Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Η απόφαση της κυβέρνησης για την ΠΥΡΚΑΛ αντίθετη με τις ανάγκες των κατοίκων: Ακόμα ένα δηλητηριώδες χάπι πασπαλισμένο με ζάχαρη!

Ακόμα μια φορά δικαιώνεται το συμπέρασμα που λέει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις μεθοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια την κατεδάφιση της ζωής μας, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την τσιμεντοποίηση των πάντων. Και κάθε φορά αποδεικνύεται ότι το βαρέλι έχει και άλλον πάτο ακόμα πιο κάτω, αλλά προς Θεού: Όλα γίνονται για το καλό μας, για να μπούμε δυναμικά στη νέα εποχή. Αν κάνουμε μια σούμα το τι έχουν ψηφίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών χρόνων, θα δούμε πολλά: Νομοσχέδια καταστροφής των δασών, νόμοι που καταργούν εργασιακές κατακτήσεις και μας πάνε σε καθημερινότητα και ζωή δούλου, νόμοι που προωθούν την εξαθλίωση, διατάγματα που αυξάνουν την κρατική βία και τρομοκρατία, την παρακολούθηση, την καταστολή.

Το τελευταίο φρούτο έχει το όνομα «ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ», όπου σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ και την τωρινή κυβέρνηση, το μέγιστο πρόβλημα των κατοίκων της Αθήνας είναι το ότι τα Υπουργεία είναι στεγασμένα καθένα σε άλλο κτήριο και ήρθε ο καιρός να στεγαστούν όλα μαζί σε έναν χώρο «για την διευκόλυνση των πολιτών». Πρώτο σχόλιο: Φτάνει πια με τέτοιες «διευκολύνσεις», θα προτιμούσαμε άλλες πιο ασυνήθιστες για τα αυτιά των κυβερνώντων, όπως αξιοπρεπείς δουλειές για όλους με δικαιώματα, 6ωρο και 5θήμερο, δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση, πρόνοια, υγεία για ντόπιους και μετανάστες, απόλυτη προστασία των δασών και των βουνών και άλλα τέτοια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα: Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ έκτασης 160 στρεμμάτων που ανήκει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ, βρίσκονται σήμερα 91 κτίρια (110.000 τ.μ.), εκ των οποίων θα κατεδαφιστούν τα 66 (68.413 τ.μ.) και θα διατηρηθούν 25 (41.587 τ.μ.). Βάσει κυβερνητικής απόφασης, θα ανεγερθούν 7 νέα κτίρια (69.000 τ.μ.) και ακόμα 22.727 τ.μ. ως προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, με συνολική δόμηση διατηρούμενη και νέα, στα 133.314 τ.μ. 

Τα Υπουργεία που αποφασίστηκε να μετεγκατασταθούν στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ είναι εννέα: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μαζί τους, το Υπερταμείο και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το ΤΑΙΠΕΔ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι ο καημός της κυβέρνησης δεν είναι τόσο η διευκόλυνση των πολιτών, αλλά τα φιλέτα των κτηρίων των Υπουργείων που μπορούν ελευθερωμένα από την μέχρι τώρα χρήση τους, να γίνουν…. ξενοδοχεία για τουρίστες! Και πως το γενικότερο σχέδιο κυβερνήσεων και κεφαλαίου, είναι να ξεπετάξουν τους ιθαγενείς κατοίκους του λεκανοπεδίου από το κέντρο της Αθήνας, για να κινούνται ανεμπόδιστοι τουρίστες και νομάδες εργαζόμενοι από άλλες χώρες οι οποίοι θα τηλεεργάζονται μένοντας στην Αθήνα.

Εμείς ως Αριστερή Παρέμβαση πολιτών Βύρωνα λέμε τα εξής: Απορρίπτουμε την μεθοδική απομάκρυνση των κατοίκων και των μικρών μαγαζιών από το  κέντρο της Αθήνας και την μετατροπή του σε μέρος μόνο για τουρίστες και διασκεδαστήρια. Απορρίπτουμε τη διαδικασία υποβάθμισης των συνθηκών της ζωής μας και την τσιμεντοποίηση του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, θέλουμε να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων της ΠΥΡΚΑΛ και να ανοίξει ο χώρος για τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου που τόσο ανάγκη έχουμε, για αναψυχή, με εγκαταστάσεις για πολιτιστικές δραστηριότητες, να δημιουργηθεί Μουσείο μιας και αρκετά από τα κτήρια του χώρου έχουν μηχανήματα με τεχνολογική σημασία και  ιστορία. 

Και αντί να συζητάμε ως κάτοικοι αν μας διευκολύνει ή όχι το να είναι 9 Υπουργεία μαζεμένα σε έναν χώρο, μάλλον είναι πιο χρήσιμο για τις ζωές μας να αρχίσουμε να συζητάμε για την ανάγκη άλλων επίδικων και πολιτικών αιτημάτων που θα βελτιώσουν και θα αλλάξουν τη ζωή μας, σαν αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Να διεκδικούμε και να οργανωνόμαστε για αυτά. 

Βύρωνας 12 Απριλίου 2021
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα