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών, αλλά η λεηλασία τους προς χάριν των «επενδυτών», της εκμετάλλευσής τους και του κέρδους και η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη. Χρειάζεται να τους σταματήσουμε και να αγωνιστούμε για μια κοινωνία που θα βάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Όσο για τις συνέπειες της πλημμύρας, χρειάζεται ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του για τακτική και σωστή συντήρηση του δικτύου ομβρίων και για τις απαραίτητες υποδομές. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αυτών των έργων υποδομών, αλλιώς οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά μια μέρα πριν την πλημμύρα στη συνάντηση του με το δήμαρχο Βύρωνα και τους  άλλους δημάρχους της περιοχής περί θωράκισης των περιοχών μας, φαντάζουν τραγική ειρωνεία.

Να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν με ευθύνη του δήμου όλοι οι πληγέντες.

11/6/2021