Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΒΥΡΩΝΙΩΤΙΣΣΕΣ-ΒΥΡΩΝΙΩΤΕΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΑΠΟ ΒΥΡΩΝΙΩΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΙΩΤΕΣ,
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΝΕΟΥΣ

Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες,

Οι φετινές δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο επικίνδυνη για το μέλλον μας. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αντισυνταγματικού μνημόνιου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ. η χώρα δεν έχει πλέον ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική, όπως δεν έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, παραμένοντας μέλος του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο η κυβέρνηση κατεδάφισε εργατικά δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και αίμα. Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας συνεπάγεται ανεργία, φτώχια, ακύρωση των ελπίδων της νέας γενιάς για εργασία και αξιοπρεπή ζωή. Ταυτόχρονα κατεδαφίζεται το όποιο «κράτος πρόνοιας» (συντάξεις, υγεία, ασφάλιση, κλ.π), ενώ η παιδεία, ειδικά η ανώτατη μετατρέπεται σε επιχείρηση στην υπηρεσία του κεφάλαιου, εγχώριου και ξένου. Με τη σημερινή πολιτική όχι μόνο δεν θα υπάρχει ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα, αλλά θα βαθύνει η ύφεση και η υποδούλωση της χώρας στους διεθνείς κερδοσκόπους. Για όλους αυτούς τους λόγους οι φετινές εκλογές έχουν βαθύτατο πολιτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα τους είναι ανάγκη να έχει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που υπηρετούν και υπηρέτησαν τα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.., ΛΑΟΣ) όλα τα προηγούμενα χρόνια και απαίτησης για μια άλλη πορεία σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των ισχυρών του χρήματος.
Παράλληλα, στο Βύρωνα που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε τα προβλήματα περισσεύουν. Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής από την υπέρογκη δόμηση, έλλειψη πράσινου, εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων, ατμοσφαιρική ρύπανση, ανεπάρκεια χώρων μάθησης και άθλησης, κυκλοφοριακό. Μαζί έρχονται η αποξένωση των κατοίκων, η αλλοτρίωση των σχέσεων, τα φαινόμενα σκληρότητας, βίας, αδιαφορίας. Ενώ, τα προβλήματα του περιβάλλοντας διογκώνονται. Τα δάσος του Υμηττού λιγοστεύει από τις πυρκαγιές και την έλλειψη προστασίας και κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή από τα σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους.
Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το λαό του Βύρωνα εντάθηκαν από την πολιτική της δημ. Εξουσίας του κ. Χαρδαλιά, που στηρίζεται από τη Ν.Δ... Δημόσιοι χώροι παραχωρούνται σε κατασκευαστικές εταιρείες. Στον Υμηττό κτίζονται κτίρια και συνεχίζεται η ασυδοσία όσων τον εκμεταλλεύονται. Τα όποια έργα γίνονται με αδιαφάνεια και μοιάζουν πιο πολύ έργα για τη διακίνηση μεγάλου ποσού χρημάτων προς τις κατασκευαστικές και όχι για τις ανάγκες των κατοίκων. Νέοι φόροι χαράτσωσαν τους κατοίκους και η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί στην παροχή των υπηρεσιών. Η ελαστική εργασία και η ανασφάλιστη εργασία επεκτείνεται στις υπηρεσίες του δήμου. Οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία δεν επαρκούν και παιδιά μένουν απέξω. Ενώ, και η παράταξη του κ. Κόνσουλα, διεκδικητή της δημοτικής εξουσίας και στηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ, δεν διαφοροποιείται από αυτή την πολιτική, ως κυβερνητική παράταξη και η όποια αντιπολίτευση της ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι για να ματαιώσει τα σχέδια Χαρδαλιά.
Με το σχέδιο Καλλικράτης ο δήμος θα επωμιστεί ευθύνες για την πρόνοια, την παιδεία, την υγεία και θα οδηγηθεί για την εξεύρεση πόρων είτε να χαρατσώνει ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, είτε να παραδώσει περιουσία και λειτουργίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, δυσκολεύουν τα πράγματα για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους με την εργασιακή ανασφάλεια, την ακρίβεια, τη συρρίκνωση της δωρεάν παιδείας, υγείας και κοινωνικών παροχών. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των δυνάμεων που διαχειρίζονται την κεντρική και τοπική εξουσία αναγορεύοντας, όπως και οι ισχυροί του χρήματος, ως προτεραιότητα τις «αξίες» του κέρδους, της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Απαραίτητο είναι όχι μόνο να δυναμώσει η κοινωνική αλληλεγγύη το επόμενο διάστημα, αλλά να αντιμετωπιστεί η φτώχια, ανεργία και η αντεργατική καταιγίδα με εξάλειψη των αιτίων που γεννούν αυτά τα φαινόμενα και σε σύγκρουση με τις πολιτικές και τους φορείς που τα προωθούν.
Εμείς πιστεύουμε ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ να αλλάξουν τα πράγματα, ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΛΛΙΩΣ. Ελπίδα που φαίνεται στις αντιστάσεις των εργαζόμενων, στους αγώνες των φοιτητών, στη δράση των κινημάτων που αντιστέκονται στις επιλογές κεντρικής και τοπικής εξουσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, πρέπει να μπουν μπροστά τα προβλήματα, να αποτελέσουν κριτήριο τα δικαιώματα και οι ανθρώπινες ανάγκες. Δεν υπάρχει μόνο το πολιτικό και δημοτικό κατεστημένο. Υπάρχει και πρέπει να εκφραστεί η ανεξάρτητη δράση των πολιτών, η θέληση για ανατροπές, η αμφισβήτηση των μονόδρομων των κομμάτων τους συστήματος, η διάθεση να μπει τέρμα στην ασυδοσία της δημοτικής εξουσίας και την συναινετική επί της ουσίας στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Και πράγματι οι συλλογικοί αγώνες των κατοίκων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινητοποιήσεις και μπόρεσαν να αναδείξουν προβλήματα και να φέρουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των κατοίκων. Κινητοποιήσεις για την ανάκληση των δημοτικών τελών, για τη σχολική στέγη, την προστασία του Υμηττού, την προστασία από την χωρίς όρια έκθεση στην ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων.
Η ασυμβίβαστη στάση της Αριστερής Παρέμβασης, η δράση της και η στήριξη των επιτροπών κατοίκων, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, το δημοτικό και πολιτικό κατεστημένο και τα «τετελεσμένα» φρέναραν τις επιδιώξεις της δημοτικής και κεντρικής εξουσίας και ματαίωσαν τα σχέδια τους. Παραδείγματα, η ανάκληση της παρουσιαζόμενης ως οριστικής απόφασης για μετατροπή του σχολικού κτιρίου της Βυζαντίου σε δημαρχείο. Η προσωρινή, έστω, αναστολή της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων στο δάσος του Υμηττού και η αναγγελία για ματαίωση της κατασκευής της σήραγγγας στον Κουταλά, ο περιορισμός στα 3 αντί για 4 χρόνια της επιβολής των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, κ.α..
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι χρειάζεται το επόμενο διάστημα να δυναμώσουν οι αγώνες των κατοίκων για να ανατραπούν τα σχέδια για τη χειροτέρευση της ζωής μας και της πόλης μας.
Παράλληλα, να δοθεί στις δημοτικές εκλογές ένα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας.
Να ενισχυθεί η αριστερά που είχε δράση για τα προβλήματα, που έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση στη δημοτική εξουσία, που πιστεύει στους συλλογικούς αγώνες των κατοίκων, που τους στήριξε με ανιδιοτέλεια, που έδρασε για να υπάρχουν και στο σήμερα νίκες στους αγώνες, που δεν εμπλέκεται σε ευθύνες διοίκησης του δήμου που οδήγησαν την πόλη στη σημερινή κατάσταση. Η αριστερά που τολμά να συγκρουστεί με το κατεστημένο, δεν καλλιεργεί την ηττοπάθεια, δεν αποδέχεται ως τετελεσμένο τη μιζέρια και τη φτώχεια που φέρνει το μνημόνιο και παλεύει για την ανατροπή του.
Θέλουμε να ακουστεί πιο δυνατά μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο η απαίτηση για σεβασμό στις ανάγκες και στα δικαιώματα των κατοίκων για μια ανθρώπινη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου
ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ζωγράφος
ΠΑΠΑΔΕΔΕ ΦΛΩΡΑ, οικονομολόγος, αν. γραμ. Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, οικονομολόγος
ΜΠΙΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, συντ. τραπεζοϋπάλληλος, πολ. Μηχανικός
ΞΙΦΑΡΑ ΤΑΤΙΑΝΑ, υπ. διδάκτωρ Στατιστικής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, μέλος Δ.Σ. σωματείου εργαζ.δήμου Βύρωνα και Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ
ΚΑΥΚΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, εργαζόμενος στο δήμο Βύρωνα
ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, κινηματογραφιστής
ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΑ ΒΙΒΗ, εργάτρια
ΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, γεωπόνος
ΚΟΥΤΟΥΦΑΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ, αγιογράφος
ΤΣΟΥΝΗ ΒΑΣΩ, καθαρίστρια
ΚΑΠΠΟΣ Γ. ΘΑΝΑΣΗΣ, δημοσιογράφος-σκιτσογράφος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, σπουδαστής μέλος Δ.Σ. ΣΤΕΦ Πειραιά
ΤΑΜΑΡΕΣΗ ΕΛΕΝΗ, εκπαιδευτικός
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, Δρ. θεολογίας
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΣ, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργ. Άλφα Μπάνκ, προερχ/νων από Ιονική
ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, υπ. διδάκτορας Γλωσσολογίας
ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, καθηγητής Μ.Ε. & στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΜΠΙΧΑΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ, εκπαιδευτικός Π.Ε.
ΜΠΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ερευνητής