Κυριακή 23 Ιουλίου 2006

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ Ζ. ΠΗΓΗΣ –ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δάσος της Ζ. Πηγής – Αναπηρικών αποτελεί ανάσα ζωής για το Βύρωνα. Αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια εδώ και χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητο και έχει εγκαταλειφθεί. Τελευταία σημεία πρόσβασης και διαμόρφωσης χώρων περιπάτου στην περιοχή είχαν φτιαχτεί τη δεκαετία του ΄80, ποτέ όμως δε συντηρήθηκαν και σήμερα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Η Δημοτική Αρχή αντί να προχωρήσει στη φροντίδα της δασικής έκτασης και στη διαμόρφωσή της ως πρότυπο χώρο περιπάτου, προχωρά σε περαιτέρω περιορισμό της (κοπή δένδρων) προκειμένου να κατασκευάσει Παιδικό Σταθμό. Έχει ανακοινώσει την κατασκευή παιδικού σταθμού στην περιοχή των Αναπηρικών, εξασφάλισε τον αποχαρακτηρισμό του δάσους για να χτίσει 450 τ.μ. και αυθαίρετα έχει επεκτείνει τα σχέδια του επιδιώκοντας να καλύψει ο παιδικός σταθμός έκταση περίπου 950 τ.μ. Η απόφαση αυτή του Δήμου γεννά πολλά ερωτήματα
Α) Γιατί προχωρά στην κατασκευή ενός τόσο μεγάλου παιδικού σταθμού; Τι εξυπηρετεί η συγκέντρωση τόσων πολλών βρεφών και νηπίων σε ένα απόμακρο σημείο της πόλης; Μήπως γίνεται προκειμένου ο Δήμος να ελαχιστοποιήσει τα λειτουργικά του έξοδα; Μήπως το μοντέλο αυτό υποβιβάζει το παιδικό σταθμό σε χώρο συγκέντρωσης παιδιών, σε «παιδοφυλακτήριο» αντί να προωθεί το ρόλο του παιδικού σταθμού ως χώρο βρεφικής και προσχολικής αγωγής;
Η Αριστερή Παρέμβαση πιστεύει ότι η δημιουργία διάσπαρτων παιδικών σταθμών εντός του σχεδίου, σε κάθε γειτονιά της πόλης, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών, των βρεφών και των νηπίων.
Β) Γιατί ο Δήμος στην έκταση αυτή δέχεται εδώ και καιρό τις διεκδικήσεις της εκκλησίας ως ιδιοκτήτη της και αφήνει τις ταμπέλες της, τη στιγμή που η έκταση επισήμως ανήκει στο κράτος και το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει εκδικασθεί; Και επιπλέον, για ποιο λόγο όλη η ευρύτερη έκταση κάτω από την Κατεχάκη έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της; Μήπως προορίζεται για περαιτέρω αποψίλωση και για άλλα «χρήσιμα» έργα;
Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα έχει πάγια θέση την προστασία του περιαστικού πρασίνου από τις συνεχόμενες επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως. Η λογική της χρήσης δασικών εκτάσεων για την οικοδόμηση κοινωφελών έργων δε θα αφήσει ούτε ένα τετραγωνικό πρασίνου στην Αττική, γιατί οι κοινωνικές ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Σήμερα είναι ο παιδικός σταθμός, αύριο θα είναι κάποιο νοσοκομείο. Δεν ευσταθεί από τη μία ο Δήμος να αρνείται και σωστά την καταστροφή του δάσους του Καρέα από την εκκλησία –προκειμένου να χτιστούν συνοδικά μέγαρα και εκκλησίες– και από την άλλη να προωθεί την καταστροφή του δάσους για να φτιάξει δικά του έργα.
Στην πόλη του Βύρωνα που καθημερινά οι εργολάβοι εξασφαλίζουν εκτάσεις εντός σχεδίου για να σηκώσουν τσιμεντένια μεγαθήρια, ο Δήμος δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει έκταση για τη δημιουργία μιας κοινωνικής υποδομής. Στρέφεται στην εύκολη και φθηνή λύση της καταστροφής του πρασίνου θεωρώντας το δάσος «κενό χώρο». Δεν έχει την πολιτική βούληση και την τόλμη να απαλλοτριώσει – αγοράσει χώρους και να δημιουργήσει παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονία της πόλης.
Η κατασκευή νέων παιδικών σταθμών είναι σίγουρα χρήσιμη και αναγκαία, δεν είναι όμως μονόδρομος η καταστροφή του πράσινου, μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα στο οικοδομικό ιστό της πόλης.
Για εμάς είναι αναγκαιότητα η εξεύρεση χώρων εντός σχεδίου πόλης ώστε να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες και να σωθεί το υπάρχον πράσινο.
Απαιτούμε:
- Ο Παιδικός Σταθμός να γίνει εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.
- Όχι στην επέκταση της πόλης σε βάρος του περιαστικού πρασίνου.
- Να προστατευτούν, να αναδασωθούν και να αναδειχθούν ως ενιαίος χώρος περιπάτου το ρέμα της Γρανικού, ο χώρος απέναντι από το Νεκροταφείο, ο λόφος «Αράπη» και ο λόφος της Ζ. ΠΗΓΗΣ (Αναπηρικά - Πικ-Νικ)
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ