Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΠ


Στο Δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, που έγινε στις 27/4/2015 με ένα από τα θέματα και τη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α., η Αριστερή Παρέμβαση κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα.
Η δημ.  αρχή κατέθεσε άλλο ψήφισμα που αποδεχόταταν τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων (βέβαια στο δήμο μας ουσιαστικά δεν υπάρχουν χρήματα) και  ήταν υμνολόγιο στην κυβέρνηση δηλώνοντας στήριξη και αλληλεγγύη .
Η Λαϊκή Συσπείρωση παρότι δεν είχε έτοιμο ψήφισμα, αρνήθηκε να συνδιαμορφώσει το δικό μας και να το στηρίξει και τελικά κατέθεσε δικό της και το ψήφισε μόνη της. Τελικά εμείς ζη
Ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία για την απόφαση της δημοτικής αρχής που την ψήφισαν όλοι από αυτή την παράταξη ομόφωνα. Σε αυτό το ψήφισμα ψήφισαν υπέρ η παράταξη του κ. Κόνσουλα και δήλωσαν ότι συμφωνούν και οι 2 παρατάξεις της ΝΔ (Γώγου και Μπαντή), αλλά ψήφισαν κατά, γιατί ήθελαν να αφαιρεθεί από αυτό η φράση ότι υπάρχει κρίση του νεοφιλελευθερισμού. Η παράταξη του κ. Σωτηρόπουλου (ΠΑΣΟΚ) κατέβασε δικό της που συμφωνούσε κριτικά με τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων, αλλά δεν έγραφε για στήριξη της κυβέρνησης όπως έγραφε το ψήφισμα της δημ. αρχής.
 Στο δικό μας ψήφισμα ψήφισαν λευκό οι 2 της Λαϊκής Συσπείρωσης και 2 σύμβουλοι της δημ. αρχής και όλοι οι άλλοι κατά.                                           
                                               Προς το
                                                                                  Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα
 ΘΕΜΑ  : ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ 
από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
 Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ημ. 20/4/2015, επιβάλλει  τη δέσμευση των διαθέσιμων χρημάτων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δήμων και περιφερειών. Μάλιστα η δέσμευση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από τις 17/3/2015.  Η ενέργεια αυτή επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και επιβάλλεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ακολουθώντας την πολιτική τακτική των μνημονιακών συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα δεσμεύονται στην Τράπεζα Ελλάδος προς «επένδυση» (πλην όσων είναι άμεσα αναγκαία για τις επόμενες 15 μέρες) που προορίζονται για τα γεύματα των παιδικών σταθμών, τους μισθούς εργαζόμενων, τα καύσιμα των απορριμματοφόρων και τα άλλα λειτουργικά έξοδα. Δηλαδή, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για έκδοση τίτλων μικρής διάρκειας για την κάλυψη κρατικών αναγκών, ενώ την ίδια ώρα πληρώνονται κανονικά οι δανειστές, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ. Πράξη ιδιαίτερα επικίνδυνη για την εξαϋλωση των ποσών ή για κούρεμά τους κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης του 2012.
Η αντιλαϊκή αυτή  πράξη σημαίνει ότι άμεσα θα έχουν τεράστια προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και γενικά όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου. Μάλιστα, αυτές τις μέρες συνεδριάζουν και τα ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία παίρνουν αποφάσεις για μεταφορά και δικών τους ρευστών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι στην ήδη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων (η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 80% από το 2009, ενώ οι τομείς αρμοδιότητας έχουν αυξηθεί) η απόφαση οδηγεί στην αδυναμία λειτουργίας των δήμων και περιφερειών, στην ακόμη μεγαλύτερη περιστολή των κοινωνικών δαπανών και στην επιβάρυνση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Διαμορφώνει το υπόβαθρο για το πέρασμα ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία.
Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της γραμμής επιδίωξης του «έντιμου συμβιβασμού» και της πάσει θυσία εξυπηρέτησης των δανειστών και  αποπληρωμής των δόσεων του ληστρικού δημόσιου χρέους που οι εργαζόμενοι με θυσίες το έχουν χιλιοπληρώσει την τελευταία 5ετία. Είναι μια ακόμα πράξη υποταγής για την τήρηση των «δεσμεύσεων» στους δανειστές.
Το κεντρικό κράτος αφού πρώτα στράγγισε τους δήμους κόβοντάς τους την κρατική χρηματοδότηση και βάζοντάς τους να χαρατσώνουν τους δημότες, έρχεται τώρα να πάρει διά της βίας όλα τα λεφτά του ταμείου ολοκληρώνοντας μια ληστεία σε βάρος των δημοτών που έχει αρχίσει από χρόνια.
Είναι όμως υποκρισία η στάση καθεστωτικών δημοτικών αρχών που θυμήθηκαν τώρα να ... “εξεγερθούν” όταν αυτή την πολιτική εφαρμόζουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την πολιτική του “δήμου φοροεισπράκτορα” που εφαρμόζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που αποδέχεται πλήρως το πλαίσιο της ΕΕ, που υπακούει στην task force του Φούχτελ, που υποτάσσεται στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, που χαρατσώνει αδίστακτα τους δημότες. Από την άλλη η στάση δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που ενώ επί προηγούμενων κυβερνήσεων προέβαλλαν λεκτική αντίσταση σε παρόμοιες κυβερνητικές ενέργειες και τώρα αποδέχονται αυτή την πράξη, φανερώνει ότι ενεργούν όχι ανάλογα με το περιεχόμενο της πολιτικής, αλλά ανάλογα με το ποια κυβέρνηση αποφασίζει, δεν αρμόζει σε όσους επικαλούνται την αυτοτέλεια των δήμων και την συνέπεια λόγων και έργων.
·        Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα αρνείται την υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και απαιτεί από την κυβέρνηση να βρει χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες, σταματώντας την πληρωμή των δόσεων στους τοκογλύφους δανειστές την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε.
·        Κατάργηση των μνημονίων και του Καλλικράτη. Όχι στους εκβιασμούς ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, όχι σε νέα μνημόνια!
·        Ούτε ένα ευρώ στους δανειστές.  Άμεση καταβολή των χρωστούμενων ΚΑΠ στους δήμους.
·        Παύση πληρωμών στους δανειστές και όχι στο λαό. Μονομερής διαγραφή του χρέους.

                                                                                               Για την
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

                                                                                                  Ο δημοτικός σύμβουλος
                                                                                                 Σταύρος Τζιορτζιώτης