Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Για τα τραπεζοκαθίσματα!



Μεγάλη συζήτηση έγινε και χτες στο δημοτικό συμβούλιο, για τα τραπεζοκαθίσματα: Η μεγάλη καπιταλιστική κρίση που σαρώνει τις ζωές των εργαζομένων, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομαγαζατόρων, ντόπιων και μεταναστών, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επέκταση ή την κατάληψη περισσότερου δημόσιου χώρου.

Όποιος γυρνά στις γειτονιές μας βλέπει: Η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζοκαθισμάτων των μαγαζιών παραμένει άδεια όλη την βδομάδα, εκτός από κανα δυο μέρες και αυτό με ερωτηματικό. Ταυτόχρονα, η παραπέρα μείωση του ήδη ελάχιστου δημόσιου χώρου στις γειτονιές μας, καθιστούν την καθημερινότητα των κατοίκων ακόμα πιο δύσκολη. 

Συνεπώς, η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων αφενός δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ζωή των κατοίκων, αφετέρου ΔΕΝ προσφέρει κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος, διότι πως να γεμίσουν τα τραπεζοκαθίσματα αφού η καπιταλιστική κρίση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο; Που να βρουν τα χρήματα οι κάτοικοι;
Για αυτούς τους λόγους προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο:
 
α. την ΕΠΕΚΤΑΣΗ της μεγάλης μείωσης των δημοτικών τελών (και την κατάργησή τους) για τους ανέργους και τους φτωχούς εργαζόμενους/συνταξιούχους των γειτονιών μας.

β. Επίσης προτείναμε το να ανοίξει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση με συμμετοχή όλων των φορέων/συλλογικοτήτων των γειτονιών μας, για την ανάγκη μείωσης των ενοικίων τόσο για τις επαγγελματικές στέγες των μικροεπαγελματιών της περιοχής μας, όσο και για την οικιστική στέγη. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ μέτρα, νομίζουμε ότι θα συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην απάλυνση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης στην ζωή των κατοίκων του Βύρωνα.

γ. Ο δημόσιος χώρος (πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομοι) ανήκουν πριν και πάνω απ όλα στους κατοίκους και στις ανάγκες τους και όχι στο εμπόρευμα. 

Για μια ακόμα φορά απερρίφθησαν αυτές οι προτάσεις. Μόνο ο αγώνας των κατοίκων και των φορέων τους, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα!