Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Μετά την κατακραυγή, ΜΕΡΙΚΗ/ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ αναδίπλωση της δημοτικής αρχής


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ: ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ

Μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής Βύρωνα παραμονές γιορτών για ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων για χρέη από 70-200 €, όσοι έτυχε να βρεθούν με κάποιο υπόλοιπο σε τραπεζικό λογαριασμό, το είδαν να κάνει φτερά ή να έχει μπλοκάρει. Η απαλλοτρίωση έγινε με εντολέα τη δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ και εκτελεστή τις τράπεζες. Διαπιστώσαμε από ανθρώπους που υπέστησαν το πλήγμα ότι αφορούσαν ακόμα και τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν ή οφειλές για δημοτικά τέλη που είχαν πληρωθεί στις εταιρείες Energa και Hellas Power, οι οποίες τα καταχράστηκαν. 

Η κατακραυγή από τους κατοίκους του Βύρωνα και από πολλούς φορείς και συλλογικότητες των ηλεκτρονικών κατασχέσεων μέσω τραπεζών, ανάγκασε τη δημοτική αρχή Βύρωνα να προχωρήσει σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 18/12, μετά την απαίτηση όλης της αντιπολίτευσης φορέων και δημοτών. Ήταν αποτέλεσμα της μαζικής αποδοκιμασίας και κινητοποίησης, μιας και η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε στην επιφάνεια στο δημοτικό συμβούλιο στις 11/12 και ζητήσαμε να γίνει συζήτηση για αυτό και να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο, το αρνήθηκε και μας ευχόταν «χρόνια πολλά και καλή χρονιά».

Στη συνεδρίαση, στην είσοδο του δημαρχείου ήταν αστυνομικές δυνάμεις και ΟΠΚΕ, μιας και η οικονομική βία έχει απαραίτητο συμπλήρωμα για να επιβληθεί το δέος της καταστολής. Η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση αντί, να δείξει ότι έχει συναίσθηση του μεγέθους των προβλημάτων που δημιουργεί η ίδια με την πολιτική της οικονομικής βίας, δια στόματος κ. Κόκκαλη ξεκίνησε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση βρήκε αφορμή «για παραταξιακό και κομματικό όφελος και κάνει άκρατο λαϊκισμό, αν και πρόκειται για τυπική ενέργεια».

Συνέχισε λέγοντας, ότι οι εντολές στάλθηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στην ταμία, επικαλούμενος ότι είχαν νωρίτερα σταλεί ειδοποιήσεις και δόθηκε δυνατότητα ρύθμισης 100 δόσεων. Ενώ για να παρουσιάσει «κοινωνική ευαισθησία», δήλωσε ότι οι λογαριασμοί που έχουν ακατάσχετο ή κοινωνικά επιδόματα δεν κινδυνεύουν, «απλώς έχουν μπλοκάρει προσωρινά», ενώ μπορεί και να υπάρξει δυνατότητα διαγραφής οφειλών για λάθη.

Η επιχείρηση για να αποποιηθούν τις πολιτικές ευθύνες τους, μεταφέροντας τις στους υπαλλήλους, κατέρρευσε από τα ίδια τα λεγόμενά τους, όταν είπαν ότι έχουν κάνει διαγραφές για λάθος καταλογισμούς χρεών ή διαγραφή προσαυξήσεων οφειλές που οι ειδοποιήσεις είχαν σταλεί σε λάθος διεύθυνση και ότι έχουν κάνει ήδη άρση εντολών κατάσχεσης για 148 δημότες.


Η κοινωνική ευαισθησία τους όμως αποδεικνύεται υποκριτική, όταν με περισσή κυνικότητα δήλωσαν ότι «δεν συνάδει από πουθενά ότι ένας μεγαλοοφειλέτης έχει να πληρώσει ενώ ένας μικροοφειλέτης δεν έχει και πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο». Άρα, λοιπόν, στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πάρτε τα από τους λιγότερο φτωχούς γιατί αυτούς βρίσκουμε», οι πλούσιοι έχουν φοροαπαλλαγές και δυνατότητα να τα κάνουν καταθέσεις στους φορολογικούς παραδείσους. Περήφανοι δε για την τακτική τους δήλωσαν ότι άλλες δημοτικές αρχές τους παίρνουν τηλέφωνο για να τους ζητήσουν τεχνογνωσία για την ενέργεια τους. 

Όταν στη διάρκεια της συζήτησης «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη», όπως λέει ο λαός, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι με δική τους προτροπή η ταμίας έστειλε τα κατασχετήρια το Δεκέμβρη, και όχι το Σεπτέμβρη, ομολογώντας ότι είχαν γνώση και ο σχεδιασμός ήταν δικός τους. Αποκαλύφτηκε ότι για τη συγκεκριμένη ενέργεια αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Στάση Βύρωνα

Κάτω από την πίεση στη συζήτηση του δημοτικού συμβούλιου, ενώ πριν έλεγαν ότι οι χρεώσεις αφορούν οφειλές πριν το 2013, που οδεύουν προς παραγραφή λόγω παρέλευσης 5ετίας, μετά αναδιπλώθηκαν και δήλωσαν ότι μπορούν εξαιτίας της αναστάτωσης να αναστείλουν προσωρινά την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων μέχρι 28/2/2018 και να άρουν τις κατασχέσεις για όσους ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, ώστε να μπορέσουν στο ενδιάμεσο να κάνουν ακατάσχετο το λογαριασμό τους. 

Στο τέλος της συνεδρίασης την πρόταση μερικής αναδίπλωσης της Στάσης Βύρωνα ψήφισαν οι παρατάξεις Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου και Κόνσουλα. Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν καλύπτει εκείνους τους οικονομικά αδύναμους, των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει τα χρήματα. Απείχαμε από την ψηφοφορία, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση και οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι. Κάναμε συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ανθρώπων που θίγονται. Η πρόταση ήταν -και παραμένει- η εξής:

"Να σταματήσει τώρα η διαδικασία των κατασχέσεων και να γίνει άρση των μέτρων-εντολών αναγκαστικής είσπραξης. Επιστροφή των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες και έχουν αποδοθεί στο δήμο στους θιγόμενους οικονομικά αδύνατους. Ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών των κατοίκων.

Να απαλλαγούν οι μικροοφειλέτες από τις προσαυξήσεις. Να διαγραφούν τα χρέη για τους οικονομικά αδύνατους. Να πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες. Το δημοτικό συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη και αποδεσμεύει τις υπηρεσίες από τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτές θεωρηθεί ότι δεν έπραξαν τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις για αυτό το θέμα". 

Τη συγκεκριμένη πρόταση, όταν φάνηκε ότι είχε πλειοψηφία και θα αποτελούσε απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, γιατί δήλωσαν ότι συμφωνούν οι ανεξάρτητοι και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να τη θέσει σε ψηφοφορία. Έθεσε τη δική της πρόταση και κατά την ψηφοφορία οι παρατάξεις Γώγου, Μπαντή, Κόνσουλα και Σωτηρόπουλου επέλεξαν και συντάχτηκαν με την πρόταση της Στάσης Βύρωνα. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι υπάρχει «κάτι πιο βαθύ που τους ενώνει». Η υπηρέτηση ενός συστήματος που διαχειρίζεται την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Μια πολιτική που διαιωνίζει την κυριαρχία των νόμων της αγοράς για να θησαυρίζουν οι μεγιστάνες. Ένα κράτος με κεντρική διοίκηση, δήμους και περιφέρειες που εξυπηρετεί την επέλαση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών, ώστε πλέον όλα, νερό, ρεύμα, παιδεία, υγεία, πρόνοια, μετακίνηση, δρόμοι, λιμάνια να πουλιούνται πανάκριβα είτε από το δημόσιο είτε κατευθείαν από επιχειρήσεις. Που θα μας ξεζουμίζουν με την εργασιακή εκμετάλλευση, την ακρίβεια, τη φορομπηξία, που θα επιβάλλουν τη βία των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών από εφορία, τράπεζες, δήμους, οργανισμούς παροχής κοινωνικών αγαθών. Που οι φόροι μας θα πηγαίνουν κατευθείαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, για την εξόφληση των δανείων (που το οικονομικό κατεστημένο καρπώθηκε) στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε κίνητρα στους «επενδυτές» και σε συντήρηση του πολιτικού τους προσωπικού.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής των κατασχέσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε., είναι ανάγκη να ανατραπεί. Να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Με λαό οργανωμένο, με αγώνες στα χέρια των κατοίκων μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να νικήσουμε, να ζήσουμε καλύτερες μέρες. 

Καλούμε σε συλλογική οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές, τρόικας, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα και την κυριαρχία της οικονομικής ολιγαρχίας.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ