Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Το ολοκληρωτικό κράτος έρχεται: Καταγγέλουμε και καταδικάζουμε την εισβολή της αστυνομίας στη ΦΕΠΑ

Η αστυνομία (ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, Δίωξη κλπ) εισέβαλε νωρίς το πρωί της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου, στο Α κτήριο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ισχυρίστηκε ότι ψάχνει ναρκωτικά αλλά ο στόχος της κυβέρνησης που την έστειλε, ήταν η κατάργηση του οικογενειακού ασύλου -όπως άλλωστε συμβαίνει και σε σπίτια σε όλη την χώρα, με την δικαιολογία του ...κορονοϊού- μιας και οι φοιτητικές εστίες ως χώροι κατοικίας, διέπονται από το οικογενειακό άσυλο. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μέσω της αστυνομίας, έκανε επίθεση και στο Σύλλογο Οικοτρόφων ΦΕΠΑ (Σ.Ο.ΦΕΠΑ), ο οποίος πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει κατάληψη στη διεύθυνση της εστίας απαιτώντας τη σωστή συντήρηση και λειτουργία των κτιρίων αλλά και την (χωρίς λόγο καθυστερημένη) εισδοχή νέων φοιτητών με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία κατευθύνθηκε σε αποθήκες όπου έμεναν άστεγοι, κάτι που ο ΣΟΦΕΠΑ είχε αναγνωρίσει ως κατάληψη αστέγων, έσπασε τις πόρτες και προχώρησε σε συλλήψεις. Μπήκε και σε δωμάτια οικοτρόφων επίσης παραβιάζοντας τις πόρτες και έκανε ζημιές στον χώρο των πολιτιστικών ομάδων της ΦΕΠΑ από όπου πήρε ένα λάπτοπ και ένα σκληρό δίσκο. Η σημερινή επιχείρηση αποτελεί συνέχεια της επίθεσης συνολικά στην ζωή και την ελευθερία του λαού. Αποτελεί εφαρμογή του δόγματος «νόμος» και «τάξη» και της κατασταλτικής εκστρατείας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου απέναντι στην αγωνιζόμενη νεολαία και ειδικά στα πιο φτωχό κομμάτι που είναι οι εστιακοί φοιτητές.

Οι αναίτιες στοχεύσεις ατόμων και οι ζημιές που προκάλεσε η αστυνομία δεν συνδέονται με την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Συνδέονται όμως, με την ανάγκη της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στο να συνεχίσουν την διασπορά τρόμου στον λαό για να παραμείνει τρομαγμένος, υποταγμένος, να δέχεται την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα lockdown, να δεχθεί τελικά ως νέα κανονικότητα, την εξαθλίωση, την δικτατορία, τον τρόμο και την υποταγή.

Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στοιχίζεται με την κυβέρνηση απόλυτα, παίζοντας βρώμικο ρόλο απέναντι στους φοιτητές. Αρχικά, τους διέκοψε τη σίτιση και τους απείλησε με διακοπή κάθε παροχής και τώρα, ακόμα και μετά τη λήξη της κατάληψης γίνεται αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης με αστυνομική βία.

Οι αγώνες του ΣΟΦΕΠΑ και όλων των φοιτητών είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης κι αυτό δείχνει για άλλη μια φορά και ποιος είναι ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ονειρεύεται η κυβέρνηση. Αλλά η πλειοψηφία των φοιτητών και εμείς, οι νέοι-ες, οι εργαζόμενοι-ες, οι άνεργοι-ες των γειτονιών μας, απορρίπτουμε και την προσπάθεια ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας και τον γενικότερο κρατικό/κυβερνητικό τρόμο που διασπείρει η κυβέρνηση.

Βύρωνας, 3 Ιανουαρίου 2021

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα