Τρίτη 15 Μαρτίου 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ» ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΑΣ

Συνδημότισσες – Συνδημότες

Από την πρώτη στιγμή που ο Δήμαρχος Βύρωνα εξήγγειλε το πρόγραμμα αστυνόμευσης της πόλης με «εθελοντική» συμμετοχή των δημοτών όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό εκφράσαμε την αντίθεσή μας.
Η παρουσία και οι ευλογίες του Υπουργού Δημόσιας Τάξης την ημέρα της αναγγελίας του προγράμματος από τον κ. Χαρδαλιά, αλλά και η συζήτηση στη Βουλή, φανερώνουν ό,τι η δημιουργία του ειδικού «εθελοντικού σώματος πολιτών» εντάσσεται σε ένα κεντρικό σχέδιο. Καταμαρτυρούν τι μορφή αυταρχικής κοινωνίας σχεδιάζουν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και οι διαχειριστές της κεντρικής και τοπικής εξουσίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέγεται ένας Δήμος με δημοκρατική παράδοση για να επιβληθεί το νέο μοντέλο «εθελοντικής χωροφυλακής». Η πιθανή εφαρμογή και της επιτυχίας του σχεδίου αυτού στο Βύρωνα θα είναι πολύ μεγάλη ιδεολογική νίκη για τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου μας.
Η Δημοτική Αρχή, ο κ. Χαρδαλιάς και όσοι θα στηρίξουν το μέτρο αυτό, θα καταγραφούν στην συνείδηση του βυρωνιώτικου λαού ότι προώθησαν το πιο αντιδραστικό αντιδημοκρατικό μέτρο. Το μέτρο του «εθελοντή» ΤΕΑτζή, ανθρωποφύλακα της νέας εποχής.
Η καθοδηγούμενη από την νέα τάξη πραγμάτων αντιτρομοκρατική υστερία επιδιώκει να μετατρέψει τον πολίτη σε νευρωτικό φοβισμένο ιδιώτη. Η έγερση των πιο καθυστερημένων, ρατσιστικών και φοβικών αντανακλαστικών είναι στόχος των εμπνευστών του σχεδίου.
Τα ΜΜΕ χρόνια τώρα προετοιμάζουν το κοινωνικό υπόστρωμα που θα αποδεχθεί και από το οποίο θα προέλθει η στρατολόγηση όχι βεβαίως συνειδητών δημοκρατικών πολιτών αλλά «διαθέσιμων ιδιωτών». Διαθέσιμων ιδιωτών, επιλεγμένων από μια επιτροπή που αποτελείται από ένα Δημοτικό σύμβουλο (πρώην αστυνομικό διευθυντή), από έναν αντιδήμαρχο που είναι (εν ενενεργία μέλος της αντιτρομοκρατικής), και έναν ψυχολόγο. Θα περάσουν ειδικά τεστ που και την δουλειά της αστυνομίας να κάνουν, και παράλληλα να «εξασφαλίζεται» η σαφής προσαρμογή τους στους στόχους ώστε να διασφαλιστεί η μη γελοιοποίηση ή η αποκάλυψη του εγχειρήματος. Η επιβολή στην πόλη μας των «εθελοντών χωροφυλάκων» θα λειτουργήσει σαν ένας μηχανισμός πολλαπλών χρήσεων στα χέρια της τοπικής δημοτικής εξουσίας, αλλά και σαν ιδεολογικός μηχανισμός που έχει σαν σκοπό να θυμίζει στους πολίτες «ότι πρέπει να φοβόνται» και αν κάποιοι δεν φοβούνται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ρουφιάνος της γειτονιάς είναι εδώ, μαζί με τις κάμερες, την συνθήκη Σεγκεν, τα συστήματα Έσελον και κάθε μορφής παρακολούθησης.
Οι πραγματικοί εμπνευστές του σχεδίου, δεν είναι τόσο αφελείς να πιστεύουν ότι οι «εθελοντές» θα συμβάλουν στη μείωση της όποιας εγκληματικότητας στο Βύρωνα. Χρησιμοποιούν και προπαγανδίζουν τον «εθελοντή χωροφύλακα» σαν ιδεολογικό μηχανισμό προστασίας της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας (ανισοκατανομή εισοδήματος, νέα φτώχεια, ανεργία, πολιτισμική παρακμή, έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας των συμμετοχικών θεσμών). Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να αποδεχθούν την καταστολή σαν μοναδική διέξοδο κοινωνικής ρύθμισης στην «κοινωνία» που σχεδιάζουν. Την «κοινωνία» του φόβου και του φασισμού της αγοράς.
Η Δημοτική Αρχή, αφού πρώτα εξήγγειλε το σχέδιο των «εθελοντών» μαζί με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τώρα ψάχνει να βρει τα επιχειρήματα προπαγάνδας, γιατί πρέπει να υπάρχουν «εθελοντές». Γι’ αυτό και καθυστερεί τη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο. Ψάχνει τα επιχειρήματα και αναζητά διευρυμένη υποστήριξη από στελέχη και άλλων όμορων πολιτικών χώρων. Ίσως στο τέλος να πει ότι έχει ανάγκη από κόσμο να φυλάει τις εγκαταστάσεις του Δήμου, ότι το κράτος δεν τους δίνει τη δυνατότητα για προσλήψεις προσωπικού και θα αναγκαστούν να παραδεχθούν δηλαδή ότι θα χρησιμοποιήσουν δημότες σε θέσεις απλήρωτης εργασίας.

Φίλοι και Φίλες
Με αφορμή τους ολυμπιακούς αγώνες έγινε μια μεγάλης έκτασης προπαγάνδα για την μεγάλη ιδέα του εθελοντισμού. Έφθασαν μάλιστα κάποιοι να προπαγανδίζουν τον εθελοντισμό, σαν την νέα μορφή πατριωτισμού. Η ανηλεής κρατική προπαγάνδα κατάφερε να εξασφαλίσει στις πολυεθνικές εταιρείες του αθλητισμού και όχι μόνο, εθελοντές να τους προσφέρουν απλήρωτη εργασία. Σήμερα Δήμαρχος Βύρωνα προσπαθεί με τους εθελοντές να αντικαταστήσει την σχεδόν ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του Δήμου. Ενός Δήμου που με την πολιτική τη δική του αλλά και του προκατόχου του, τον έχουν κάνει επιχείρηση με τους δημότες πελάτες, που για κάθε υπηρεσία πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Η πρωτοβουλία φορέων «προσπερνώντας» τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μας σε πάρα πολλά ζητήματα, δημιουργήθηκε από φορείς της πόλης για να αναπτυχθεί και διευκολυνθεί η κοινή δράση των πολιτών για να μην εφαρμοστεί το μέτρο αυτό.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει την αντιδραστική αντιδημοκρατική «εθελοντική» φύλαξη, παρακολούθηση της καθημερινής ζωής των πολιτών.
Καλούμε κάθε συμπολίτη μας να ένωση μαζί μας την φωνή του. Να πάρει μέρος στη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αγ. Λαζάρου και πορεία στο Δημαρχείο.