Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Αριστερή Παρέμβαση: Για τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στο Βύρωνα

 

Τους τελευταίους μήνες επιδεινώνεται διαρκώς το πρόβλημα ηλεκτροφωτισμού σε δρόμους, πλατείες, πάρκα των γειτονιών μας. Περιοχές βυθίζονται κάθε βράδυ στο σκοτάδι και η κατάσταση δεν έχει καθόλου ρομαντική διάσταση, αφού κινδυνεύεις να σκοντάψεις και να χτυπήσεις σε κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια και δρόμους. Δικαιολογημένα κάτοικοι διαμαρτύρονται και οι μαθητές στο 3ο Λύκειο ξεσηκώθηκαν, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και έχει ως εξής: α) Το δίκτυο με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών,
έχει μείνει ασυντήρητο για χρόνια. Οι λάμπες σε πάρκα, πλατείες και δρόμους δεν αλλάζονται ακόμα και όταν καίγονται. Έτσι, έρχεται ως ώριμο φρούτο η ανάγκη εξ ολοκλήρου ανακατασκευής του δικτύου και η καθολική αλλαγή των φωτιστικών β) τα τελευταία έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία του Δήμου η δημοτική Αρχή Κατωπόδη (Στάση Βύρωνα), δεν προγραμματίστηκε να προσληφθούν οι απαραίτητοι ηλεκτρολόγοι.

Η Δημοτική Αρχή επικαλείται ότι το πρόβλημα είναι αντικειμενικό, διότι το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού είναι πεπαλαιωμένο, διότι υπάρχει σε ολόκληρο τον Δήμο μόνο ένας ηλεκτρολόγος, διότι δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε και χάρτες που να δείχνουν που είναι τα καλώδια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κόβονται από τις εταιρείες κινητής οι οποίες σκάβουν στα τυφλά.

Όμως, ο ηλεκτροφωτισμός ανήκει στα ανταποδοτικά τέλη τα οποία και πληρώνουν οι κάτοικοι. Και με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε τόσο να είχε πραγματοποιηθεί η πρόσληψη ηλεκτρολόγων όσο και η επαρκής συντήρηση του δικτύου. Αλήθεια, πώς θα βρεθούν χρήματα για να γίνει συνολική ανακατασκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού (θα αντικατασταθούν ακόμα και οι κολώνες/ιστοί) και δεν υπάρχουν χρήματα για αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων; Επίσης, εάν υπάρχει έλλειψη χαρτών, πώς πριν δύο χρόνια βρέθηκαν όλα τα στοιχεία του ηλεκτροφωτισμού και δόθηκαν στο ΚΑΠΕ για να κάνει τη μελέτη για αλλαγή του υπάρχοντος δικτύου με λάμπες led;


Λένε αρκετοί πως για την κάκιστη κατάσταση του ηλεκτροφωτισμού, φταίει η ανικανότητα της δημοτικής αρχής και η έλλειψη σχεδίου. Δεν συμφωνούμε, διότι η Δημοτική Αρχή έχει σχέδιο. Ετοιμάζεται να πάρει δάνειο από τις τράπεζες, για να προχωρήσει στη συνολική αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού χρεώνοντας το στους δημότες. Έτσι, τα δημοτικά τέλη θα παραμένουν στα ύψη και ταυτόχρονα θα δουλεύουν και οι εργολάβοι. Να λοιπόν γιατί το δίκτυο μένει ασυντήρητο. Για εμάς ως Αριστερή Παρέμβαση, η λύση στο πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού, είναι η εξής:

Α. Εδώ και τώρα προσλήψεις ηλεκτρολόγων στον Δήμο, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Β. Το υπάρχον δίκτυο να συντηρείται ώστε να υπάρχει επαρκής φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, δρόμους, πάρκα, παιδικές χαρές, κ.α. και επέκταση του όπου αλλού χρειάζεται. Τακτικός έλεγχος και αντικατάσταση κάθε καμένου λαμπτήρα άμεσα.

Γ. Τα χρήματα που πληρώνουν μέσω των δημοτικών τελών οι δημότες να πηγαίνουν για καλύτερο ηλεκτροφωτισμό.

Βύρωνας, 12.02.2020