Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

O ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑ, ΟΜΗΡΙΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
 
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ :
ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Η παράταξη Χαρδαλιά ψήφισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Βύρωνα για το 2014. Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή απέδειξε ότι  ο Δήμος αποτελεί εκτελεστικό όργανο της κεντρικής εξουσίας. Ο προϋπολογισμός, που ψήφισε, αποτελεί πιστή εφαρμογή των επιταγών των μνημονίων σε τοπικό επίπεδο. Τον χαρακτηρίζει η αφαίμαξη των κατοίκων, η ομηρία μέσω των δανείων και η περικοπή των δαπανών για κοινωνική πολιτική και υποδομές. Είναι στα πρότυπα του κρατικού προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε στις 7/12/13, και λειτουργεί για την ανακατανομή του πλούτου σε όφελος των οικονομικά ισχυρών με χαρακτηριστικά του : δίνονται φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και 21 δις για τοκοχρεολύσια στους τοκογλύφους, την ίδια ώρα που δίνονται μόλις 17 δις για μισθούς και συντάξεις, μειώνονται οι δαπάνες για υγεία, παιδεία, πρόνοια και αυξάνονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Βέβαια, άλλο το σχέδιο του προϋπολογισμού και άλλο το τι τελικά γίνεται στην πράξη. Η εμπειρία έδειξε ότι το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013, όπως και των προηγούμενων χρόνων, επανειλημμένα αναθεωρήθηκε και τελικά δεν εκτελέστηκε σε βάρος των τομέων της ποιότητας ζωής και των υποδομών του δήμου, όμως και τα σχέδια είναι ενδεικτικά του τελικού προσανατολισμού τους.

Ο προϋπολογισμός του 2014 στα μόνα σίγουρα έσοδα που υπολογίζει είναι οι φόροι από τους πολίτες και τα δάνεια που παίρνει ο δήμος. Προβλέπει την είσπραξη 8,3 εκ. € από τέλη, ΤΑΠ, δικαιώματα, έσοδα νεκροταφείου, φόρους  κλπ και 3,3 εκ € από δάνεια.
Ακόμα προβλέπει αύξηση των εσόδων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και από το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων χώρων (τα πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ). Συγκεκριμένα προβλέπει είσπραξη από ΤΑΠ 748.000 € από 483.935 που εισπράχθηκαν πέρσι και από το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων είσπραξη 773.213 €, από 351.746 € που εισπράχτηκαν πέρσι.  Άρα σχεδιάζουν μεγαλύτερη φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών με την αύξηση των φόρων των κατοίκων μέσω του ΤΑΠ, όπως επιτάσσει ο μνημονιακός νόμος που επιτηρεί τους υπερχεωμένους δήμους. Αντίθετα, η πρόβλεψη για κρατική επιχορήγηση μειώνεται από τα 9,7 εκ. € του 2013 σε 8,3 € για το 2014 και από την εμπειρία των ισολογισμών των προηγούμενων χρόνων ούτε και αυτά θα τα εισπράξει.

Ταυτόχρονα, στα έξοδα προβλέπει να δοθούν 684.628 € για τοκοχρεολύσια. Έχουν παγώσει πλήρως οι απαλλοτριώσεις οικοπέδων και κτιρίων: στον προϋπολογισμό του 2012 προβλεπόταν για απαλλοτριώσεις 500 χιλ. €, σε εκείνον του 2013 38 χιλ. και σε αυτόν του 2014 δεν προβλέπονται κονδύλια. Η συντήρηση των  κτιρίων και του εξοπλισμού του δήμου έχει εγκαταλειφθεί. Οφείλονται δεδουλευμένα εργαζόμενων στο δήμο και η πληρωμή των υπερωριών τμήματος του προσωπικού του δήμου (π.χ. στην καθαριότητα) συνεχίζει να καταβάλλεται με καθυστέρηση. Ενώ, δεν αποδίδονται για μεγάλο διάστημα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων προσωπικών δανείων, που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους. Οφείλονται μεγάλα ποσά από το δήμο προς προμηθευτές, συντηρητές και άλλους μικροεπαγγελματίες. Τα ενοίκια του δήμου, για τους χώρους που νοικιάζει, παραμένουν απλήρωτα, ενώ δεν καταβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων του δήμου. Νέα έργα ουσιαστικά δεν υπάρχουν, συνεχίζεται μόνο το κολυμβητήριο με κονδύλια του ΕΣΠΑ και για τα ελάχιστα που προβλέπεται να ξεκινήσουν δεν έχει βρεθεί χρηματοδότηση. Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή δεν περιλαμβάνει, έστω τυπικά, στον προϋπολογισμό της τον κωδικό 006735 όπου εγγράφονται ποσά για κοινωνική αλληλεγγύη.

 Στην αντίθετη κατεύθυνση βλέπουμε στον προϋπολογισμό να εμφανίζονται ή να αυξάνονται οι προβλέψεις για ορισμένα κονδύλια, όπως οι αμοιβές τρίτων (από 337.520 σε 364.250), σε ένα σύνολο προβλεπομένων εξόδων 38,9 εκ €. Ενώ, δεν προβλέπεται σχεδόν τίποτα για τη συντήρηση του εξοπλισμού του δήμου (λεβητοστάσια, αντλίες κλπ), αλλά ούτε και για τη συντήρηση των παιδικών χαρών, πλατειών και δημόσιων χώρων. Ενδεικτικά : για συντήρηση εξοπλισμού στον προϋπολογισμό του 2012 προβλεπόταν 40.000 € σε εκείνον του 2013 προβλεπόταν 29.000 €, ενώ σε εκείνον του 2014 προβλέπονται 0 €.

Η μεγάλη μείωση των εσόδων, σαν συνέπεια της γενικότερης κρίσης αλλά και πολιτικής και της κακής διαχείρισης της δημοτικής αρχής, οδήγησε σε εκτίναξη των χρεών και οδηγεί το δήμο σε περιορισμό, μέχρις εξαφάνισης, των δαπανών για κοινωνική πολιτική, για επενδύσεις και νέα έργα, ενώ μαθητικά οδηγείται σε ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Προειδοποιήσαμε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας για τα προβλήματα του προϋπολογισμού αυτού, όπως είχαμε προειδοποιήσει και τα 3 προηγούμενα χρόνια. Για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε.  Ψήφισαν τον προϋπολογισμό, χωρίς στην ουσία να συμμετέχουν στη συζήτηση του, αφήνοντας μας την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν τον είχαν καν διαβάσει. Η επιτροπή διαβούλευσης των δημοτών, που θα έπρεπε να συνεδριάσει για τον προϋπολογισμό πριν από την ψήφιση του, ουσιαστικά δεν συνεδρίασε.

Στη φορομπηξία ο δήμος ακολουθεί τη γραμμή του κράτους : φόροι παντού και πίεση στους δημότες για την είσπραξη τους με ταυτόχρονη ραγδαία μείωση των κρατικών ενισχύσεων του δήμου και μείωση των δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και απαιτούμε:

 

·      Προϋπολογισμό με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών και όχι σύμφωνο με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ..

·      Να αλλάξει ριζικά ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό και όχι εισοδηματικό χαρακτήρα.

·      Μείωση-κατάργηση των δημοτικών φόρων-τελών για τους κατοίκους χαμηλών εισοδημάτων, π.χ. κατάργηση τους για την πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ..

·      Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

·      Να σταματήσει ο δήμος να ρίχνει το βάρος των εσόδων του στη φορολογία των δημοτών και να απαιτήσει την καταβολή των επιδοτήσεων από το κράτος. Να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.

·      Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών. Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές,  πολιτισμό και αθλητισμό.

·      Να διαγραφεί το χρέος. Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όσους το δημιούργησαν. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

 

Δεκέμβρης 2013