Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Αριστερή Παρέμβαση: Ανακοίνωση για τους εργαζόμενους του δήμου και την αναστολή συμβάσεων


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ 

Ζούμε στη δίνη της πανδημίας από την οποία κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα τραγικές, όταν τα μέτρα πρόληψης και διάγνωσης είναι ελλιπή και η θεραπεία των νοσούντων πλημμελής, εξαιτίας του τραυματισμένου από περικοπές δημόσιου συστήματος υγείας.

Αλλά, δεν φταίει μόνο το πριν. Και με την έναρξη της εξάπλωσης του κορονοϊού η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης εμμένοντας ως μόνο τρόπο σε αλλοπρόσαλλα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων. Δεν προχωρά σε προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, άνοιγμα νέων ΜΕΘ, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έγκαιρη προμήθεια διαγνωστικών τεστ, παροχή απαραίτητων μέσων προστασίας στους εργαζόμενους και στον πληθυσμό, την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο σχεδιασμό.

Ενώ, χρηματοδοτεί σκανδαλωδώς τον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας ως ενοίκιο 1.600 €/τη μέρα από 800 € πριν, για κλίνες ΜΕΘ, που δεν είναι καν για τον κορονοϊό. Δίνει και 30 εκατ. € ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για διαγνωστικά τεστ και μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία. Είναι φανερό ότι και σε αυτή την κρίση δεν την πληρώνουν το ίδιο όλοι. Η αντιμετώπιση για τους προύχοντες και τους πληβείους δεν είναι ίδια. Αφού παράδειγμα τα διαγνωστικά τεστ για τους μεν γίνονται επί χρήμασι, ενώ για τους πολλούς μόνο αν υπάρξει εντολή του ΕΟΔΥ. 

Οι εργαζόμενοι είναι στο μάτι του κυκλώνα. Η κυβέρνηση νομοθετεί για όσα οι εργοδότες επιδιώκουν καιρό τώρα για αναστολή συμβάσεων, περικοπές μισθών, απολύσεις, παρατάσεις ωραρίων. Στις μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται απευθείας αναθέσεις, παραχωρούνται διευκολύνσεις με απαλλαγή από τους μισθούς των εργαζομένων, με τραπεζικά δάνεια, φόρους και εργοδοτικές εισφορές. Παράλληλα, προχωρά τα δρομολογημένα και νέα μέτρα που ευνοούν τα συμφέροντα των «επενδυτών» και πλήττουν βαριά το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, όπως την κατασκευή εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, την επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής, την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, τις εργολαβίες και επιτάξεις για κατασκευές νέων φυλακών για πρόσφυγες στα νησιά. Όσο μένουμε σπίτι για την αναγκαία προστασία μας, κυκλοφορεί ελεύθερα η κυβερνητική αναλγησία και η εργοδοτική ασυδοσία.

Και στο δήμο Βύρωνα πληροφορηθήκαμε ότι δημοτική αρχή προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων για 11 εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση. Απαιτούμε άμεση ανάκληση. Εκφράζουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας στο έργο των εργαζόμενων στην καθαριότητα και στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Από τη φύση της εργασίας τους είναι έκθετοι στον κίνδυνο και χρειάζεται να αναγνωριστεί το έργο τους και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους. Διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στο δήμο Βύρωνα:

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των πάγιων αναγκών. 
· Επειγόντως παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας (μπότες, στολές, γάντια) σε όλους εργαζόμενους της καθαριότητας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. 
· Μείωση ωραρίου, τακτικές πληρωμένες άδειες ανθυγιεινής εργασίας. 
· Απολύμανση και καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των εν λειτουργία δημοτικών κτηρίων, των κοινόχρηστων χώρων και του εξοπλισμού. 
· Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και η Βοήθεια στο Σπίτι, να ενισχυθούν με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά την αρωγή όλων των κατοίκων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και των μοναχικών ηλικιωμένων που δεν μπορούν να εκτελέσουν βασικές ανάγκες για την σίτιση, την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων. 
· Να ανακληθούν οι αναστολές των 11 εργαζόμενων. Καμιά βλαπτική μεταβολή των σχέσεων εργασίας.