Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ



Σοβαρές οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής
«ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ: ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!

Ανακοίνωση
«Της Επιτροπής για την Καταγραφή της Κατάστασης στον Δήμο Βύρωνα»

Η λαϊκή αγορά που οργανώνεται με ευθύνη του Δήμου Βύρωνα στην Καραολή και Δημητρίου ορισμένες Κυριακές κάθε μήνα, αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, μια εκδήλωση κοροϊδίας και εξαπάτησης του αγοραστικού κοινού. Οργιάζει η φοροδιαφυγή και η αισχροκέρδεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί παραγωγοί, που πραγματικά πουλάνε σε καλές τιμές και οι πωλήσεις τους ανταποκρίνονται στην νομιμότητα. Θα δώσουμε μερικά παραδείγματα.


Βρήκαμε παστέλι αμφίβολης ποιότητας με 12,5 ευρώ το κιλό! Βρήκαμε μαρμελάδες σε τιμές απίστευτα υψηλές! Πραγματική αισχροκέρδεια. Άλλο παράδειγμα: ρωτήσαμε μια «παραγωγό», που πουλούσε παξιμάδια λαδιού, εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας, (τύπου υποτίθεται Κυθήρων) ποια είναι η τιμή κιλού και μας απάντηση 7 ευρώ το κιλό!... Όταν η επιτροπή μας της είπε ότι στα σούπερ μάρκετ τα παξιμάδια αυτά είναι φθηνότερα, μας απάντησε ότι τα δικά της ήταν «χειροποίητα»!... Προφανώς είχε την εντύπωση ότι οι πολίτες του Βύρωνα είναι ηλίθιοι… Άλλος παραγωγός πουλούσε μέλι ανθέων 6.50 ευρώ και το «θυμάρι» 8 ευρώ, όταν του είπαμε ότι δεν είναι θυμαρίσιο αλλά γράφει πεύκο και ανθέων μαζί, μας απάντησε ότι «έτσι είναι όλα τα μέλια»! Είναι αμφίβολο αν όλοι όσοι προσέρχονται ως παραγωγοί είναι παραγωγοί. Η εκτίμησή μας είναι ότι στην πραγματικότητα αρκετοί από αυτούς είναι μεσάζοντες, με την έννοια ότι αγοράζουν από παραγωγούς και κάνουν μεταπώληση σε αυτού του είδους τις αγορές,  αισχροκερδώντας….. Θυμόμαστε με έκπληξη η δημοτική αρχή Κατωπόδη  να διαφημίζει Χαλβά Φαρσάλων 8 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό και  ταυτόχρονα να παραθέτει τιμή 8 ευρώ το κιλό που ισχύει στην λιανική !.... Ερώτημα για ποιο λόγο ο Δήμος έβαλε αυτόν το ζαχαροπλάστη στο «χωριό»; Πέρα από αυτά τα φαινόμενα γίνεται ταυτόχρονα απίστευτη ΚΛΟΠΗ του ΦΠΑ.

Ο λαός δίνει δωρεάν στο «χωριό παραγωγών» τον χώρο πώλησης, στο κεντρικότερο πάρκο της πόλης, δεν πληρώνουν νοίκι, ο Δήμος διαφημίζει και ηλεκτρονικά τις πωλήσεις τους,  ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΡΑ ή μάλλον ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ, οι μετέχοντες, κάνουν τέτοιες εισπράξεις ,  τις οποίες για να κάνουν σε συνθήκες κανονικής αγοράς, χρειάζονταν ίσως και 15 μέρες δουλειάς !... Έτσι βλέπουμε ότι αντί να πουλάνε με τιμές τουλάχιστον κατά 30 - 40% (αφού είναι παραγωγοί!) κάτω από τις τιμές λιανικής, πολλοί από αυτούς πουλάνε σε τιμές ακριβότερες και από τις λιανικές τιμές της κεντρικής αγοράς του Βύρωνα ή των Σούπερ Μάρκετ, ενώ  αρκετοί, όχι μόνο πουλάνε ακριβότερα, αλλά ταυτόχρονα φοροδιαφεύγουν και κλέβουν τον ΦΠΑ! Από τέτοια πράγματα ο λαός τελικά δεν κερδίζει τίποτα. Αντίθετα τον κλέβουν και σε έναν άλλο βαθμό τον εξαπατούν!   

Στο «χωριό παραγωγών» του Φλεβάρη, όταν η επιτροπή μας κατά το μεσημέρι έκανε την επίσκεψή της, διαπιστώθηκε ότι το 75% - 80% περίπου των «παραγωγών» δεν έκοβε απόδειξη! Έκλεβε τον ΦΠΑ, είχαμε άγρια φοροδιαφυγή. Σε δυο τρείς περιπτώσεις, που κάναμε παρατήρηση γιατί δεν κόβουν απόδειξη, πανικοβλήθηκαν… μια μάλιστα κυρία ισχυρίστηκε ότι δεν κόβει απόδειξη γιατί «αυτή την στιγμή λείπει ο άνδρας μου»(!...) ενώ μια άλλη  επικαλέσθηκαν την προστασία της μηχανής από τις ψιχάλες!...

Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρνει η δημοτική αρχή του κ. Κατωπόδη. Δεν υπάρχει από το Δήμο πραγματικός έλεγχος για το είδος των παραγωγών, τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων που πουλάνε. Δεν γίνονται έτσι τα λεγόμενα «χωριά παραγωγών». Δεν υπάρχει επίσης κανένα μέτρο για την προστασία του λαού από την κλοπή του ΦΠΑ και την ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, η οποία κάτω από την μύτη του Δήμου οργιάζει!

Κάτω από τις δοσμένες συνθήκες είναι φανερό ότι ασκείται επίσης αθέμιτος ανταγωνισμός στα μαγαζιά του Βύρωνα, που έχουν υπαλλήλους, πληρώνουν νοίκι, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, δημοτικά τέλη καθαριότητα, λειτουργικά έξοδα και επίσης πληρώνουν κάποιους φόρους. Τα ίδια θλιβερά φαινόμενα είχαμε και με το χωριό παραγωγών όταν λειτουργούσε κάτω από την διεύθυνση της αντιλαϊκής δημοτικής αρχής Χαρδαλιά. Τα φαινόμενα αυτά δεν ήταν ποτέ ούτε είναι και τώρα τυχαία, ποτέ δεν ήταν τυχαία, είχαν πάντα και έχουν σχέση με κάποιο καθεστώς συναλλαγής μεταξύ της πολιτικής και δημοτικής εξουσίας και εμπόρων καθώς και  εξυπηρετήσεων, που ποτέ δεν είναι μακριά από πολιτικά ή ιδιοτελή συμφέροντα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να παρθούν μέτρα, για να προστατευθεί ο λαός από την φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια καθώς και οι μικρομεσαίοι βυρωνιώτες επαγγελματίες από τον ακραίο αθέμιτο ανταγωνισμό. Σημασία έχει η λειτουργία αυτών των μορφών εμπορίου  που προσπαθούν να απαντήσουν στην κρίση, την φτώχεια και την ακρίβεια να ασκεί πίεση ώστε να κρατιούνται οι τιμές χαμηλές και τα φτωχά στρώματα να μπορούν να αγοράζουν φτηνά με ταυτόχρονη ενίσχυση μικρών αλλά γνήσιων παραγωγών για να αντιμετωπίσουν την κρίση:

Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο: Να συγκροτηθεί 9μελής λαϊκή επιτροπή ελέγχου με  την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, η οποία θα διατυπώσει τους όρους συμμετοχής και τις υποχρεώσεις των παραγωγών καθώς και ένα πρόγραμμα ελέγχων, που θα έχει να κάνει με τις τιμές, την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων και των παραγωγών και ταυτόχρονα θα θέσει σε ενέργεια μια αυστηρή πολιτική αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της κλοπής του ΦΠΑ. Κανείς δεν θα μένει στην δημοτική αγορά χωρίς μεσάζοντες, αν δεν κόβει αποδείξεις ή δεν έχει μαζί του τα ανάλογα τιμολόγια των προϊόντων, και κάθε πράξη παραβίασης των φορολογικών κανόνων θα διώκεται και θα καταγγέλλεται στις φορολογικές αρχές.

Καλούμε όποιον συμπολίτη μας είναι σύμφωνος σε αυτή την κατεύθυνση να επικοινωνήσει μαζί μας για να ορίσουμε την ημερομηνία μιας συνάντησης, να συζητήσουμε το θέμα να διατυπώσουμε τις θέσεις μας και να συναντηθούμε με την δημοτική αρχή για τα παραπέρα βήματα.

Για την Επιτροπή
Δ. Σουλιώτης
6977-747431 + 210-7628209