Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, e-mail : arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: aristeriparemvasivyrona.blogspot.com


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ


Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,

Όλοι έχουμε δει ότι η πόλη μας γεμίζει σκουπίδια τις τελευταίες μέρες και ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Οι πλημμυρισμένοι κάδοι με τις σακούλες απέξω έχουν κάνει την κατάσταση αφόρητη και υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία.Βέβαια, πολλοί επισημαίνουμε ότι ούτε παλιότερα η καθαριότητα ήταν η ενδεδειγμένη. Πολλοί δρόμοι και πλατείες έμεναν για μέρες ακαθάριστοι, δημιουργώντας εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων. Η πόλη δείχνει εγκαταλειμμένη και βρώμικη. Οι κάδοι δεν πλένονται και οι δημόσιοι χώροι δεν είναι περιποιημένοι.
Η δημοτική αρχή, όμως το 2009 θα εισπράξει από τους κατοίκους 7,17 εκατ. € για τα τέλη καθαριότητας, που θεωρούνται ανταποδοτικά, δηλαδή όλα πρέπει να διατίθενται για την καθαριότητα. Παράλληλα, εισπράττει 3,5 εκατ. € για τη «βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη», δηλαδή το έκτακτο χαράτσι, και αυτό υποχρεωτικά μέσω των λογ/σμών της ΔΕΗ, και παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Με τόσα χρήματα που εισπράττονται θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά η πόλη να είναι υπόδειγμα καθαριότητας. Όμως, ενώ το πρόβλημα είναι φανερό, αντί να παρθούν μέτρα για τη βελτίωση της καθαριότητας, η δημοτική αρχή αποφασίζει μέτρα για την επιδείνωση του προβλήματος. Κόβει ακόμα και τη μερική περισυλλογή των απορριμμάτων την Κυριακή, αντί να την ενισχύσει, ενώ καταργεί το 5θήμερο υποχρεώνοντας εργαζόμενους να δουλεύουν το Σάββατο.

Γιατί οδηγούμαστε σε αυτή την κατάσταση;
Η δημοτική αρχή μας απαντά στο δημοτικό Συμβούλιο στις 18/5, ότι δεν υπάρχουν χρήματα και για αυτό κάνει περικοπές και ότι αν τα χρήματα που εισπράττονται για την καθαριότητα, πήγαιναν σε αυτήν, τότε ο Δήμος θα κατέρρεε. Εμείς απαντάμε ότι είναι σωστό τα χρήματα να διατίθενται για το σκοπό που εισπράττονται και να περικόπτονται τα έξοδα της δημοτικής αρχής για επικοινωνία και διαφήμιση και όχι για την καθαριότητα. Η δημοτική αρχή κατάφερε όχι μόνο να μην κάνει έργα υποδομής για την πόλη, αλλά και να μην ανταποκρίνεται στις καθημερινές στοιχειώδεις υποχρεώσεις της καθαριότητας.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντιδρούν γιατί καταργείται το 5θήμερο και καταργώντας την περισυλλογή της Κυριακής, ο όγκος σκουπιδιών που μαζεύεται τη Δευτέρα είναι τεράστιος. Έχουν αποφασίσει αποχή από την εργασία τους το Σαββατοκύριακο και ζητούν να παρθεί πίσω η απόφαση της δημοτικής αρχής.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στην καθαριότητα του δήμου.Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, θεωρεί ότι:
- Το πρόβλημα της καθαριότητας έχει μέγιστη σημασία για τους κατοίκους.
- Η κατάσταση έχει φτάσει με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής σε απαράδεκτο επίπεδο.

Καλεί τη δημοτική αρχή - Να πάρει πίσω την απόφαση.
- Η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται έτσι ώστε η πόλη να είναι συνεχώς καθαρή και αυτό να γίνεται με σεβασμό στο δικαίωμα των εργαζόμενων στο 5θήμερο και στο χρόνο εργασίας.
- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να λειτουργεί το 5θήμερο χωρίς παραβιάσεις με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. καλοκαιρινές άδειες, έκτακτες ανάγκες κ.ά.). Να μην υπάρχουν ελαστικές και ανασφαλείς σχέσεις εργασίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
- Να πλένονται, να απολυμαίνονται οι κάδοι και να εγκατασταθούν τόσοι, τέτοιου μεγέθους και σε τέτοια σημεία ώστε και να επαρκούν και να μην δημιουργούνται προβλήματα.
- Να υπάρχει τακτική και ολοκληρωμένη καθαριότητα των δρόμων και των πλατειών.
19/5/2009