Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2004

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τρέχει πάλι με τη Δημοτική Επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται για άλλη μία φορά στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής και είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο». Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Βύρωνα.

Η Δημοτική Επιχείρηση από μερικές δεκάδες εργαζομένων, που είχε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, αίφνης μετατρέπεται σε μία τεράστια επιχείρηση εκατοντάδων εργαζομένων. Η δικαιολογία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν ότι κάνουμε κοινωνική πολιτική και προσφέρουμε εργασία στους ανέργους. Αυτό ήταν το πρόσχημα. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν και είναι όμηροι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και χρησιμοποιήθηκαν ως εκλογική πελατεία.

Παρέμειναν επί μήνες απλήρωτοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή διότι δεν υπήρχαν χρήματα να πληρωθούν. Η σημερινή Δημοτική Αρχή τους καλεί τώρα να δεχτούν να περικοπούν οι μισθοί τους, για να πληρωθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αλήθεια, ήταν άγνωστα τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης στη σημερινή Δημοτική Αρχή; Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια σιωπούσαν όλοι για την κατάσταση που υπήρχε και υπάρχει στη Δημοτική Επιχείρηση; Δεν συμμετείχαν στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης δημοτικοί σύμβουλοι της τότε αντιπολίτευσης και σήμερα της συμπολίτευσης;

Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Υπάρχει και η άλλη. Σήμερα, στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιχείρησης είναι οι περισσότεροι κερδοσκοπικοί τομείς του Δήμου, (Άστρα, Στέκι Νεολαίας, Δημοτικά Αναψυκτήρια, Νεκροταφείο κ.ά.). Όσους συμπολίτες έφερε η μοίρα να περάσουν από τις υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης –και ιδιαίτερα από το νεκροταφείο– ξέρουν πολύ καλά πόσο θα πληρώσουν τον καφέ της παρηγοριάς ή οτιδήποτε άλλο. Στην πλατεία Κολωνακίου ίσως ο καφές να είναι πιο φθηνός από ότι στο Νεκροταφείο Βύρωνα. Οι τιμές στα αναψυκτήρια, στα Άστρα και όπου εμπλέκεται η Δημοτική Επιχείρηση είναι και αυτές στα ύψη.

Είναι αναμφίβολο ότι οι ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την κατάσταση που υπάρχει στη Δημοτική Επιχείρηση είναι τεράστιες. Αλλά και η ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής επίσης είναι μεγάλη, διότι τα προηγούμενα χρόνια το μόνο πράγμα που έκανε ήταν να σιωπά και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για τους εκλογικούς της στόχους. Ας μας πει η σημερινή Δημοτική Αρχή ποιο είναι το σχέδιο εξυγίανσης της Δημοτικής Επιχείρησης; Είναι η περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων; Είναι οι απολύσεις; Είναι οι αυξήσεις των τιμών στις υπηρεσίες που παρέχει η Δημοτική Επιχείρηση;

Οσο οι Δήμοι λειτουργούν ως επιχειρήσεις με τους δημότες ως πελάτες, τα φαινόμενα αυτά πάντα θα υπάρχουν. Αυτό το διάστημα σε μια σειρά Δήμους οι απολύσεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη, (Πάτρα, Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Άνω Λιόσια κ.λπ.).

Εμείς λέμε:

Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Οι Δήμοι να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό. Το κράτος να αποδώσει τα χρήματα που χρωστά στους Δήμους. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους δημότες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Κανένας συμβιβασμός, απόρριψη κάθε λογικής που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε ομήρους της κάθε Δημοτικής Αρχής. Ανεξάρτητος ταξικός αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ιανουάριος, 2004