Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΚΠΚΒ: Βιβλιοπαρουσίαση στην Λαμπηδόνα "Η αδύνατη ταξική ανακωχή"

Εκδήλωση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λαμπηδόνα

Βιβλιοπαρουσίαση: "Η αδύνατη ταξική ανακωχή: η πολιτική του ΕΑΜ στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και στα συνδικάτα μέχρι τα Δεκεμβριανά" του Δ. Μαριόλη, Τετάρτη 22 Φλεβάρη, 8.15 μ.μ.

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μαριόλη "Η αδύνατη ταξική ανακωχή: η πολιτική του ΕΑΜ στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και στα συνδικάτα μέχρι τα Δεκεμβριανά", την Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017 στις 20.15 στη Λαμπηδόνα. Στην παρουσίαση-συζήτηση θα μιλήσουν ο Γιώργος Μιχαηλίδης (υποψ. διδάκτορας Βαλκανικής Ιστορίας) και ο συγγραφέας Δημήτρης Μαριόλης.

Λίγο πριν την απελευθέρωση, το 1944, το ΕΑΜ αναλαμβάνει πέντε θέσεις υπουργών και μία υφυπουργού στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Έτσι, από την Απελευθέρωση, τον Οκτώβρη του 1944 ως το Δεκέμβρη του 1944, το ΕΑΜ έχει την ευθύνη της οικονομικής και εργατικής κυβερνητικής πολιτικής και παράλληλα, της καθοδήγησης του εργατικού κινήματος.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η πολιτική και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ΕΑΜ τα διλήμματα που έθετε η σιδερένια πραγματικότητα εκείνων των πρώτων κρίσιμων μηνών της απελευθέρωσης. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του ξένου παράγοντα και καθώς το φάσμα της πείνας απλωνόταν πάνω από τα αστικά κέντρα, το ΕΑΜ, αναλαμβάνοντας υπουργεία οικονομικού περιεχομένου στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», επιχειρούσε να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα μέσα σε ένα πλαίσιο οξυμμένων κοινωνικών και ταξικών αντιπαραθέσεων.