Κινητοποιήσεις των κατοίκων (1999-2008)

21/12/08
ΑΠΑΙΤΗΣΗ 7 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 7 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ
ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 7 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 7 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΥΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ 16/12/08
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δ.Σ. του σωματείου μας απευθύνεται στους μαζικούς φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις, τα εργατικά σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια, και τους καλεί σε συνάντηση – συζήτηση για τις κινητοποιήσεις και τα γεγονότα που συγκλονίζουν όλη τη χώρα. 
Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, στις 18.30 μ.μ. στο στέκι νεολαίας (πλ. Ταπητουργείου).

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Παναγιωτόπουλος Χρήστος Χαλβαντζής Γιώργος


27/10/08
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ για ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Ταταούλων 2
ΑΠ.: 127 ΠΡΟΣ
1. Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βύρωνα
Υπ’ όψιν: Διοικητικού Συμβουλίου και μελών 
της Ένωσης
2. Δήμο Βύρωνα
Υπ’ όψιν : Δημάρχου, Επιτροπής Παιδείας και 
Δημοτικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση: 
Δημοτικές παρατάξεις Δήμου Βύρωνα
Τοπικές εφημερίδες

Βύρωνας, 20-10-2008

Επιστολή Διαμαρτυρίας - Καταγγελία
Αξιότιμοι κύριοι,
Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2008-9 ήρθαμε αντιμέτωποι και πάλι με τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας, όπως τα βιώνουμε στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα. 
Η μορφή της διαμαρτυρίας - αντίδρασης που επιλέγουν οι μαθητές τα τελευταία χρόνια, η κατάληψη του σχολικού κτηρίου, είναι μια πραγματικότητα που καλούμαστε ως εκπρόσωποι γονέων να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ευθύνη, απέναντι στους γονείς και τα παιδιά, χωρίς ακρότητες και σπασμωδικές ενέργειες.
Δυστυχώς, παραφωνία σε αυτή την τακτική, για μία ακόμη χρονιά, είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βύρωνα και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, κος Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της κατάληψης, την Τρίτη 14-10-2008 παρουσιάστηκε έξω από την είσοδο του σχολείου αυτόκλητος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Υποστήριξε δε ότι έγινε αποδέκτης παραπόνων από γονείς. Επισημαίνουμε ότι ένα μέλος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου το οποίο βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, δεν αντέδρασε αποτρεπτικά όταν ο κος Θεοδωρίδης ανέλαβε δράση: απευθυνόμενος στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών και, παρουσία αρκετών παρευρισκομένων μαθητών, κάλεσε - αρχικά με ήπιο τρόπο - τα παιδιά να ανοίξουν το σχολείο, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματά τους. Η άρνησή τους προκάλεσε την έκρηξη του κου Θεοδωρίδη, ο οποίος απείλησε τους μαθητές ότι αν δεν βγουν από το σχολείο θα καλέσει εισαγγελέα, αστυνομία και θα γίνουν συλλήψεις. Το παριστάμενο μέλος του Συλλόγου μας αντέδρασε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε χρειάζεται να φτάσουμε στα άκρα, να καλέσουμε εισαγγελέα, γιατί σε μια δυο μέρες θα εκτονωθεί η κατάσταση».
Εκτός από το συγκεκριμένο επεισόδιο, ο κος Κ. Θεοδωρίδης τόσο κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, όσο και φέτος αντιμετωπίζει με απειλές και εκφοβισμό τους μαθητές, αλλά και μέλη του Συλλόγου Γονέων: κλήση εισαγγελέα, καταγραφή συζητήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών. 
Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά του κου Θεοδωρίδη είναι προκλητική και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις θέσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, το οποίο πιστεύει ότι:
- Τα προβλήματα της Παιδείας στην Ελλάδα είναι μεγάλα (κτηριακό, κάλυψη αναγκών, υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό, βιβλία και αναλυτικά προγράμματα και πάνω από όλα επαρκής χρηματοδότηση).
- Τα προβλήματα στο δήμο μας παραμένουν άλυτα και συγκεκριμένα στο σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, συσσωρεύονται και νέα, με κυριότερο την ασφυκτική συγκατοίκησή του με το 3ο Λύκειο.
- Η συντονισμένη, συλλογική δράση όλων: του Διευθυντή, του Συλλόγου των Διδασκόντων, των μαθητών και των γονέων, αλλά και της Σχολικής Επιτροπής, όπως αποφασίστηκε και καθορίστηκε στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβούλιο, την Πέμπτη 9-10-2008, είναι απαραίτητη για τη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων.
- Η κατάληψη του σχολικού κτηρίου δεν προσφέρει προοπτική λύσης στα χρόνια και ζωτικά προβλήματα, αλλά επιβαρύνει την ήδη κακή κατάσταση της δημόσιας παιδείας.
- Χρέος και επιθυμία των γονιών είναι να αφουγκρασθούν τη φωνή των παιδιών τους, να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους στηρίξουν στην τόσο έντονη περίοδο της εφηβείας.
Όλα αυτά και το πλαίσιο δράσης του Συλλόγου θα συζητηθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχουμε συγκαλέσει την προσεχή Πέμπτη, 23-10-2008, στο Στέκι Νεολαίας, στο Ταπητουργείο (6-9 μ.μ.).
Εν κατακλείδι, θα παρακαλούσαμε να γίνουν συστάσεις προς τον κο Κ. Θεοδωρίδη ώστε να αποφεύγονται ενέργειες που δυναμιτίζουν το ήπιο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα.
Με τιμή
Το Δ.Σ.
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα

4/10/08
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ 3ΓΛΩΣΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΣΕΛΙΔΑ 1, 4ΣΕΛ 2,3ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 8ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΟΒΑΔΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ
3/10/08
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ στη συζήτηση – σύσκεψη του σωματείου με θέμα τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα.

Κύριε Δήμαρχε, κυρία πρόεδρε του Ν.Π των Δ. Π. Σταθμών, κύριοι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του σωματείου μας, για να συζητήσουμε το ρόλο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 
Μιλώντας για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ή για το δημόσιο γενικότερα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στο σημερινό αστικό καπιταλιστικό κράτος, το οποίο λειτουργεί ως συλλογικής καπιταλιστής και μάλιστα στη σημερινή περίοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όπου χάνονται και τα τελευταία ίχνη του κράτους πρόνοιας. Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα: παιδεία, υγεία, πρόνοια, το δικαίωμα στην άθληση, τον πολιτισμό.
Μιλάμε για ένα κράτος που οι δημόσιες υπηρεσίες του, όταν δεν ξεπουλιόνται στους ιδιώτες, λειτουργούν με τους όρους της αγοράς, που μέσα από τις συμπράξεις του δημόσιου με το ιδιωτικό κεφάλαιο εξυπηρετούν τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. 
Στρατηγική πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στη τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς βέβαια η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από τα απαραίτητα κονδύλια.
Οι Δήμοι χάνουν τον κοινωνικό τους ρόλο και εξελίσσονται σε επιχειρησιακές μονάδες. Σε επιχειρήσεις, με τους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών να αντιμετωπίζονται ως πελάτες που πληρώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες βάζοντας συνέχεια το χέρι στην τσέπη.. 
Μέσα σε αυτή την πολιτική περίοδο το σωματείο μας προσπαθεί να αναδείξει τα ζητήματα των δημοτικών παιδικών σταθμών, να διαμορφώσει αιτήματα, στόχους και να απαιτήσει άμεσα να αντιμετωπισθούν από την Δημοτική Αρχή τα προβλήματα και στόχους μακρύτερης στόχευσης . 
Αίτημά μας, ήταν και παραμένει, η δημιουργία δημόσιων δημοτικών παιδικών σταθμών, δωρεάν, σε σύγχρονα κατάλληλα κτήρια, που να μπορούν να φιλοξενούν όλα τα παιδία που ζουν στη πόλη μας, ελλήνων και μεταναστών. 
Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν 98 παιδία και βρέφη αυτή τη χρονιά, βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των δημοτικών σταθμών. 
Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο με τα προνήπια που μένουν κατά δεκάδες έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο εξ αιτίας των πολιτικών που ασκεί το υπουργείο παιδείας. Η αδυναμία αυτή του δημόσιου νηπιαγωγείου και των δημοτικών σταθμών να καλύψουν όλες τις ανάγκες των οικογενειών είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματιών που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ως εμπόρευμα.
Αγαπητοί φίλοι
Οι Δ. Π. Σταθμοί αποτελούν για την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα νέο πεδίο δράσης τα τελευταία χρόνια μετά τη μεταφορά τους από το κράτος στους Δήμους. 
Έτσι το 2001 και το 2003 μεταφέρθηκαν στο Δήμο Βύρωνα 10 παιδικοί σταθμοί. Έξι από το υπουργείο υγείας, ένας από τον ΕΟΠ, ένας από το ΠΙΚΠΑ και δυο από τον ΙΒΣΑ. 
Οι σταθμοί αυτοί εκτός από τον ΠΙΚΠΑ και τον Παιδικό Σταθμό στον Κορέα. στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα μικρά κτήρια ακατάλληλα, αφού τα περισσότερα δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι υπηρεσίες, με πολύ μικρούς αύλιους χώρους, χωρίς αντισεισμική προστασία, χωρίς πυρασφάλεια. Δεν υπάρχουν ξεχωριστεί χώροι εστίασης και οι αίθουσες μετατρέπονται σε τραπεζαρίες ενώ σε ορισμένους σταθμούς αντιστοιχεί ½ τ.μ ανά παιδί. 
Οι παιδικοί σταθμοί συγκροτούν ένα ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ., ο αριθμός των βρεφών και των νηπίων που φιλοξενούνται είναι 605, βρέφη 102 και 503 νήπια. 
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι 55 παιδαγωγικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό 16. Απασχολούνται ακόμη 3 καθαρίστριες αποσπασμένες από το Δήμο, 2 με σύμβαση ορισμένου χρόνου και 7 εργαζόμενες με σύμβαση μίσθωσης έργου (μπλοκάκι). συνολικά υπηρετούν 83 εργαζόμενοι και μας λείπουν 12 εργαζόμενοι. Έξι παιδαγωγοί και έξι βοηθητικό προσωπικό. 
Σήμερα επτά χρόνια μετά από τη μεταφορά των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα. 
Πρώτα από όλα για το χαρακτήρα και το κοινωνικό ρόλο των σταθμών, για τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε κτήρια. Να διαμορφώσουμε στρατηγικούς και άμεσους στόχους ώστε να έχουμε δωρεάν δημόσιους δημοτικούς σταθμούς που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας. 
Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εντός του οικοδομικού ιστού σε κάθε γειτονία της πόλης και όχι μεγάλα παιδικά και βρεφικά συγκροτήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας.
Για εμάς αποτελεί δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας, η δυνατότητα του να πηγαίνει το βρέφος από 8 μηνών έως το νήπιο 5 χρονών στο παιδικό σταθμό. Χωρίς κανενός είδους κριτήρια, με ίσες και ίδιες ευκαιρίες για όλους. 
Με αξιοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φαινόμενα γνωριμιών, με διαφάνεια, και συμμετοχή όλων των παρατάξεων και του σωματείου των εργαζομένων στην επιτροπή παραλαβής και έγκρισης των αιτήσεων, δίνοντας σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην κοινωνικοποίηση τους και ίδιες ευκαιρίες στη εργαζόμενη ή άνεργη μητέρα. 
Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι Παρκιν για παιδία. Είναι χώροι που παρέχουν φροντίδα, προάγουν την παιδαγωγική και προσχολική αγωγή. Είναι χώροι κοινωνικοποίησης των παιδιών, που εξισορροπούν προβλήματα ανισοτήτων που υπάρχουν σε μια ταξική κοινωνία ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις αλλά και στις οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ψυχολόγοι θεωρούν ότι αυτή η ηλικία είναι καθοριστική για την εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού.
Είναι απαραίτητο να στεγάζονται σε κτήρια που πληρούν τους όρους και τα τετραγωνικά που οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες ορίζουν. Έτσι ώστε με ασφάλεια να φιλοξενούνται τα παιδιά και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών. Να μη χρησιμοποιούνται οι σπουδάστριες που κάνουν την πρακτική τους για να καλύπτουν την έλλειψη προσωπικού για πάγιες ανάγκες.
Θα αναρωτηθεί κανείς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καμία προσπάθεια. Εμείς ανοικτά και θαρρετά λέμε ότι αυτά που έγιναν δεν φτάνουν. Είναι πίσω από τις ανάγκες των συμπολιτών μας, αλλά και από τις δυνατότητες της εποχής. 
Ασφαλώς και έγιναν βήματα και παρέχεται ένα σημαντικό έργο που βοηθά και την εργαζόμενη οικογένεια και το παιδί. Μεταστεγάσθηκαν σταθμοί όπως ο ΙΒΣΑ, ο 1ος , ο 2ος που μεταφέρθηκε σε καινούργιο κτήριο ιδιοκτησίας του δήμου στην περιοχή της ΝΤΑΝΚΝ. Αγοράσθηκε καινούργιο σχολικό λεωφορείο, έγιναν προσλήψεις προσωπικού. 
Πολλές φορές όμως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με καθυστέρηση, όπως έγινε αυτή την χρονιά με τη μεταστέγαση του 1ου σταθμού στον 5ο, και τα προβλήματα 20 μέρες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Διάφορες απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις γίνονται όχι στο χρόνο που επιβάλλεται, αλλά εκ των υστερών, είτε λόγω της έλλειψης άμεσου και ανεπαρκούς σχεδιασμού, είτε λόγω γραφειοκρατικών φαινομένων.
Έγιναν μαζικές μετακινήσεις προσωπικού που ανακοινώθηκαν την τελευταία μέρα, χωρίς κατά την γνώμη μας να εξυπηρετούν στο σύνολο τους, την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Αγαπητοί φίλοι
Αρκετά από όσα έγιναν φέρνουν τη διεκδικητική στάση του σωματείου και τους αγώνες των εργαζομένων, που με επιμονή και υπομονή προσπαθεί και διεκδικεί την επίλυση αυτών των ζητημάτων. 
Το σωματείο δεν αρκέσθηκε μόνο σε καταγγελίες και διεκδικήσεις προχώρησε σε σεμινάρια επιμόρφωσης των εργαζόμενων των παιδικών σταθμών και σε ημερίδα για το κοινωνικό και παιδαγωγικό τους χαρακτήρα.
Αγαπητοί φίλοι ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.
Χρειάζεται η δημοτική αρχή να αλλάξει πολιτική και να βρεθούν τα ζητήματα των παιδικών σταθμών και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής στο κέντρο της προσοχής της. Απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα εάν θέλουμε να έχουμε αναβαθμισμένους παιδικούς σταθμούς με σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, στις ανάγκες των οικογενειών και οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να εργάζονται σε συνθήκες που να μπορούν όχι μόνο να διασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και να επιτελούν ένα έργο σημαντικό παιδαγωγικό που θα βελτιώνεται συνεχώς και σε ασφαλές περιβάλλον.
Όραμα μας έχουμε μια κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του. Δεν μας ταιριάζουν πολιτικές και πρακτικές που συντηρούν την υπάρχουσα κατάσταση, απαξιώνουν και υποβαθμίζουν το κοινωνικό παιδαγωγικό ρόλο των σταθμών.
Δεν μηδενίζουμε τίποτα από όσα γίνονται και αναγνωρίζουμε το έργο που προσφέρουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Ένα έργο βαθιά κοινωνικά το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί. Η κριτική και η ανεξάρτητη διεκδικητική μας στάση στοχεύει να συμβάλει στο ξεπέρασμα των προβλημάτων.
Ως εκφραστές ενός σωματείου που αφουγκράζεται τα προβλήματα όχι μόνο των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς αλλά και των οικογενειών που ζουν στη πόλη, τα δικαιώματα των παιδιών, με τα πιο σταράτα λόγια και με ξεκάθαρες κουβέντες αναπτύσσουμε την ανεξάρτητη ταξική μας εργατική δράση γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμη στη κοινωνία της πόλης. 
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες για παράδειγμα που υπάρχουν να βρεθούν χώροι για να φτιαχτούν παιδικοί σταθμοί, αφού στο παρελθόν δεν υπήρξε μέριμνα και πολιτική βούληση για να δεσμευτούν χώροι για κοινωνικές υποδομές στην πόλη. 
Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε όμως ότι ο Δήμος δεν μπορεί να βρει χώρους. Μπορεί να απολοτριώση χώρους για να κατασκευάσει παιδικούς σταθμούς, να νοικιάσει χώρους, και να φτιάξη ένα δίκτυο παιδικών σταθμών, μικρών στις γειτονιές της πόλης. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα συμβάλουμε και θα την στηρίξουμε.
Φίλοι και φίλες 
Με αυτές τις σκέψεις και χωρίς διάθεση ούτε στείρας κριτικής, ούτε συναινετικής και συμβιβαστικής πολιτικής σας καλούμε όλους, εργαζόμενους, γονείς, μαζικούς φορείς, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αυξηθούν οι δαπάνες για τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας και η κρατική χρηματοδότηση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Να απαιτήσουμε από τη Δημοτική Αρχή να εκπονήσει ένα πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων και να σχεδίαση μια στρατηγική πολιτική για το μέλλον αυτής της πόλης που είναι τα παιδιά μας.
Απαιτούμε: 
Την δημιουργία τεσσάρων νέων βρεφονηπιακών σταθμών στις γειτονίες της πόλης, ώστε κανένα βρέφος και νήπιο να μην είναι έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν παιδικούς σταθμούς χωρίς οι γονείς να καταβάλουν τροφεία. 
Μεταστέγαση σε κατάλληλα κτήρια των παιδικών σταθμών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεσα τεχνικές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται για να αντιμετωπισθούν καθημερινά προβλήματα.
Ανακατασκευή των παιδικών σταθμών Καρεα – ΠΙΚΠΑ που είναι σε δημόσια κτήρια και έχουν τα ανάλογα τετραγωνικά και να ανακενηθούν πλήρως.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τήρηση των αναλογιών παιδιών παιδαγωγών.
Νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.
Κατάργηση των τροφείων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Οικονομική στήριξη των παιδικών σταθμών από το προϋπολογισμό του Δήμου.
Συνεχή επιμόρφωση και σεμινάρια του προσωπικού. Να χαρακτηρισθεί παιδαγωγικό και όχι υγειονομικό το προσωπικό. 
Ενσωμάτωση του Ν. Προσώπου των παιδικών σταθμών στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.
Υλικοτεχνική υποδομή και στέγαση της διοικητικής υπηρεσίας σε αυτοτελή χώρο.
Αγαπητοί φίλοι, γνωρίζουμε ότι μερίδιο συμβολής και ευθύνης για τα θετικά και τα αρνητικά των δημοτικών παιδικών σταθμών, έχουμε και οι εργαζόμενοι στους σταθμούς. Ασφαλώς και δεν είμαστε όλοι και σε όλα τέλειοι, έχουμε και εμείς αδυναμίες και κάνουμε και λάθη. Χρειάζεται και εμείς να ξεπεράσουμε φαινόμενα και συμπεριφορές που ορισμένες φορές από ορισμένους από εμάς, δεν είναι οι καλύτερες. Έχουμε επίγνωση και να ξέρεται ότι καταβάλουμε προσπάθεια οι αδυναμίες και τα λάθη μας να ξεπερνιόνται, ώστε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για τα παιδιά μας. 

Σας ευχαριστώ.
Βύρωνας 23 / 9 / 2008

1/10/08
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Βύρωνας 23/9/2008
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Τηλ. 2107663853, 2107651584
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Την Παρασκευή 19/9/08 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα πάρθηκαν αποφάσεις που διασφαλίζουν το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο Δήμο Βύρωνα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη νέα Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα 105 εργαζόμενοι θα περάσουν στο Δήμο Βύρωνα, 65 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 21 στη νέα Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε.
Οι εργαζόμενοι που χαρακτηρίσθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μεταφερθούν στις νέες υπηρεσίες τους θα εργάζονται και θα αμείβονται από τη Δημοτική Επιχείρηση. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στη μεταφορά εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2008 και θα αποφασίσει τη μεταφορά τους στο Δήμο Βύρωνα.
Μέσα σε διάστημα ενός έτους θα εξετασθεί η δυνατότητα η Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε. να μετατραπεί σε μονομετοχική επιχείρηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρέμβουν ώστε να αλλάξει ο νόμος και όλες οι υπηρεσίες στο χώρο των κοιμητηρίων να μη θεωρούνται ότι έχουν εμπορικό αλλά κοινωνικό χαρακτήρα και να μεταφερθούν στις υπηρεσίες των Δήμων. 
Η παραπάνω απόφαση σε συνδυασμό με προηγούμενες αποφάσεις για την επιστροφή αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο και για πρώτη φορά η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που αύξησε τους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζόμενων στην επιχείρηση κατά 8,5% από 1/1/2008 αποτελούν μια θετική εξέλιξη που διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων και βάζει τέλος στο καθεστώς της ανασφάλειας, της ομηρίας που από το 1997 βίωναν οι εργαζόμενοι.
Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής στη δημιουργία νέας Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε, συνεχίζει να μας βρίσκει αντίθετους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος και να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στο Δήμο.
Καταλυτικό ρόλο γι’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε η ανεξάρτητη ταξική εργατική δράση του σωματείου που δεν υποτάχθηκε στη λογική του κυβερνητικού, δημαρχιακού και κομματικού συνδικαλισμού και ο πολύμορφος και με διάρκεια αγώνας των εργαζόμενων στο Δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση. Χωρίς αυτό τον αγώνα δεν θα είχε εξευρεθεί η λύση αυτή. Με τον αγώνα μας πετύχαμε κάτι που για πολλούς φάνταζε αδύνατο. Σε μια δύσκολη για τους εργαζόμενους εποχή, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική και οι αντιδραστικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, που στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και γίνονται απολύσεις, στο Δήμο Βύρωνα με τους αγώνες μας διασφαλίζεται η εργασία όλων των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης.
Η αντεργατική πολιτική και οι απολύσεις εργαζομένων δεν είναι μονόδρομος.
Η ανεξάρτητη ταξική εργατική δράση έχει αποτελέσματα και ανοίγει δρόμους για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικότερα.
Για το Δ . Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παναγιωτόπουλος Χρήστος Χαλβαντζής Γιώργος


21/9/08
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ, ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΟΛΟ
ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ
Απαιτούμε:
Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών Σταθμών σε κάθε γειτονιά της πόλης.
Μεταστέγαση όλων όσων στεγάζονται σε μικρά και ακατάλληλα κτήρια.
Τήρηση των αναλογιών βρεφών, νηπίων – παιδαγωγών. 
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Κατάργηση των τροφείων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των Παιδικών Σταθμών.

ΟΧΙ στην υποβάθμιση 
των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Κανένα βρέφος και νήπιο ΕΚΤΟΣ 
των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλούμε τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους 
στους Δ. Π. Σταθμούς, τις Δημοτικές Παρατάξεις 
σε Συγκέντρωση – Συζήτηση στην αίθουσα του Δημαρχείου 
ΤΡΙΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ώρα 7 μ.μ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

19/9/08
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Βύρωνας 14/9/2008
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 
Τηλ 2107663853- 6972084874
2107651584 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ του σωματείου των εργαζομένων με το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Χαρδαλιά, όπου μεταξύ διαφόρων προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους συζητήθηκε το ζήτημα των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΑΔΒ), η μεταφορά τους στο Δήμο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη νέα Δημοτική Επιχείρηση Ανώνυμη Εταιρεία, με την οποία το σωματείο των εργαζομένων διαφωνεί.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σωματείο ότι θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/9, στο οποίο θα ανακοινώσει τα ονόματα μόνο των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε., για τους υπόλοιπους 150 – 155 εργαζόμενους θα πάρει απόφαση που θα τους χαρακτηρίζει ως πλεονάζον προσωπικό, χωρίς να ανακοινώνει ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στο Δήμο και σε ποιες υπηρεσίες του, ποιοι και πόσοι θα μεταφερθούν στο δημόσιο τομέα και ποιες υπηρεσίες.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Δημάρχου δεν έγινε δεκτή και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σωματείου. Το Δ.Σ. κάλεσε το Δήμαρχο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του ώστε να σταματήσει η ομηρία, η ανασφάλεια των εργαζομένων και να υπάρξει άμεσα ενιαία τακτοποίηση για όλους.
Οι εργαζόμενοι δε θα δεχθούμε αποφάσεις σε βάρος μας που υποκρύπτουν το ενδεχόμενο απολύσεων μέσα από το χαρακτηρισμό του πλεονάζοντος προσωπικού. Δεν θα ανεχθούμε να παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια και εκβιασμοί πίσω από την πλάτη μας.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην ανατρέψει την τελευταία στιγμή τα μέχρι τώρα δεδομένα, να μην αναιρέσει τις δεσμεύσεις της. Να προχωρήσει σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα διασφαλίζεται η εργασία όλων. Να σταματήσει να παίζει με την αγωνία 200 εργαζομένων και των οικογενειών τους. 
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που θέλει το Δήμο επιχείρηση, ενάντια στη δημιουργία νέας Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε. . 
Απαιτούμε εδώ και τώρα την εξασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στη ΔΕΑΔΒ.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιωτόπουλος Χρήστος Χαλβαντζής Γιώργος


18/7/08
ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜ. ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μετά από προσφυγή κατοίκων για την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών φόρων στο Βύρωνα (επιβολή δυνητικού τέλους) ο Συνήγορος του Πολίτη έβγαλε πόρισμα. Σύμφωνα με το πόρισμα είναι παράνομη η απόφαση της δημοτικής εξουσίας και η αρχή της νομιμότητας υπαγορεύει την ανάκλησή της. 
Διαβάστε το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για την επιβολή του δυνητικού τέλους στο Δήμο Βύρωνα στην ιστοσελίδα : http://www.synigoros.gr/pdf_01/porvir.pdf.
Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στις παλιότερες αναρτήσεις σε αυτή την κατηγορία και στην αρχική σελίδα στα ΘΕΜΑΤΑ κατηγορία ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΗΜ. ΤΕΛΗ - ΔΗΜ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΕΙΟΥ15/7/08
ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΛΥΩΡΟΦΟΥ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓ. ΣΧΟΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΣΤΟ «ΥΠΕΡΓΕΙΟ» ΠΑΡΚΙΝΓΚ  ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ TOY BYΡΩNA

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008, η Πολεοδομία Αθηνών, έπειτα από αυτοψία στο χώρο (Ευαγγελικής Σχολής και Βορ. Ηπείρου), έστειλε έγγραφο [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ] προς το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα με το οποίο ζητάει να διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες ανέγερσης πάρκινγκ μετά τη ρίψη μπετόν στο δάπεδο του ισογείου εφόσον έφτασαν στην επιφάνεια του εδάφους, όπως είχε διαταχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την προσωρινή διαταγή της 06-02-2008, και την διευκρινιστική ερμηνεία της στις 10-07-2008 [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ].

Επομένως, κάθε φήμη για το ότι «η υπόθεση χάθηκε», «η προσωρινή διαταγή δεν ισχύει», «τα έργα συνεχίζονται κανονικά», είναι ανυπόστατη. Τέτοιου είδους όμως «σχόλια» πιθανότατα δεν θα σταματήσουν. Να ξέρουμε λοιπόν πως ό,τι ακουστεί περί «χρηματοδοτούμενης» Πρωτοβουλίας, δήθεν διαπαραταξιακών αντεγκλήσεων κλπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο αγώνας των προσφευγόντων και όλων των κατοίκων που συμπαρατάσσονται για πλατεία στο χώρο αυτό και δημόσιους ελεύθερους χώρους στην πόλη μας συνεχίζεται! Τι μπορούμε να κάνουμε από’ δω και μπρος ως πολίτες;

Ø Ενημερώνουμε αμέσως την Αστυνομία σε περίπτωση που διαπιστώσουμε οποιαδήποτε εργασία στο χώρο.

Ø Απαιτούμε το άνοιγμα του δρόμου που παραμένει κλειστός (Β. Ηπείρου), όπως έχουμε πια το δικαίωμα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 6972 616773, 6972 414920

12/7/08
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Προς τους συντάκτες 
του εργατικού ρεπορτάζ

Σας αποστέλλουμε το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και την Δημοτική Αρχή, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα ( Δ. Ε. Α. Δ. Β.).
Μετά από αγώνες διάρκειας του σωματείου των εργαζομένων, θα δοθεί για πρώτη φορά αύξηση που υπερβαίνει τη σύμβαση της ΓΣΕΕ κατά 85%, από 65 έως 108 ευρώ το μήνα, στους 191 εργαζόμενους της Δ. Ε. Α. Δ. Β, ενώ κατοχυρώνονται για πρώτη φορά δικαιώματα θεσμικού χαρακτήρα.
Με την συμφωνία αυτή ανοίγονται νέοι δρόμοι για το συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ, και διευρύνονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Τηλ. Επικοιν. 2107651584 – 2107663853 - 6972084874

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Συνάδελφοι,
Χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα και τη Δημοτική Επιχείρηση, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίδια εργασία, για ενιαία εργασιακά δικαιώματα μεταξύ των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. και των εργαζόμενων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. 
Οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές αρνούνται να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εφαρμόζουν ακόμη πιο σκληρές αντεργατικές πολιτικές στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Στόχος τους είναι η καταπάτηση και ο περιορισμός των εργατικών δικαιωμάτων, η παραπέρα απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του κόστους εργασίας.
Σε μια δύσκολη για τους εργαζόμενους πολιτική περίοδο, όπου κυριαρχεί η επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, το Σωματείο μας αγωνίζεται με σχέδιο, αποφασιστικότητα, επιμονή, δύναμη και χωρίς ταλάντευση, ενάντια σε αυτή την πολιτική. 
Η ανεξάρτητη εργατική ταξική δράση και στάση του, η δημιουργία ενιαίου σωματείου στο Δήμο και τη Δ.Ε.Α.Δ.Β., η συμμετοχή των εργαζόμενων στις πολύμορφες και με διάρκεια κινητοποιήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να αναγνωρίσει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βύρωνα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Βύρωνα υπογράφεται μνημόνιο συμφωνίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στη Δ. Ε. Α. Δ. Β., με το οποίο διευρύνονται οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων, ανοίγοντας δρόμους για το εργατικό κίνημα στους Ο.Τ.Α. και γενικότερα στο δημόσιο.
Η συμφωνία αυτή διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, στους Ο.Τ.Α. και το δημόσιο, αφού προβλέπεται αύξηση πάνω από τη Σ.Σ.Ε. της Γ.Σ.Ε.Ε. κατά 85% για όσους αμείβονται μέχρι 1.100 ευρώ το μήνα και 70% για όσους αμείβονται πάνω από 1.100 ευρώ το μήνα.
Πρόκειται για μια βαθιά ταξική τομή προς όφελος των εργαζομένων, που ανοίγει νέους δρόμους για νέες κατακτήσεις, χωρίς να παραιτούμαστε από τον αγώνα για ενιαία κλαδική σύμβαση στους Ο.Τ.Α. που να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. 
Συνάδελφοι,
Η ανεξάρτητη ταξική εργατική δράση, όταν στηρίζεται στην ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων, μπορεί αποτελεσματικά να υπερασπίζεται δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Να στέκεται εμπόδιο στην προώθηση και εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών, στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν κυβερνήσεις και κεφάλαιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να δημιουργεί ρωγμές και να ανοίγει δρόμους για νέες κατακτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων ακόμη και στην περίοδο της σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.
ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παναγιωτόπουλος Χρήστος Χαλβαντζής Γιώργος


ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου των εργαζομένων στη Δ. Ε. Α. Δ. Β.

Στο Βύρωνα Αττικής, σήμερα 2 Ioυλίου 2008, οι παρακάτω υπογράφοντες:
α. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που ενεργεί με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με την επωνυμία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ (Δ .Ε.Α.Δ.Β.), που εδρεύει στο Νεκροταφείο Βύρωνα και που νόμιμα εκπροσωπεί,
β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, που ενεργεί με την ιδιότητα του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, που κατοικεί στο Βύρωνα Αττικής, οδός Β. Ηπείρου, αριθμός 28 -32, μετά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, συμφωνήσαν και έκαναν αμοιβαία αποδεκτά τους παρακάτω όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στη Δ. Ε. Α. Δ.Β.
1/ Οι διατάξεις του παρόντος κειμένου, αφορούν αποκλειστικά και μόνον το προσωπικό των εργαζομένων στη Δ.Ε.Α.Δ.Β. με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και κάθε άλλη σχέση εξαρτημένης εργασίας και εφαρμόζεται δε αποκλειστικά και μόνον στα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα που εργάζονται στη Δ.Ε.Α.Δ.Β.
2/ Οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Α.Δ.Β., που έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αμείβονται με μισθό, ενώ οι εργαζόμενοι με κάθε άλλη σχέση εργασίας, αμείβονται με ημερομίσθιο, ανάλογα με την ειδικότητά τους, τα χρόνια της εργασίας τους, το αντικείμενο της εργασίας τους.
3/ Τόσο ο μισθός όσο και το ημερομίσθιο των απασχολουμένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, από την 1-1-2008, αυξάνεται κατά 85%, πάνω από την αντίστοιχη Σ.Σ.Ε. που σήμερα ισχύει. 
Οι λαμβάνοντες σαν αμοιβή μέχρι τα 1.100 ευρώ το μήνα θα λάβουν αντίστοιχα αύξηση 85% επιπλέον των αυξήσεων της Σ.Σ.Ε. που ισχύει. Ενώ οι αμειβόμενοι με 1.100 ευρώ και άνω θα λάβουν 70% πάνω από την αύξηση της ισχύουσας Σ.Σ.Ε.
Οι αυξήσεις αυτές θα χορηγηθούν από την 1-7-2008 ενώ τα αναδρομικά των αποδοχών αυτών, θα καταβληθούν το Σεπτέμβριο του 2008.
4/ Η Κ.Υ.Α. 53361/2006 που ρυθμίζει θέματα αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την παροχή του γάλακτος, έχει εφαρμογή από 1/8/2008 και στους υπαγόμενους στην παρούσα σύμβαση, εργάτες και φύλακες του νεκροταφείου, τεχνίτες μαρμαρογλυφείου, εργάτες καθαριότητας, εργάτες τεχνικής υπηρεσίας, καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, φύλακες.
Ο εργαζόμενος υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα μέσα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας του, για τη διαφύλαξη τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας.
5/ Οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Α.Δ.Β., λαμβάνουν την εκάστοτε, νόμιμη και προβλεπόμενη άδεια μετ' αποδοχών.
Επιπλέον άδεια λαμβάνουν:
6/ Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο Σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, μετά από 3 χρόνια απασχόλησης λαμβάνουν 5 ημέρες κανονικής αδείας παραπάνω.
o Οι εργαζόμενοι στην ταφή και την εκταφή, αποχέτευση, αφοδευτήρια, στο μαρμαρογλυφείο, την καθαριότητα, μετά από 5 χρόνια απασχόλησης λαμβάνουν 3 ημέρες κανονικής αδείας παραπάνω.
o Η άδεια ονομαστικής εορτής, χορηγείται αποκλειστικά και μόνον την ημέρα της ονομαστικής εορτής.
o Η άδεια παρουσίας στο Δικαστήριο, χορηγείται εφόσον, μετά την παράσταση του εργαζομένου, στο Δικαστήριο, προσκομίσει ο τελευταίος, σχετικό Πιστοποιητικό-βεβαίωση του Δικαστηρίου, ότι παρουσιάστηκε ο εργαζόμενος στο Δικαστήριο.
o Για άδεια γάμου, χορηγούνται 5 ημέρες και για άδεια γέννησης τέκνου, 3 ημέρες. 
o Η άδεια θανάτου συγγενικού προσώπου, του εργαζομένου (σύζυγος, τέκνο), ανέρχεται σε 4 ημέρες ενώ η άδεια για θάνατο γονέα, συζύγου ή αδελφού του εργαζομένου ανέρχεται σε 2 ημέρες.
o Άγαμη μητέρα η οποία έχει μέχρι 2 παιδιά, έως 12 ετών, προβλέπεται άδεια σε 3 ημέρες, για 3 παιδιά και άνω, μέχρι 12 ετών, προβλέπεται πρόσθετη άδεια 5 ημερών.
Οι άδειες αυτές είναι μετ' αποδοχών και δε συμψηφίζονται με καμία άλλη άδεια.
Στους εργαζόμενους της ΔΕΑΔΒ:
7/ Καταβάλλεται χρηματικό βοήθημα, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
* λόγω γάμου, ποσόν 1.000 ευρώ
* λόγω γέννησης παιδιού, 600 ευρώ 
* λόγω θανάτου συζύγου ή παιδιού, 1.000 ευρώ.
8/ Οι εργαζόμενοι που επιλέγουν για τα παιδιά τους, τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου Βύρωνα, δεν καταβάλλουν τροφεία ούτε μηνιαία συνδρομή. Ενώ καταβάλλουν το ήμισυ της αξίας του εισιτηρίου (ένα εισιτήριο για δύο εργαζόμενους) στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Βύρωνα.
9/ Χορηγείται σχολικό βοήθημα, για την περίοδο 2008-2009, στους εργαζομένους, που τα παιδιά τους πηγαίνουν:
o Στο Νηπιαγωγείο και ανέρχεται σε 50 ευρώ, στο Δημοτικό Σχολείο σε 100 ευρώ, στο Γυμνάσιο σε 150 ευρώ και στο Λύκειο σε 200 ευρώ. Το βοήθημα αυτό καταβάλλεται το Σεπτέμβρη, με αίτηση του εργαζομένου και την αντίστοιχη προσκομιδή στην Επιχείρηση, του πιστοποιητικού φοίτησης, αναπροσαρμόζεται δε εκάστοτε, με νέα συμφωνία.
10/ Χορηγείται ετήσιο βοήθημα 500 ευρώ για τα παιδιά των εργαζομένων στην Δ.Ε.Α.Δ.Β., που σπουδάζουν σε Κρατικά Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχα., Τ.Ε.Ι, εφόσον:
Α/ Το παιδί σπουδάζει εκτός νομού από το τόπο κατοικίας της οικογένειας.
Β/ Ισχύει μόνο για τα προβλεπόμενα από τη σχολή έτη φοίτησης και εφόσον προσκομισθεί αντίστοιχη βεβαίωση από τη Σχολή. 
Γ/ Αν ο εργαζόμενος γονιός, έχει δύο παιδιά, τότε το παραπάνω χρηματικό βοήθημα, καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 20%, ενώ σε περίπτωση εργασίας και των δύο γονέων στην Δ.Ε.Α.Δ.Β., τότε το επίδομα αυτό καταβάλλεται στον έναν γονέα. 
Το παραπάνω χρηματικό βοήθημα καταβάλλεται μετά την εγγραφή στην Σχολή Φοίτησης.
11/ Η Δ.Ε.Α.Δ.Β., χορηγεί οικονομική βοήθεια 500 ευρώ, το χρόνο, σε εργαζομένους με παιδιά ή σύζυγο, με ειδικές ανάγκες, με βαριά ή με χρόνια ασθένεια, ή με αναπηρία, ανίκανα για οιαδήποτε εργασία, που αποδεικνύεται με την προσκόμιση των απαραίτητων ιατρικών δικαιολογητικών, από αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και Νοσοκομεία.
12/ Σε περίπτωση θανάτου εργαζομένου εν ενεργεία, η Δ.Ε.Α.Δ.Β., καλύπτει τα έξοδα της κηδείας, καταβάλλει δε στην οικογένεια του θανόντος, 1.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων προβλημάτων, που προκύπτουν στην οικογένεια του θανόντος.
Αυτά συνεκφώνησαν και συναποδέχθηκαν οι συμβαλλόμενοι και αφού συνέταξαν το παρόν, σε τρία όμοια αντίτυπα, υπογράφουν το παρόν ανεπιφύλακτα, όπως ακολουθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΑΔΒ ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


5/6/08
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Μεταμόρφωσης του Βύρωνα που κινητοποιούνται για την απομάκρυνση των 4 κεραιών που είναι εγκατεστημένες σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους κοντά στην Πλατεία Τσιρακοπούλου και βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια και σε κοντινή απόσταση από παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της αστυνομίας, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και όσων συνδέονται μαζί τους και στοχοποιήσουν ορισμένους από τους κατοίκους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που πάντα παρακολουθούν ένστολοι και μη αστυνομικοί. 

Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους που δέχονται απειλές και προσπάθειες εκφοβισμού με εξώδικα, προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα, συλλήψεις, απειλές μηνύσεων, τηλεφωνήματα και αστυνομικές «συστάσεις» με εισαγγελική εντολή για μη συμμετοχή σε «παράνομες ενέργειες», όπως χαρακτηρίζονται οι συγκεντρώσεις και τα συνθήματα.

Ανησυχούμε για την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών, αφού από τη Λευκίμη της Κέρκυρας, μέχρι τους Αγ. Αναργύρους οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στην ποιότητα ζωής και στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται με αστυνομική βία και δικαστικές διώξεις.

Θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινητοποιείται και να διαδηλώνει για να προστατεύσει τα δικαιώματά του, πόσο μάλλον το δικαίωμα στη υγεία του και την υγεία των παιδιών του. 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΡΕΑ
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΑΦΝΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


30/5/08
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 29/5/2008

ΑΠΟΦΑΣΗ TΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 

Εμείς οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 29 Ιούνη στην πλατεία Τσιρακοπούλου, δηλώνουμε ότι :

1. Ανησυχούμε για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκμπέμπουν οι 4 γνωστές κεραίες που υπάρχουν στη γειτονιά μας σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους. Οι κεραίες βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια μας και σε κοντινή απόσταση από παιδικούς σταθμούς και σχολεία

2. Θέλουμε την απομάκρυνση των κεραιών είτε αυτές έχουν άδειες, είτε εκπέμπουν μέσα στα όρια, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε πειραματόζωα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αφού ξέρουμε ότι οι ακτινοβολίες που εκπέμπουν έχουν αθροιστική επιβάρυνση και είναι επικίνδυνες για όλους μας και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, εγκύους, και άλλους.

3. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες των εταιρειών και όσων συνδέονται μαζί τους και στοχοποιούν γείτονες μας που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας, είτε με εξώδικα, είτε με προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα, είτε με συλλήψεις, είτε με απειλές μηνύσεων. 

4. Δηλώνουμε ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και συμπαραστεκόμαστε στους γείτονες μας. Δεν δεχόμαστε τους εκφοβισμούς και τις απειλές. Οι κινητοποιήσεις μας είναι συλλογικές και θα συνεχίσουμε τη δράση μας και τις ενέργειες μας για να προστατευτούμε και να απομακρυνθούν οι κεραίες.

5. Δεν ενδιαφερόμαστε στενά μόνο για τη δική μας υγεία. Θέλουμε η πολιτεία (κράτος, κυβέρνηση, βουλή, δήμοι) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μας προστατεύσουν από τις ακτινοβολίες, που δεχόμαστε χωρίς τη θέλησή μας. 

6. Ζητάμε να αλλάξει η πολιτική όσον αφορά την εγκατάσταση και την αδειοδότηση των κεραιών. Θέλουμε με γνώμονα την προστασία των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τον επανακαθορισμό των ορίων εκπομπής για την επιτρεπόμενη ακτινοβολία, όπως ζητούν οι επιστήμονες και ισχύει σε άλλες χώρες. 

7. Θέλουμε άμεσα να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες που υπάρχουν ανάμεσα σε σπίτια και δίπλα από σχολεία.

29/5/2008


28/5/08
ΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Η παρακάτω επιστολή, που κοινοποιήθηκε στο δημ. συμβούλιο και τον τοπικό τύπο, συνδέεται με το ζήτημα που θα δείτε στην αρχική σελίδα μας στη στήλη : ΘΕΜΑΤΑ, κατηγορία: ΣΧΟΛΕΙΑ-ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ανάρτηση: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ 5ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ και την απαράδεκτη απάντηση του δημάρχου που προκαλεί την επιστολή διάψευσης των Συλλόγων Γονέων.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΗ 2008 ΩΡΑ 20.00
26/5/08
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Διεκδικούμε από τη Δημοτική Αρχή:

Μεταφορά όλων των εργαζόμενων, των αρμοδιοτήτων και των πόρων της Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο. Καμία απόλυση, καμία νέα Δημοτική Επιχείρηση, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτή. Εθελοντικές μετατάξεις. Μέσα στον Ιούνιο να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση των θέσεων του σωματείου μας.
Μόνιμη σταθερή εργασία. Όχι στα προγράμματα στέιτς, τις συμβάσεις έργου, τη μερική απασχόληση, τους εξστρατζήδες. Κανένας ανασφάλιστος εργαζόμενους στο Δήμο Βύρωνα. Μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη.
Να ξεκινήσει η ανακύκλωση των απορριμμάτων από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Να αγοραστεί μηχανολογικός εξοπλισμός στην καθαριότητα, να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις λαϊκές αγορές.
Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα στις υπηρεσίες του Δήμου, στη Δημοτική Συγκοινωνία, τα ΚΑΠΗ και να καταβληθούν τα χρήματα στους σχολικούς φύλακες. Άμεση μεταστέγαση του γραφείου των μεταναστών. Να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών. 
Δημιουργία νέου Δημαρχείου, ικανού να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης.
Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Άμεση μεταστέγαση του 1ου, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών στις γειτονιές της πόλης σε σύγχρονα κτήρια ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα παιδία των συμπολιτών μας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύσταση διοικητικής υπηρεσίας.
Πρόσληψη μόνιμου γιατρού και τεχνικού ασφαλείας. Άμεση προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση και τα Νομικά Πρόσωπα.
Ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στο Δήμο. Άμεσα να δημιουργηθούν οργανισμοί εκεί που δεν υπάρχούν.
Διαφάνεια στην καταβολή των υπερωριών. Όχι σε επιλεκτικές πολιτικές. Εφαρμογή σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα της συμφωνίας με το σωματείο για την πληρωμή των υπερωριών. Άμεση πληρωμή των υπερωριών Μαρτίου - Απριλίου.
Να εγκριθούν οι αιτήσεις των εργαζομένων στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα για μετάταξη, είτε σε άλλη ειδικότητα είτε σε υπηρεσία εκτός Δήμου.

Τρίτη 27/5 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, συγκέντρωση στο Δημαρχείο 
8 π.μ. και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Δευτέρα 2/6 έναρξη του Φεστιβάλ, συγκέντρωση στο θέατρο των Βράχων και μοίρασμα ανακοίνωσης. 
Πέμπτη 5/6 Γενική Συνέλευση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Μάιος 2008


ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΗ 2008
ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι κάτοικοι της περιοχής της Μεταμόρφωσης εδώ και μέρες βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των 3 κεραιών που είναι εγκατεστημένες κοντά στην πλατεία Τσιρακοπούλου, σε κτίρια που απέχουν λίγα μέτρα μεταξύ τους (Αγ. Σοφίας 109, Κερκύρας 24 και Ρούμελης 18). 
Οι κεραίες αυτές βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια μας και δίπλα στα σχολεία των παιδιών μας. Γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που δημιουργούν, είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία τους, ανησυχούμε για την υγεία όλων μας. 
Είτε οι κεραίες αυτές λειτουργούν με άδειες από τους αρμόδιους φορείς, είτε όχι, είτε εκπέμπουν εντός των ορίων, που έχουν θεσπισθεί, είτε όχι, εμείς δεν τις θέλουμε ανάμεσά μας. Εξάλλου τα όρια αμφισβητούνται από τους επιστήμονες και ξέρουμε ότι οι ακτινοβολίες που εκπέμπουν έχουν αθροιστική επιβάρυνση και είναι επικίνδυνες για όλους μας και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, εγκύους, και άλλους. 
Δεν θέλουμε να είμαστε πειραματόζωα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και όπως και άλλοι κάτοικοι σε άλλες περιοχές.

Απαιτούμε :
- Την άμεση απομάκρυνση αυτών των κεραιών.
- Την ενημέρωση όλων των κατοίκων για τα σημεία εγκατάστασης των κεραιών.
- Την απαγόρευση εγκατάστασης των κεραιών ανάμεσα σε σπίτια και δίπλα από σχολεία.
- Την αλλαγή της πολιτικής της πολιτείας όσον αφορά την εγκατάσταση, την αδειοδότηση των κεραιών, τον επανακαθορισμό των ορίων για την επιτρεπόμενη ακτινοβολία για την προστασία όλων των πολιτών από τις ακτινοβολίες, που δέχονται χωρίς τη θέλησή τους. 

Ζητάμε από όλους τους φορείς του Βύρωνα, συλλόγους και σωματεία, να πάρουν θέση και να συμβάλλουν στη δράση για να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες ανάμεσα από τα σπίτια και δίπλα στα σχολεία. 22/5/2008 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ


17/5/08
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 14 ΜΑΗ 2008

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2008, εγκρίναμε τους στόχους και τα αιτήματα που έχει θέσει το Δ.Σ. του σωματείου μας για τους εργαζόμενους στο Δήμο, τα Νομικά Πρόσωπα και τη Δημοτική Επιχείρηση και για τα οποία διεκδικούμε την επίλυσή τους μέσα από κινητοποιήσεις.
Αντιστεκόμαστε στη συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενάντια στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ - ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ – ΛΙΜΑΝΙΑ – ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ).
Απαιτούμε πολιτικές που θα υπερασπίζονται τα οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Επιδιώκουμε με τη συμμετοχή μας στους γενικότερους εργατικούς αγώνες την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και της κυβέρνησης.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη από τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφαλαίο οι οποίες πλήττουν τη μόνιμη, σταθερή εργασία και προωθούν την ευέλικτη εργασία με περιορισμένα δικαιώματα.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική της διαρκούς λιτότητας για τους εργαζόμενους, είτε πρόκειται για την εισοδηματική πολιτική του 2,5 % συν 2% από τον Οκτώβριο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είτε για την απαράδεκτη και προκλητική για τους εργαζόμενους συλλογική σύμβαση ΓΣΕΕ – ΣΕΒ.
Διεκδικούμε ουσιαστική αύξηση στο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο, τα Νομικά Πρόσωπα και τη Δημοτική Επιχείρηση ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Θεωρούμε ότι για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ελληνικού λαού, όπως είναι η ευρωσυνθήκη που προωθείται σε όλη την Ευρώπη είναι αναγκαία η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που προωθείται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τον νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται θα μετατρέψει τους Δήμους σε τοπικά κράτη με πολλές αρμοδιότητες και αντιλαϊκή πολιτική. Αντιπαλεύουμε την πολιτική που θέλει το Δήμο επιχείρηση τους εργαζόμενους με περιορισμένα δικαιώματα και τους δημότες πελάτες. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.
Διαπιστώνουμε ότι μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα βρίσκονται σε στασιμότητα. Η Δημοτική Αρχή δε δίνει λύσεις. Επανειλημμένες δεσμεύσεις της δεν υλοποιούνται.
Ιδιαίτερα στο πρόβλημα της Δημοτικής Επιχείρησης κοινή πεποίθηση είναι ότι η Δημοτική Αρχή καθυστερεί σε σχέση με τις δεσμεύσεις της και επιμένει στη δημιουργία νέας Δημοτικής Επιχείρησης. Η αύξηση που προτείνει για τους εργαζόμενους στη Δ.Επ. μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης υπολείπεται μιας ουσιαστικής αύξησης που να βελτιώνει ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε τις επόμενες ημέρες συνεχίζοντας την ανεξάρτητη ταξική δράση μας να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις απαιτώντας από τη δημοτική Αρχή να δώσει λύση στα προβλήματα μας.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή: 
Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ( Πετραλιάς, Ρέππα, Σιούφα). Όχι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά σύμφωνα με τις θέσεις του σ. κ. Όχι στη εξαίρεση ειδικοτήτων και στην αύξηση των κρατήσεων. 
Ουσιαστική αύξηση στο μισθό. 1400 ευρώ κατώτερο μισθό, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αναγνώριση της μισθολογική προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα. Καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ.
Μεταφορά όλων των εργαζόμενων, των αρμοδιοτήτων και των πόρων της Δημοτικής Επιχείρησης στο Δήμο. Καμία απόλυση, καμία νέα Δημοτική Επιχείρηση, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτή. Εθελοντικές μετατάξεις. Μέσα στον Ιούνιο να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση των θέσεων του σωματείου μας.
Μόνιμη σταθερή εργασία. Όχι στα προγράμματα στέιτς, τις συμβάσεις έργου, τη μερική απασχόληση, τους εξστρατζήδες. Κανένας ανασφάλιστος εργαζόμενους στο Δήμο Βύρωνα. Μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη.
Να ξεκινήσει η ανακύκλωση των απορριμμάτων από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Να αγοραστεί μηχανολογικός εξοπλισμός στην καθαριότητα, να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις λαϊκές αγορές.
Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα στις υπηρεσίες του Δήμου, στη Δημοτική Συγκοινωνία, τα ΚΑΠΗ και να καταβληθούν τα χρήματα στους σχολικούς φύλακες. Αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών. Άμεση μεταστέγαση του γραφείου των μεταναστών.
Δημιουργία νέου Δημαρχείου, ικανού να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης.
Να δοθεί λύση στα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Άμεση μεταστέγαση του 1ου, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών στις γειτονιές της πόλης σε σύγχρονα κτήρια ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα παιδία των συμπολιτών μας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σύσταση διοικητικής υπηρεσίας.
Πρόσληψη μόνιμου γιατρού και τεχνικού ασφαλείας. Άμεση προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση και τα Νομικά Πρόσωπα.
Ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στο Δήμο. Άμεσα να δημιουργηθούν οργανισμοί εκεί που δεν υπάρχούν.
Διαφάνεια στην καταβολή των υπερωριών. Όχι σε επιλεκτικές πολιτικές. Εφαρμογή σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα της συμφωνίας με το σωματείο για την πληρωμή των υπερωριών.
Να εγκριθούν οι αιτήσεις των εργαζομένων στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα για μετάταξη, είτε σε άλλη ειδικότητα είτε σε υπηρεσία εκτός Δήμου.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων μας είναι:
Τρίτη 22 / 5 Στάση εργασίας 11 π.μ. έως 2.30 μ.μ. Συγκέντρωση στο Δημαρχείο.
Πέμπτη 22 / 5 αποκλεισμός στην καθαριότητα, συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο και πορεία στο Δημαρχείο.
Τρίτη 27 / 5 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ, συγκέντρωση στο Δημαρχείο και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Δευτέρα 2 / 6 έναρξη του Φεστιβάλ, συγκέντρωση στο θέατρο των Βράχων και μοίρασμα ανακοίνωσης. 
Πέμπτη 5 / 6 Γενική Συνέλευση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας
διαφορετικά θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι την δικαίωσή μας.
Μάιος 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ 20 / 5 11π.μ – 2.30 μμ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 22/ 5 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ
ΠΟΡΕΙΑ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 
ΤΡΙΤΗ 27/ 5 
ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΠΟΡΕΊΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 2/6
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΡΑΧΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 5/6 
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Η ελπίδα για την επίλυση των αιτημάτων μας 
Βρίσκεται στην Ανεξάρτητη Ταξική Δράση

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

12/5/08
ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
7/5/08
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΗ 2008

Οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 6 Μάη στην Πλ. Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου)για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Διατράνωσαν την αντίθεση τους στην ύπαρξη των 3 κεραιών γύρω στην πλατεία και συμφώνησαν για νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 25 Μάη στον ίδιο χώρο. Αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν προθυμία να παρακολουθούν ως εκπρόσωποι των κατοίκων την επιτροπή που θα συστήσει ο δήμος για τις κεραίες. Οι κάτοικοι αυτοί θα εναλλάσσονται.
Επίσης, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή μη των κεραιών θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και οι κάθε είδους ενέργειες για την απομάκρυνση όλων. Στη συνέχεια έγινε πορεία στα κτίρια που υπάρχουν οι κεραίες. Αστυνομικοί ένστολοι και μη βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατοίκους μπροστά στα κτίρια.


20/4/08
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ


Οι κάτοικοι της περιοχής της Μεταμόρφωσης θα συναντηθούν την Τρίτη 6 Μάη στις 8.00 το βράδυ στην πλατεία Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου) για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες τους και την εκπροσώπησή τους στην επιτροπή του Δήμου για τις κεραίες.


ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 18/4/2008


Μετά την επιτυχημένη παρέμβαση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου κατατέθηκε το υπόμνημα με τις υπογραφές, οι οποίες έχουν φτάσει τις 319, οι κάτοικοι συνεχίζουν.
Την Κυριακή 20 Απρίλη 2008, στις 7 μ.μ. θα μαζευτούν στην πλατεία Τσιρακοπούλου για να συζητήσουν για την πορεία της δράσης τους.


14/4/08
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 13/4/2008 στην πλατεία Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου) συγκεντρώθηκαν για δεύτερη φορά οι κάτοικοι της περιοχής Μεταμόρφωσης. 
Υπέγραψαν 193 κάτοικοι υπόμνημα προς το δημ. συμβούλιο και
Συγκεντρώθηκαν επίσης αρκετές υπογραφές για να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση για να προσκομιστούν στην αστυνομία οι άδειες λειτουργίας των κεραιών.
Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την Τετάρτη 16/4/2008 ώρα 8.00 μ.μ. στην πλατεία, για ενημέρωση και ενόψει της παράστασης στο δημ. συμβούλιο.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Προς το 
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα

Εμείς οι κάτοικοι που μένουμε γύρω από τα κτίρια που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Αγ. Σοφίας 109, Κερκύρας 24 και Ρούμελης 18) γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που δημιουργούν, είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία τους, ανησυχούμε για την υγεία όλων μας και ζητάμε από το Δήμο στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου να πάρει αποφάσεις για :

1. Να καλύψει οικονομικά τις δικαστικές προσφυγές των κατοίκων για την απομάκρυνση των κεραιών.
2. Να συστήσει επιτροπή (ειδικών επιστημόνων, τεχνικών, βιολόγων, γιατρών με συμμετοχή κατοίκων) για να συλλέξει και να έρθουν σε γνώση όλων των κατοίκων στοιχεία για το πόσες κεραίες υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, που είναι εγκατεστημένες, με τι ένταση εκπέμπουν και τι εγκρίσεις διαθέτουν.
3. Να αναλάβει ο δήμος την ευθύνη και τα πρακτικά μέτρα για το άμεσο ξήλωμα των κεραιών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Βύρωνας, 13/4/2008

α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στο κείμενο μόνο το απόγευμα της Κυριακής 13/4/2008 συγκεντρώθηκαν 188 υπογραφές. Το κείμενο κατατέθηκε στο Δήμο στις 14/4/2008 προκειμένου να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβούλιου στις 18/4/2008.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΟΔ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Τσιμεντοποίηση(!) Παιδικής Χαράς στο Βύρωνα
(Α. Φλέμιγκ & Κάλβου, στην κορυφή του λόφου) 
Κινητοποίηση Κατοίκων 
για τη Διάσωση της Παιδικής Χαράς 
ενόψει της οριστικής Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 
για ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 
στη θέση της υφιστάμενης Παιδικής Χαράς 

Παρασκευή, 18 Απριλίου '08, 20:30, στο Δημαρχείο 
(Καραολή & Δημητρίου 32-36, 1ος όροφος, άνωθεν “ΑΒ”)
Θα είμαστε όλοι εκεί! 
Στην συμβολή των οδών Α. Φλέμινγκ και Κάλβου, στη συνοικία Νέα Ελβετία του Δήμου Βύρωνα, υπάρχει Παιδική Χαρά διαμορφωμένη και σε λειτουργία από το 1994 (επίσημα εγκαίνια το 2001). Ο Δήμος Βύρωνα με την υπ' αρίθμ. 371/27-11-2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο οικόπεδο 587,5τ.μ. που σήμερα υφίσταται η Παιδική Χαρά. Οι κάτοικοι της περιοχής (635! υπογραφές) κινητοποιήθηκαν, ενωμένοι και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, κατά της τσιμεντοποίησης που σχεδιάζεται, με την 2111&2130/28-1-2008 Ένσταση και Αίτηση Διαμαρτυρίας που υπέβαλλαν, ζητώντας την διατήρηση-θεσμοθέτηση-ανακαίνιση-συντήρηση της υφισταμένης Παιδικής Χαράς καθώς και τη δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού σε άλλο καταλληλότερο οικόπεδο ή κτίριο και σε πιο εύκολα προσβάσιμο σημείο.
Προσβλέπουμε και ζητάμε τη καθαρή αποδοχή και πλήρη στήριξη του αιτήματος μας από τον Δήμαρχο και όλα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η Παιδική Χαρά δεν είναι οικόπεδο διαθέσιμο προς οικοδόμηση, 
είναι υπάρχων Ελεύθερος Χώρος Πρασίνου και Αναψυχής Παιδιών. 
Η διάσωσή της είναι θέμα αρχής και μάλιστα αδιαπραγμάτευτης!
Το ίδιο ισχύει για κάθε χώρο πρασίνου, άθλησης, και αναψυχής. 
ΖΗΤΑΜΕ
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ–ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ–ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ–ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ
η υφιστάμενη Παιδική Χαρά
στη συμβολή των οδών Φλέμινγκ και Κάλβου, Νέας Ελβετίας, Βύρωνα 

• Η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Φλέμινγκ εκτιμούμε ότι συνεπάγεται επιβάρυνση των θέσεων στάθμευσης στις γειτονικές οδούς και κυρίως στις οδούς ΓΡΑΝΙΚΟΥ και ΜΑΚΑΡΙΟΥ (βλ. ερώτηση 13). 
• Η χρήση αυτοκινήτων λόγω ανηφοριών από τους γονείς εκτιμούμε ότι συνεπάγεται τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδούς ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΓΡΑΝΙΚΟΥ, ΜΑΚΑΡΙΟΥ, και ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ που αποτελούν τις κύριες οδούς πρόσβασης (βλ. ερώτηση 13). 

Επεξηγήσεις —με την μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων— 
ΕΡ. 1: Ποιο είναι το πρόβλημα;
ΑΠ. : Η Παιδική Χαρά ΔΕΝ είναι οικόπεδο, είναι Ελεύθερος Χώρος Πρασίνου και Αναψυχής Παιδιών! Η ανέγερση κτιρίου για στέγαση Βρεφονηπιακού Σταθμού στη θέση της Παιδικής Χαράς σημαίνει τσιμεντοποίησή της —αυτό είναι το πρόβλημα! 
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΗΣ: «Η διάσωση των ελάχιστων χώρων αναψυχής, άθλησης, και πρασίνου» πρέπει να γίνει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στη συνείδηση όλων μας! Χώροι όπως η Παιδική Χαρά δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα διαθέσιμα προς οικοδόμηση!
Η τσιμεντοποίηση έχει ήδη καταστήσει την Αθήνα απάνθρωπη, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Συλλογικοί φορείς (!) (ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΚΕΔΚΕ κτλ.), απηύθυναν πρόσφατα δραματική έκκληση στην πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάψουν να θεωρούν τους ελεύθερους χώρους ως οικόπεδα προς τσιμεντοποίηση και να τους προστατεύουν. Κατά την πρόσφατη διημερίδα των Δήμων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (18-21 Ιαν. 2008) οι θέσεις όλων υπέρ των ελεύθερων χώρων ήταν ξεκάθαρες. Ενδεικτικά, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δήμας τόνισε «να μην βλέπουμε τους ελεύθερους χώρους σαν οικόπεδα αλλά σαν πάρκα». Παρόμοια ήταν και η επίσημη θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το οποίο υποστηρίζει «να μην χτιστεί ούτε ένα πετραδάκι στους ελεύθερους χώρους της Αθήνας». 
ΕΡ. 2: Ναι, αλλά ο Βρεφονηπιακός Σταθμός δεν είναι απαραίτητος;
ΑΠ. : Ένα «καλό» (ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού) δεν αντισταθμίζει ούτε δικαιολογεί ένα εξίσου σημαντικό «κακό» (τσιμεντοποίηση Παιδικής Χαράς)! Οι κάτοικοι, ιδίως οι εργαζόμενοι γονείς, ζητάμε και τη διατήρηση της Παιδικής Χαράς, και τη δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού σε άλλο χώρο. 
ΕΡ. 3: Και που θα ανεγερθεί ο Βρεφονηπιακός Σταθμός;
ΑΠ. : Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον Δήμο. Δεν γνωρίζουμε ποια ακίνητα και οικόπεδα ανήκουν στον Δήμο, στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, ή σε άλλο Δημόσιο Φορέα, και δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτών να γνωρίζουν. Ούτε γνωρίζουμε την ακριβή οικονομική δυνατότητα του Δήμου να αγοράσει οικόπεδα και ακίνητα. Γνωρίζουμε όμως ότι όποιος θέλει μπορεί... και λύσεις υπάρχουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
ι) Το οικόπεδο επί της συμβολής των οδών Παλ. Πατρών Γερμανού και Καραολή Δημητρίου που σήμερα χρησιμοποιείται για υπαίθριες εμπορικές χρήσεις και το οποίο ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Τζιορτζιώτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26.3.08, πρότεινε να αγοραστεί από το Δήμο. Το εν λόγω οικόπεδο είναι μεγάλο, τετραγωνισμένο, επίπεδο, στο κέντρο του αστικού ιστού, σε πολύ εύκολα προσβάσιμο σημείο, πλησίον των λεωφορείων.
ιι) Τα ελεύθερα και αναξιοποίητα οικόπεδα (με ή χωρίς παλαιό-εγκαταλελειμμένο κτίσμα) εμβαδού της τάξης των 400τ.μ. που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, σε σαφώς ποιο εύκολα προσβάσιμα σημεία από την Παιδική Χαρά.
ιιι) Υπάρχοντα ακίνητα (π.χ. μονοκατοικίες με αυλή) τα οποία μπορεί να αγοράσει ή μισθώσει μακροχρόνια ο Δήμος, προκειμένου, με μικρές διαμορφώσεις, να καταστούν κατάλληλα για στέγαση τοπικών τμημάτων Βρεφονηπιακού Σταθμού (όπως άλλωστε πράττουν κατά κόρον και οι ιδιώτες). Μάλιστα, αυτή η περίπτωση ίσως να είναι η πλέον ενδεδειγμένη διότι ναι μεν ο Σταθμός δεν θα είναι «ολοκαίνουριος» και «υπερσύγχρονος», αλλά α) κάθε γειτονιά θα έχει τον δικό της Βρεφονηπιακό Σταθμό ο οποίος θα είναι πολύ πιο “ζεστός” και “ανθρώπινος” β) η δυναμικότητα ενός δικτύου “Βρεφονηπιακών Σταθμών της γειτονιάς” θα προσαρμόζεται διαχρονικά στις ανάγκες κάθε εποχής, γ) το υψηλότερο κόστος λειτουργίας λόγω μικρότερης οικονομίας κλίμακας αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό με κεντρική παροχή υπηρεσιών στήριξης της λειτουργίας τους για το σύνολο των “Βρεφονηπιακών Σταθμών της γειτονιάς” (καθαριότητα, σίτιση, συντήρηση, κλπ) δ) το κόστος δημιουργίας θα είναι μικρότερο που σημαίνει ότι θα μπορέσουν αντί του ενός σε νέο-ανεγερθέν κτίριο να δημιουργηθούν περισσότεροι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε ανακαινισμένες μονοκατοικίες, ε) οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της γειτονιάς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν άμεσα, στ) δεν θα επιβαρυνθεί η ήδη πολεοδομικά βεβαρημένη πόλη μας με νέα κτίσματα —ας διασώσουμε τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης μας – ας αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα κτίσματα• δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη για μια βιώσιμη πόλη. 
ΕΡ. 4: Ποια η θέση της Δημοτικής Αρχής στις λύσεις που προτείνετε;
ΑΠ. : Με ζωηρό ενδιαφέρον αναμένουμε τη θέση του Δημάρχου κου Χαρδαλιά. Προς καλύτερη κατανόηση της κατάστασης παραθέτουμε τα εξής:
ι) Πρόσφατα τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 76%. Αν δεν κάνουμε λάθος, από αυτά τα πρόσθετα έσοδα υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης της αγοράς οικοπέδων ή ακινήτων στην θέση των οποίων θα ανεγερθούν Σταθμοί Αυτοκινήτων. Μέρος των χρημάτων θα μπορούσε να διατεθεί για την αγορά οικοπέδου ή κτιρίου για δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού. Άλλωστε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, ως κοινωνική παροχή, έχει σαφή προτεραιότητα έναντι της δημιουργίας Σταθμών Αυτοκινήτων.
ιι) Η ανεύρεση άλλου οικοπέδου ή ακινήτου και η διαδικασία απόκτησής του απαιτεί χρόνο. Έχει αναφερθεί ότι επείγει η ένταξη οικοπέδου στον φάκελο του έργου της ανέγερσης Βρεφονηπιακού Σταθμού, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος, προκειμένου να μη χαθεί η δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης. Η χρονική πίεση πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους λόγους που αποτρέπει τη Δημοτική Αρχή από το να διερευνήσει λύσεις. Η όποια χρηματοδότηση όμως είναι το μέσο για να γίνονται σωστά έργα, δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε επαρκής δικαιολογία για την τσιμεντοποίηση της Παιδικής Χαράς, ιδίως όταν υπάρχουν άλλες λύσεις! 
ΕΡ. 5: Υπήρξαν εξελίξεις μετά την υποβολή της μαζικής Διαμαρτυρίας / Ένστασης των 635 κατοίκων;
ΑΠ. : Σημαντικός αριθμός κατοίκων συγκεντρώθηκε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο '08, με αίτημα καταρχήν να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης η διαμαρτυρία / ένσταση των κατοίκων και εν συνεχεία, σε ανοιχτή συγκέντρωση στον χώρο της Παιδικής Χαράς, να αναλυθούν οι απόψεις Δημάρχου, Παρατάξεων, και κατοίκων, προτού η υπόθεση τεθεί στην τυπική διαδικασία της ψηφοφορίας για τη λήψη της οριστικής απόφασης. Το αίτημα των προσελθόντων κατοίκων απορρίφθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου κου Χαρδαλιά, και στις δύο περιπτώσεις, παρά και την υποστήριξή του και από τις 4 άλλες Δημοτικές Παρατάξεις. Στη συνέχεια, περιορισμένος (όπως ζητήθηκε) αριθμός κατοίκων προσεκλήθησαν από το Γραφείο του κ. Δημάρχου σε συνάντηση την Παρασκευή 28/3/08, στα Γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας. Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο προσήλθαν πέντε κάτοικοι, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν για τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής περί ανέγερσης Βρεφονηπιακού Σταθμού, ανέπτυξαν τα προσωπικά τους επιχειρήματα για την μη τσιμεντοποίηση της Παιδικής Χαράς. Αντίγραφα σχεδίων επιδόθηκαν τις επόμενες ημέρες προς ενημέρωση και άλλων δημοτών από τους παριστάμενους. Παρά τη μη σύγκλιση απόψεων, η συνάντηση έλαβε χώρα σε κόσμιο και πολιτισμένο επίπεδο, το οποίο παρακαλούμε δημότες και Δημοτική Αρχή να διατηρήσουμε σε όλη την διαδικασία. 
ΕΡ. 6: Ποια η πρόταση της Δημοτικής Αρχής;
ΑΠ. : Ανέγερση κτιρίου επί της οδού Α. Φλέμινγκ και διατήρηση της Παιδικής Χαράς στην πυλωτή του κτιρίου και τον εναπομείναντα ακάλυπτο χώρο, προκειμένου να ικανοποιηθεί τόσο το σχέδιο δημιουργίας Βρεφονηπιακού Σταθμού όσο η διατήρηση της Παιδικής Χαράς:
ι) Θα ανεγερθεί κτίριο επί της οδού Α. Φλέμινγκ συνολικού εμβαδού 372τ.μ. το οποίο θα αποτελείται από 1 υπόγειο και 3 υπέργεια επίπεδα: 
1. Υπόγειο με χρήση χώρου Στάθμευσης Οχημάτων. 
2. Πυλωτή με χρήση στεγασμένης Παιδικής Χαράς. 
3. 1ος όροφος, εμβαδού 186τ.μ., με χρήση χώρων Βρεφονηπιακού Σταθμού. 
4. 2ος όροφος, εμβαδού 186τ.μ., με χρήση χώρων Βρεφονηπιακού Σταθμού. 
Σημειώνουμε ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι δε θα εξαντληθούν οι όροι δόμησης (συντ. δόμησης: 1,4 και συντ. κάλυψης: 60%) διότι σε αυτή την περίπτωση το κτίριο θα αποτελείτο από 2 ορόφους περίπου 350τ.μ. έκαστος και ένα δώμα περίπου 120τ.μ., με πυλωτή και υπόγειο, δηλαδή συνολικά 820τ.μ. σε 5 επίπεδα, όπως έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της 27-11-07 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
ιι) Τα 587τ.μ. του οικοπέδου θα διαμορφωθούν σε τρία κύρια επίπεδα, με υψομετρική διαφορά περίπου 1,5μ το ένα από το άλλο, ως ακολούθως:
1. Το εμπρόσθιο τμήμα του οικοπέδου προς την οδό Α. Φλέμινγκ, έκτασης περίπου 240τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει πυλωτή κτιρίου και πρασιά πλάτους 3μ, θα βρίσκεται στο μέσο ύψος της οδού Α. Φλέμινγκ. 
2. Το κεντρικό τμήμα του οικοπέδου έκτασης περίπου 100τ.μ. θα βρίσκεται περίπου 1,5μ. χαμηλότερα και θα λειτουργεί ως ενδιάμεση βαθμίδα. 
3. Το οπίσθιο τμήμα του οικοπέδου έκτασης περίπου 190τ.μ. θα βρίσκεται περίπου 1,5μ. χαμηλότερα από το κεντρικό και περίπου 3,0μ. χαμηλότερα από το εμπρόσθιο. Σε αυτό θα βρίσκεται η κυρίως ανοιχτή Παιδική Χαρά. 
4. Το υπόλοιπο εμβαδόν περίπου 60τ.μ. θα συνεχίσει να αποτελεί τις υπάρχουσες πρασιές στα σύνορα του χώρου με γειτονικά οικόπεδα. 
ιιι) Το προαναφερόμενο κτίριο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, μελετήθηκε για να στεγάσει 2 τμήματα των 25 παιδιών έκαστο και θα εξυπηρετεί την περιοχή που ορίζεται από την πλατεία Φατσέα έως την οδό Γρανικού, και από την Λ. Καρέα έως και το τέρμα της οδού Γρανικού. 
ΕΡ. 7: Γιατί διαφωνείτε; Ποιο το αρνητικό της πρότασης της Δημοτικής Αρχής;
ΑΠ. : Η ουσιαστική τσιμεντοποίηση είναι το αρνητικό. Είναι θέμα αρχής! Οι χώροι πρασίνου, αθλητισμού, αναψυχής παιδιών, ΔΕΝ είναι οικόπεδα! Υπάρχουν άλλες πολύ καλύτερες λύσεις, τις οποίες αναλύσαμε. 
Το πρόβλημα δεν είναι θέμα τετραγωνικών τσιμέντου και δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης. Για την πληρότητα της ενημέρωσης αναφέρουμε τα εξής: 
Η ανοιχτή Παιδική Χαρά περιορίζεται, κατά την άποψή μας, από περίπου 500τ.μ. σήμερα σε 150-200τ.μ., πρακτικά στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, στο οπίσθιο και χαμηλότερο τμήμα του οικοπέδου. Στο κεντρικό τμήμα εμβαδού περίπου 100τ.μ. μπορούν να τοποθετηθούν λίγα παιχνίδια, αλλά λόγω μικρού μεγέθους ουσιαστικά δεν μπορεί να θεωρηθεί λειτουργικό —ο κύριος λόγος ύπαρξής του είναι να χρησιμεύει ως ενδιάμεση βαθμίδα προκειμένου από το επίπεδο της ανοιχτής Παιδικής Χαράς, να μην φαίνεται το υπόγειο του κτιρίου ως κανονικό ισόγειο αλλά ως ημιυπόγειο. Τα περίπου 100-150τ.μ. της πυλωτής που απομένουν αν αφαιρέσουμε κλιμακοστάσιο, διαδρόμους, κλπ, αποτελούν στεγασμένο χώρο όπου επίσης μπορούν να τοποθετηθούν κάποια παιχνίδια. Είναι αδιανόητο όμως να θεωρούνται ή ονοματίζονται Παιδικές Χαρές οι πυλωτές και οι ακάλυπτοι των πολυκατοικιών! Από Παιδική Χαρά «Ελεύθερου Χώρου Πρασίνου και Αναψυχής Παιδιών» η “λύση” που προτείνεται σημαίνει μετάβαση σε Παιδική Χαρά «Τσιμέντου». Σκεφτείτε τις εξής δύο εικόνες: από την μια «παιδιά που παίζουν σε ελεύθερο χώρο πρασίνου και τα βλέπει ο ήλιος» και από την άλλη «παιδιά στη σκιά ενός τσιμεντένιου κτιρίου 3 υπέργειων επιπέδων, χωρίς να συνυπολογίζουμε το υπέργειο υπόγειο από την πλευρά της Παιδικής Χαράς. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα βλέπει ο ήλιος! 
ΕΡ. 8: Ο Δήμαρχος κος Χαρδαλιάς ισχυρίζεται ότι αντίστοιχη λύση έχει ήδη εφαρμοσθεί στον 10ο Παιδικό Σταθμό στον «Άγιο Αρτέμιο». Δεν είναι λύση;
ΑΠ. : Όχι! Για τους εξής απλούς και ξεκάθαρους λόγους: 
1) Τα παιδιά της γειτονιάς πρέπει να έχουν πρόσβαση στη Παιδική Χαρά όλη την ημέρα, κυρίως πρωινές, μεσημεριανές, και απογευματινές ώρες, τότε παίζουν τα μικρά παιδιά, και όχι τα βράδια που δεν λειτουργούν οι Σταθμοί. Ακόμη και αν στο ξεκίνημα η παιδική χαρά χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό και τους περίοικους, φοβόμαστε ότι στο πρώτο συμβάν ή στην πρώτη φοβία του υπεύθυνου βρεφονηπιοκόμου αυτό θα πάψει να ισχύει. Άλλωστε τους κανόνες λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών δεν τους ορίζει ο Δήμαρχος αλλά η νομοθεσία και οι υπεύθυνοι βρεφονηπιοκόμοι.
2) Για λόγους ασφάλειας των βρεφών και νηπίων ο χώρος του Σταθμού προφανώς είναι καλό να είναι ελεγχόμενος. Πόσο μάλλον όταν τα νήπια δεν είναι υπό την επίβλεψη των γονιών τους όπως συμβαίνει στις παιδικές χαρές, αλλά υπό την επίβλεψη δημόσιων λειτουργών που έχουν υπό την ευθύνη τους περισσότερα του ενός παιδιά.
3) Επισκεφτήκαμε τον 10ο Παιδικό Σταθμό Βύρωνα στον «Άγιο Αρτέμιο». Η Παιδική Χαρά είναι υποτυπώδης, απίστευτα μικρή, αποτελούμενη από ένα αναρριχητήριο-τσουλίθρα, μια τραμπάλα, και δύο σούστες. Δεν έχει χώρο όχι για να τρέξουν-παίξουν τα παιδιά, αλλά ούτε καν για κούνιες! Αξίζει να πάτε να το δείτε! Αντιθέτως στη συμβολή των οδών Α. Φλέμινγκ και Κάλβου η υφιστάμενη Παιδική Χαρά με μικρή ανακαίνιση και λίγη συντήρηση μπορεί να καταστεί υπόδειγμα! Ας μην την καταντήσουμε ...δείγμα! 
Ζητάμε την κατανόηση και συμπαράσταση του Δημάρχου! 
ΕΡ. 9: Ποια τα επόμενα βήματα της διαδικασίας;
ΑΠ. : Ο Δήμαρχος κος Χαρδαλιάς μας ενημέρωσε για τα εξής:
ι) Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Απριλίου 2008 θα τεθεί προς οριστική έγκριση η πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου που θα προβλέπει την αλλαγή χρήσης ολόκληρου του οικοπέδου έκτασης 587,5τ.μ. σε χώρο ανέγερσης κτιρίου για στέγαση Βρεφονηπιακού Σταθμού.
ιι) Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Απριλίου 2008 ο Δήμαρχος κος Χαρδαλιάς διευκρίνισε κατά τη συνάντηση που είχαμε ότι θα δεσμευτεί τόσο προσωπικά όσο και ως πλειοψηφούσα παράταξη ότι αμέσως μετά την ανέγερση του κτιρίου θα προβεί άμεσα σε νέα αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου με την οποία α) θα θέτει περιορισμό στους όρους δόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου προκειμένου να μην είναι επιτρεπτό στο μέλλον να οικοδομηθεί πρόσθετο κτίσμα σε βάρος του εναπομείναντα ελεύθερου χώρου, και β) θα χαρακτηρίζει τον εναπομείναντα ελεύθερο χώρο Παιδική Χαρά.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν πράττει τα προαναφερόμενα σημεία (ι) και (ιι) μαζί εξ' αρχής διότι “φοβάται μη τύχει κάτι” στην πορεία και υπάρξει εμπλοκή στην ανέγερση του κτιρίου.
Το πρόβλημα δεν είναι θέμα τετραγωνικών τσιμέντου και δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης. Για την πληρότητα της ενημέρωσης όμως αναφέρουμε τα εξής: 
Τι λέει ο Δήμαρχος στην πράξη; Σήμερα οι νόμοι και οι προδιαγραφές μας δυσκολεύουν ή απαγορεύουν να χαρακτηρίσουμε το ένα μέρος του οικοπέδου ως Βρεφονηπιακό Σταθμό και το άλλο ως Παιδική Χαρά. Έτσι, στην αλλαγή ρυμοτομικού θα περάσουμε ολόκληρο το οικόπεδο ως Βρεφονηπιακό Σταθμό. Μην ανησυχείτε όμως, μόλις ανεγερθεί το κτίριο, την επόμενη ημέρα θα προβούμε σε νέα αλλαγή ρυμοτομικού όπου θα χαρακτηρίσουμε τον ακάλυπτο χώρο Παιδική Χαρά, ώστε κανείς να μην μπορέσει στο μέλλον να οικοδομήσει πρόσθετο κτίσμα, δεδομένου ότι οι όροι δόμησης παρέχουν αυτή την δυνατότητα.
Τι απαντάμε οι κάτοικοι: Οι ίδιοι νόμοι και προδιαγραφές που ισχύουν σήμερα, θα ισχύουν και αύριο, συνεπώς κάτι που δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να το πράξει σήμερα, πως θα μπορέσει να το πράξει την επόμενη ημέρα της ανέγερσης του κτιρίου; Οι νόμοι και οι προδιαγραφές είναι πάνω από τις προθέσεις όλων μας, του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου. 
ΕΡ. 10: Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε στο Δήμο από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με σκοπό την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού;
ΑΠ. : Ναι. Το 1984. Έκτοτε, ο ίδιος ο Δήμος όμως αποφάσισε με δική του δαπάνη να διαμορφώσει, εξοπλίσει, και ηλεκτροδοτήσει την υφιστάμενη Παιδική Χαρά. Άλλωστε η ΚΕΔ δεν είναι θέσφατο. Παραχωρεί ακίνητα ή οικόπεδα για τον σκοπό που της ζητείται. Μην κοροϊδευόμαστε. Επίκληση τέτοιου είδους γραφειοκρατικών προβλημάτων γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα. Ο Δήμος πρέπει απλά να ζητήσει από την ΚΕΔ την τροποποίηση της απόφασης παραχώρησης για τη θεσμοθέτηση της Παιδικής Χαράς. 
ΕΡ. 11: Ας επανέλθουμε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό. Η αλήθεια είναι ότι πριν την κουβέντα μας φανταζόμουν ένα μικρό χαριτωμένο ισόγειο με αυλή. Μα μπορεί να λειτουργεί Βρεφονηπιακός Σταθμός σε ορόφους;
ΑΠ. : Συμφωνούμε απόλυτα! Ρωτάμε το εξής απλό: Πώς η βρεφονηπιοκόμος θα κατεβάζει τα παιδιά στην αυλή; Με σκάλες ή με ασανσέρ; Το πλέον πιθανό είναι η κάθε βρεφονηπιοκόμος, που θα έχει υπό την επίβλεψή της περισσότερα του ενός νήπια, να μην μπορεί να τα κατεβάζει τακτικά από τον 1ο ή 2ο όροφο στην πυλωτή με συνέπεια, στην πράξη, τα παιδιά μας να μένουν εγκλωβισμένα σε 4 τοίχους. Ζούμε σε μια χώρα με παρατεταμένη καλοκαιρία, συνεπώς τα νήπια (τα οποία σημειωτέον δεν παρακολουθούν μαθήματα) θα μπορούσαν να παίζουν-μαθαίνουν στον προαύλιο χώρο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου παραμονής τους στο Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Οι Παιδικοί ή Βρεφονηπιακοί Σταθμοί πρέπει να είναι ισόγειοι προκειμένου η πρόσβαση στην αυλή να είναι πρακτικά δυνατή και ασφαλής. Όσα λέμε δεν απαιτούν εξειδικευμένες ή τεχνικές γνώσεις. Απλή λογική απαιτείται και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα παιδιά. 
ΕΡ. 12: Επισκέφτηκα το σημείο και διαπίστωσα ότι η ανηφόρα είναι τεράστια!
ΑΠ. : Η κλίση της οδού Φλέμινγκ είναι 15-25%, πράγματι τεράστια ανηφόρα! Βρίσκεται σε απότομο ύψωμα στα ορεινά του Δήμου, στο άκρο του τοπικού αστικού ιστού. Και στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε την ακαταλληλότητα του χώρου για Βρεφονηπιακό Σταθμό λόγω δύσκολης και επικίνδυνης πρόσβασης. Συγκεκριμένα: 
1) Την ανηφόρα της οδού Φλέμινγκ ή παράλληλης οδού είναι αδύνατο να την ανέβει ή κατέβει πεζό νήπιο, ή γονέας που έχει νήπιο αγκαλιά, σε μάρσιπο, ή σε καρότσι. 
2) Αυτοκίνητο κινούμενο στην κατηφόρα της Φλέμινγκ ή γειτονικού παραλλήλου είναι αδύνατο να ακινητοποιηθεί επαρκώς σε περίπτωση που «πεταχτεί» παιδί. 
3) Σε περίπτωση βροχής ή πρωινής υγρασίας, η ολισθηρότητα λόγω κλίσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για πεζούς όσο και για οχήματα.
4) Τα πεζοδρόμια είναι πρακτικά ανύπαρκτα σε ολόκληρη τη γειτονιά και τόσο γονείς όσο και παιδιά θα αναγκάζονται να κινούνται πεζοί επί του επίσης στενού οδοστρώματος. Και μπορεί ο Δήμος να προβλέπει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου επί της οδού Φλέμινγκ σε μήκος 2-3 οικοδομικών τετραγώνων, τα πεζοδρόμια όλης της υπόλοιπης γειτονιάς όμως παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα. 
Όποιο μέτρο και να ληφθεί δεν επιλύει την δυσκολία και επικινδυνότητα της προσβασιμότητας. Οι ανηφόρες θα είναι πάντα ανηφόρες, πάντα θα εκτείνονται σε όλη τη γειτονιά, και η αδυναμία των γονέων να προσέλθουν-αποχωρήσουν πεζοί μαζί με τα παιδιά τους θα παραμείνει. 
ΕΡ. 13: Αναρωτιέμαι, δεν είναι ο χώρος προσβάσιμος από την οδό Γρανικού;
ΑΠ. : Η οδός Γρανικού είναι το τελευταίο όριο του αστικού ιστού στο τέρμα του τοπικού υψώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς με τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν μεγάλο κύκλο για να αποφύγουν ανηφόρες όπως της οδού Φλέμινγκ, διότι όλοι οι παράλληλοι δρόμοι της γειτονιάς είναι επίσης έντονα ανηφορικοί. Πρακτικά, θα πρέπει να φτάσουν στην οδό Φορμίωνος ή στην Λεωφόρο Καρέα (δρόμος ταχείας κυκλοφορίας), να ανέβουν την οδό Γρανικού, και στην κορυφή σχεδόν του τοπικού υψώματος να στρίψουν δεξιά στην οδό Φλέμινγκ για να κατηφορίσουν έως το συγκεκριμένο σημείο. Μα και πάλι η κλίση της οδού Γρανικού είναι 10-15% σε συγκεκριμένα τμήματα, δηλ. είναι επίσης μεγάλη ανηφόρα, με πρακτικά ανύπαρκτο πεζοδρόμιο, συνεπώς και πάλι είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να την διασχίσει κάποιος πεζός, πόσο μάλλον αν συνοδεύει παιδί ή σπρώχνει καρότσι. 
Πρακτικά οι γονείς θα εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο, δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτό σε συνδυασμό με τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην οδό Φλέμινγκ θα δημιουργήσει σοβαρή έλλειψη θέσεων στάθμευσης και έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδούς Γρανικού και Μακαρίου. θεωρούμε απαράδεκτο εν έτη 2008 στην Αθήνα η Δημοτική Αρχή να λαμβάνει μέτρα που εξαναγκάζουν τους πολίτες στη χρήση Ι.Χ. μέσα στην ίδια τους τη γειτονιά, όταν τόση προσπάθεια γίνεται να ενθαρρυνθεί η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αντιμετώπιση του ανυπόφορου κυκλοφοριακού προβλήματος που πλέον εμφανίζεται σε κάθε γειτονιά της Αττικής, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης. 
ΕΡ. 14: Αναφέρατε ότι ο χώρος είναι στο άκρο της πόλης;
ΑΠ. : Ο χώρος στη συμβολή των οδών Κάλβου και Α. Φλέμινγκ βρίσκεται στο άκρο του τοπικού αστικού ιστού, συνεπώς μακριά από τον κέντρο του κύριου πληθυσμιακού όγκου της περιοχής. Είναι στην κορυφή του τοπικού υψώματος. 2-3 στενά πιο κάτω η περιοχή είναι αρκετά ποιο επίπεδη. Έργα, όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, θα πρέπει να γίνονται σε πιο κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία για να εξυπηρετούν όλους του κατοίκους! 
ΕΡ. 15: Η δυσκολία πρόσβασης δεν ισχύει και για την Παιδική Χαρά;
ΑΠ. : Ναι. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι η Παιδική Χαρά εξυπηρετεί τα παιδιά της στενής γειτονιάς. Ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς δεν είναι το ίδιο, είναι ξεκάθαρο.
Εξάλλου, μαζεύτηκαν περισσότερες από 600 υπογραφές, που εκφράζουν την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής για να Διατηρηθεί – Θεσμοθετηθεί – Ανακαινισθεί – Συντηρηθεί η υφιστάμενη Παιδική Χαρά. 
ΕΡ. 16: Θεσμοθετηθεί, τι εννοείται;
ΑΠ. : Όταν διαμορφώνεται μια Παιδική Χαρά ο Δήμος έχει υποχρέωση να τη θεσμοθετήσει προβαίνοντας σε σχετική τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο ρυμοτομικό σχέδιο ο χώρος φαίνεται σαν οικόπεδο, λόγω αμέλειας ή σκόπιμης παράλειψης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από λάθη της προηγούμενης, έχει υποχρέωση να διορθώσει την παλαιότερη παράλειψη. Τι κάνει ο Δήμος; Αγνοεί την πραγματικότητα, δηλαδή την Παιδική Χαρά, και ενεργεί σαν να πρόκειται περί ελεύθερου προς οικοδόμηση οικοπέδου και όχι περί Παιδικής Χαράς. Επαναλαμβάνω ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να προβεί σε συμμόρφωση των «χαρτιών» με την πραγματικότητα, δηλαδή σε θεσμοθέτηση της Παιδικής Χαράς, και όχι το αντίστροφο.
ΕΡ. 17: Αυτός δεν είναι ο λόγος που κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μίλησαν για «λάθος» τους όταν ομόφωνα ψήφισαν υπέρ του Σταθμού, και μιλάω για το γεγονός ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει το χώρο ως οικόπεδο και όχι ως Παιδική Χαρά;
ΑΠ. : Θα πρέπει να ρωτήσετε τις ίδιες τις παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους που τις εκπροσωπούν. Πάντως όλοι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη, αρκεί αυτά να διορθώνονται. Προτιμάμε κάποιον που όταν κάνει λάθος έχει το θάρρος να το ομολογεί και να το διορθώνει, από κάποιον που μάχεται μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί το αλάθητο του. Η εντύπωση όμως που αποκομίσαμε είναι ότι αρχικά όλοι οι τότε παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του Βρεφονηπιακού Σταθμού διότι τους παρουσιάστηκε ότι θα ανεγερθεί σε ελεύθερο οικόπεδο και υποβιβάστηκε (δεν λέμε αποκρύφτηκε) το γεγονός ότι εκεί υπάρχει διαμορφωμένη, ηλεκτροδοτημένη, και σε λειτουργία Παιδική Χαρά. Σημαντικός αριθμός Δημοτικών Συμβούλων, μετά από ενημέρωση μας, τάχθηκαν στο πλευρό των κατοίκων. Προσβλέπουμε στην υποστήριξη όλων όταν τεθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζητάμε τόσο ο Δήμαρχος όσο και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι —ανεξαρτήτως παρατάξεων— να ακούσουν τους κατοίκους και στο δίλημμα Βρεφονηπιακός Σταθμός ή Παιδική Χαρά να απαντήσουν και τα δύο αποφασίζοντας την διατήρηση της υφιστάμενης Παιδικής Χαράς και την ανεύρεση άλλου οικοπέδου ή κτιρίου για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό. 
ΕΡ. 18: Τι μέλλει γενέσθαι;
ΑΠ. : Η διάσωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, αναψυχής στην Αθήνα είναι θέμα αρχής, και θέματα αρχής δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα. Αν σήμερα διαπραγματευτούμε την Παιδική Χαρά, να είστε σίγουροι ότι αύριο θα κληθούμε να διαπραγματευτούμε την πλατεία, το πάρκο, το δάσος... Μεγάλος αριθμός κατοίκων κινητοποιούμαστε ενωμένοι για το καλό της περιοχής, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, και θέλουμε τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως παράταξης, στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας. Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε όλοι μαζί με ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίλυσή τους! Προσβλέπουμε-ζητάμε την κατανόηση και στήριξη όλων των Δημοτικών Συμβούλων, συνεπώς ναι, και του Δημάρχου κου Χαρδαλιά. 

Σχετικά:
1. Η 31789/13-12-2007 ανακοίνωση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα. 
2. Η 371/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα. 
3. Τα πρακτικά της 371/2007 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα. 
4. Η υπ΄αριθμ. 137/16-5-84 απόφαση παραχώρησης της ΚΕΔ. 
5. Η με 635 υπογραφές ι) 2111/28-1-2008 Ένσταση των κατοίκων προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα και ιι) 2130/28-1-2008 Αίτηση Διαμαρτυρίας των κατοίκων προς τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα. 
(Ένσταση και Αίτηση Διαμαρτυρίας είναι το ίδιο κείμενο με διαφορετικούς αποδέκτες) 
6. Αντίγραφα σχεδίων (ι. τρισδιάστατη απεικόνιση, ιι. κάτοψη οικοδομικού τετραγώνου, ιιι. κάτοψη οικοπέδου & κτιρίου, ιν. τομές) της προμελέτης που εκπόνησε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα και επεδείχθησαν στις 28-3-2008. 

Το παρόν κείμενο ενημέρωσης και η διανομή του στους κατοίκους και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνάντηση κατοίκων την Τρίτη 8 Απριλίου ’08.


12/4/08
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛ. ΤΣΙΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4/2008
Το Σάββατο 12/4/2008 έγινε μετά από κάλεσμα με αφισσάκια, συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής Μεταμόρφωσης, στην πλατεία Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου).
Μαζεύτηκαν δεκάδες κάτοικοι, συζήτησαν και πρότειναν τρόπους δράσης. Καταγγέλθηκε ότι υπάρχουν εκτός από την κεραία στην Αγ. Σοφίας 109 της ΚΟΣΜΟΤΕ και άλλες σε πολύ κοντινή απόσταση. Στην Κερκύρας 24 της TELESTET και στην Ρούμελης 18 της VODAFON και της INFOQUEST.
Αστυνομικοί παραβρισκόταν και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση και όταν οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στα κτίρια, προστάτεψαν τις εισόδους τους. Μετά από την επιμονή να επιδειχτούν οι άδειες για τη λειτουργία τους, ο ένας ιδιοκτήτης που εμφανίστηκε στο ένα κτίριο και δεν έδειξε σχετικές άδειες, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Οι κάτοικοι ανανέωσαν τη συνάντησή τους για τις 18 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο για να ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύσει τους κατοίκους με συγκεκριμμένες ενέργειες.


11/4/08
ΕΠΙΤΥΧΙΑ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ

Μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των κατοίκων, ταλαιπωρία και έξοδα που επιβάρυνθηκαν οι ίδιοι οι κάτοικοι και κυρίως ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, βγήκε οριστική δικαστική απόφαση που κρίνει πολεοδομικά παράνομη την κεραία επί της οδού Καλλιπόλως.
Κατόπιν αυτού συνεργεία της ίδιας της εταιρείας κινητής τηλεφωίας αφαίρεσαν τον εξοπλισμό στις 11/4/2008.

ΑΦΙΣΑΚΙ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ
5/4/08
Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΟΔ. ΦΛΕΜΙΓΚ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΦΛΕΜΙΝΓΚ


Ψηφιακός χάρτης που δείχνει τις κλίσεις του εδάφους της περιοχής να είναι στην περιοχή του παιδικού σταθμού 15-25%.

Ψηφιακός χάρτης με το ανάγλυφο της περιοχής. Το τόξο στο σημείο του χώρου της παιδικής χαράς.Η ανηφόρα της οδού Φλέμινγκ με κλίση 20-25% είναι εμφανής. Το ανύπαρκτο πεζοδρόμιο είναι επίσης εμφανές.Ο χώρος της παιδικής χαράς που θέλει ο Δήμος να οικοδομήσει για παιδικό σταθμό.Η παιδική χαρά έχει ηλεκτροδοτηθεί και φωταγωγείται.


Η θέση της παιδικής χαράς είναι στην περιφέρεια του Δήμου.
31/3/08
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ30/3/08
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ "ΕΡΓΑ" ΣΤΗ ΛΕΩΦ. ΚΑΡΕΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Σε κίνδυνο η ζωή των πεζών απο τις παραβιάσεις του εργολάβου της ΔΕΗ στην οδό ΕλλησπόντουΠαραβιάσεις από αναγειρόμενες οικοδομές στην Ελλησπόντου και Ραιδεστού) Για την διαπλάτυνση πεζοδρομίων και την δεντροφύτευση του Βύρωνα Για τους κάδους ανακύκλωσης Προς Τον Δήμαρχο ΒύρωναΑξιότιμε κύριε Δήμαρχε.Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας εναντίον του εργολάβου της ΔΕΗ, ο οποίος καταπατώντας κάθε σχετική νομιμότητα και περιφρονώντας τα ζητήματα ασφαλείας των πεζών, έχει δημιουργήσει, πάνω από 25 ημέρες τώρα, στην οδό Ελλησπόντου, στην οδό Δηλβόη και στην οδό Αϊδινίου μια πραγματικά ανυπόφορη κατάσταση σε όλους τους κάτοικους των αναφερόμενων δρόμων και όχι μόνο. Συγκεκριμένα:α) ο εν λόγω εργολάβος έχει ανασκάψει σε βάθος και έχει αφήσει ανοικτά όλα τα συναφή πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία των αναφερόμενων δρόμων με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσπέλασή τους και συνεπώς αδύνατη η ασφαλής διέλευση των πεζών.β) Τα χώματα από την ανασκαφή των πεζοδρομίων, ο ασυνείδητος αυτός εργολάβος, τα έχει σωρεύσει στούς δρόμους, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιό επικίνδυνη κάθε διέλευση των πεζών σε αυτά τα τμήματα των δρόμων και φυσικά δυσχερής η διέλευση των τροχοφόρων. Επειδή η Ελλησπόντου είναι δρόμος πυκνής τροχαίας κυκλοφορίας Ι.Χ , φορτηγών και λεωφορείων, η διέλευση τους παρασύρει και σηκώνει σύννεφα από σκόνη και χώματα που έχει δημιουργήσει σε όλους μας μια ανυπόφορη κατάσταση ρύπανσης κατοικιών και ανθρώπων.Ζητάμε:Α) Να εξαναγκαστεί ο εργολάβος να μαζέψει αμέσως τα χώματα από τους δρόμους και να αποκατασταθεί η ασφαλής προσπέλαση των πεζών στά πεζοδρόμια και τούς δρόμους. Υπογραμμίζουμε ότι κάθε καθυστέρηση στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και την προστασία του περιβάλλοντος και τω σπιτιών μας, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.Β) Να επιβληθούν από τον Δήμο στον εργολάβο, τα ανάλογα χρηματικά πρόστιμα και όλες οι άλλες κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, γιατί με τις παρανομίες του προξένησε όλη αυτή την ρύπανση σε μας και τα σπίτια μας και έχει θέσει σε αυξημένο κίνδυνο την ασφάλειά μας ως πεζών, όταν έχουμε ανάγκη να διαβούμε τους αναφερθέντες δρόμους. Γ) Παρακαλούμε να μα πληροφορήσετε γιατί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν πήρε είδηση όλες αυτές τις ανοικτές παρανομίες και επέτρεψε στον εργολάβο να κάνει αυτά τα έργα χωρίς την έκδοση της σχετικής άδεις από τον Δήμο. Και ακόμα γιατί επέτρεψε στον εργολάβο να πετάξει τα χώματα των πεζοδρομίων στο δρόμο και γιατί επί 25-30 ημέρες τώρα τα πεζοδρόμια παραμένουν σκαμμένα και ανοιχτά, γεγονός που θέτει σε αυξημένο κίνδυνο την ζωή μας και την σωματική μας ακεραιότητα από τα διερχόμενα τροχοφόρα! Δ) Ζητούμε ακόμα: Σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει λογική διαπλάτυνση όλων των πεζοδρομίων της οδού Ελλησπόντου και δεντροφύτευση κατά μήκος όλου του αναφερόμενου δρόμου. Η διαπλάτυνση επιβάλλεται, κυρίως λόγω της πυκνής κίνησης τροχοφόρων και της ανεπάρκειας των υπαρχόντων πεζοδρομίων να επιτρέψουν ασφαλή πεζοπορία ιδίως των μητέρων με μωρά σε καροτσάκια και άλλες ομάδες του διακινούμενου πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοιΓια την δεντροφύτευση θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας ότι τα δέντρα που θα επιλεγούν, δεν πρέπει να είναι πιά νερατζιές αλλά άλλα δέντρα, που να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες αισθητικής και πυκνού πράσινου, που έχουν γεννηθεί από την αλλαγή των μεγεθών του δομημένου περιβάλλοντος τα υπερμεγέθη κτίρια και την ρύπανση του αέρα στο λεκανοπέδιο. Θα θέλαμε να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε οι ίδιοι να φυτεύσουμε, στην Ελλησπόντου, τα φυτώρια των δέντρων που θα εγκρίνετε, για την δεντροφύτευση που σας ζητάμε.Ε) Είναι περιττό να πούμε ότι το πράσινο και την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων δεν το έχει ανάγκη μόνο η Ελλησπόντου αλλά ολόκληρος ο Βύρωνας. Γι' αυτό διατυπώνουμε συνάμα το αίτημα:Η Δημοτική Αρχή να προτάξει άμεσα, ανάμεσα στα άλλα δημοτικά έργα, ένα ουσιαστικό σχέδιο σταδιακής δεντροφύτευσης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων ώστε αυτά να γίνουν προσπελάσιμα, προς διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των πεζών σε όλο το ΒύρωναΣΤ) Ζητάμε επίσης την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στην Μαδύτου στη συμβολή Κωσταντινοπόλεως και Ελλησπόντου, αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής ώστε η περίφημη εκστρατεία ανακύκλωσης, να μην είναι στα λόγια αλλά να αποκτήσει κάποιο περιεχόμενο.
Με τιμή
Κάτοικοι της οδού Ελλησπόντου του Δήμου Βύρωνα

Αντωνόπουλος ΑνδρέαςΑναστασόπουλος Γ,Bασιλακάκος ΒασίλειοςΒασιλειάδης ΑντώνιοςΒλάχος Κωσταντίνος, ιδ. υπάλληλοςΓεωργακοπούλου Δάφνη Γεωργακοπούλου Μαρία,Γεωργακοπούλου Εφη , τραπεζικόςΓιανόπουλος ΖώηςΓιανόπουλος Χρήστος, ιδ. υπάλληλοςΓρηγοριάδης Γ.Γουργούρας Δημήτριος , ιδ. υπάλληλος.Θανάϊ ΙφιγένειαΚαπέης ΒαγγέλληςΚαρδαχάκης Περικλής συντ/χοςΚίκιρη Μαρία Ιωάννα, Δικηγόρος Κίκιρη Αγγελική, ΟικονομολόγοςΚοντοσώρου ΕλένηΛυμπεροπούλου ΕλένηΛυμπεροπούλου ΓεωργίαΜάρκου ΙωάννηςΝτινάγου ΜαρίαΝτινάγoυ Γαρ.Πλακούδη ΣτέλλαΠερήφανος ΣπύροςΡούτση Αθηνά, μουσικόςΣακελλαροπούλου ΛαμπρινήΣκουλάς Γιάννης, μαθητήςΣουλιώτης Δημήτριος αξ/κός Ε.ΝΣουλιώτη Αναστασία, καθηγήτρια αγγλ.φιλολογίαςΣτράτου ΑγγελικήΣρουμπαδάκης ΘεόδωροςΣτρουμπουδάκης ΣταύροςΤζιμουρτά ΒικτωρίαΤζιμουρτάς ΑθανάσιοςΤζιμουρτάς Μ.Τουμπανολουδού ΑγάπηΧατζηδακη ΧρυσούλαΧατζηδάκης Αντώνιος, Δ.ΥΧατζηδιάκος ΓεώργιοςΧρηστίδης Δημήτριος, χρυσοχόος.Χρηστίδου Άννα, καθηγήτρια μαθηματικόςΧρηστόδου Λεμονιά, συντ/χοςΧριστομάνου Αγγελική.


29/3/08
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ Λ. ΚΑΡΕΑ ΜΑΡΤΗΣ 2008

ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2008
20/3/08
ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ

ΜΕ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ

Προς
Τον κ. Δήμαρχο Βύρωνα
FAX 210 - 7669959
E-MAIL :
dimarxos@dimosbyrona.gr
Aξ. κύριε Δήμαρχε
Προσφεύγω αναγκαστικά ξανά στις εξουσίες σας, γιατί ο Αντιδήμαρχος κύριος Ζούμπος, αρνήθηκε να συνομιλήσει τηλεφωνικά μαζί μου και με απείλησε ότι θα με διώξει δικαστικά, για όσα τον βαρύνουν σχετικά με τις παραβιάσεις του εργολάβου της ΔΕΗ στην Ελλησπόντου, τις οποίες κατέγραψα στην πρόσφατη αναφορά μου προς εσάς. Ο κύριος Ζούμπος, πιστεύω, έχει όλα τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος, αλλά το δικαίωμα να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους δημότες του Δήμου Βύρωνα, οι οποίες απορρέουν από το αξίωμα του αντιδημάρχου, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ!…Και μια από αυτές τις υποχρεώσεις του είναι να δέχεται την διατύπωση αιτημάτων ή παραπόνων των πολιτών
χωρίς διακρίσεις και χωρίς προσωπικές απειλές.
Κύριε Δήμαρχε είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω στο πρόβλημα της εργολαβίας της ΔΕΗ στην Ελλησπόντου και να σας παρακαλέσω να σημειώσετε τα εξής:
Με νέα πληρέστερη έρευνα την οποία έκανα στην οδό Ελλησπόντου, μου επιτρέπει να σας πώ ότι δεν υπάρχει καμιά ΒΛΑΒΗ του ΟΤΕ επί του δρόμου αυτού . Όλοι οι κάτοικοι, με τους οποίους επικοινώνησα στον αναφερόμενου δρόμο, ΕΧΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι ο εργολάβος της ΔΕΗ στην Ελλησπόντου έχει προκαλέσει κάποια ζημιά στα καλώδια του ΟΤΕ και ότι ο εργολάβος της ΔΕΗ περιμένει τάχα το συνεργείο του ΟΤΕ να αποκαταστήσει την βλάβη, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό το "επιχείρημα" το άκουσα περιέργως και στις τεχνικές υπηρεσίες!… Πέρα από το γεγονός ότι ο εργολάβος διεξήγαγε, μέχρι τώρα, τα έργα της ΔΕΗ, χωρίς καμιά άδεια από τον Δήμο, και που μόνο γι' αυτό θα έπρεπε κανονικά να έχετε διατάξει αμέσως το σταμάτημα των εργασιών, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοικούντων στην οδό Ελλησπόντου και την δικαστική δίωξή του, έρχονται τώρα νέες ενδείξεις που ΜΑΣ ΚΆΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η βλάβη του ΟΤΕ είναι πρόσχημα και ότι άλλοι λόγοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τον πειθαναγκασμό του εργολάβου, στην τήρηση όλων των υποχρεώσεων του που έχει απέναντι στο Δήμο, στο περιβάλλον και τους κατοίκους της Ελλησπόντου.
Σας ζητώ να απαιτήσετε από τον εργολάβο, την άμεση απομάκρυνση τών χωμάτων από την οδό Ελλησπόντου και την πλήρη αποκατάσταση των πεζοδρομίων. Αυτό πρέπει να συντελεστεί άμεσα, τώρα. Εάν ο εργολάβος δεν ανταποκριθεί, σας καλούμε να ασκήσετε όλα τα μέσα που σας παρέχει ο νόμος για την δίωξη του εργολάβου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Το άλλο επιχείρημα, που επίσης ακούγεται ότι λόγω της απεργίας της ΔΕΗ απουσιάζει ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός της ΔΕΗ και ότι γι' αυτό δεν μπορεί να "κλείσει το έργο", εμείς νομίζουμε ότι αποτελεί πρόσχημα και ότι σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε υποχρεωμένοι, επί 25 και πάνω μέρος, να ανεχόμαστε μέσα στα σπίτια μας τα χώματα και τις σκόνες και να κινδυνεύουμε από την απουσία πεζοδρομίων και μάλιστα για μια εργολαβία η οποία έχει παραβιάσει όλους τους όρους νόμιμης διεξαγωγής του συγκεκριμένου έργου με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής και η οποία επίσης δεν έχει πάρει την απαιτούμενη άδεια από τον Δήμο.
Καταγγέλω επίσης ότι:
1. Στην συμβολή Ελλησπόντου και Κωσταντινοπόλεως γκρεμίστηκε ήδη και
γίνεται ανέγερση οικοδομής χωρίς την τήρηση των νόμιμων όρων κυρίως
ασφαλούς προσπέλασης των πεζών και προστασίας τους από την κίνηση
των τροχοφόρων. Η γωνία αυτή αποτελεί αληθινή καρμανιόλα!
1. Στην αρχή της οδού Ραιδεστού γίνεται επίσης άλλη ανέγερση οικοδομής στην οποία και εκεί έχει καταργηθεί το πεζοδρόμιο χωρίς όμως την δημιουργία τεχνητής διόδου των πεζών. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος ατυχημάτων. Σας υπογραμμίζω ότι Η Δημοτική Αρχή με την ανοχή που δείχνει σε αυτό το ξεχαρβάλωμα όλων των κανόνων ασφαλείας για τους πεζούς στην ανέγερση οικοδομών κλπ αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη αν συμβούν ατυχήματα στους διερχόμενους πεζούς.
2. Ο εργολάβος της ΔΕΗ, επίσης, έχει αφήσει στην αρχή της οδού Δηλβόη ένα τεράστιο καρούλι καλωδίων και μπόλικα οικοδομικά υλικά τόσο στο πεζοδρόμιο όσο και επί του δρόμου.
Όλα αυτά δεν τα βλέπει ο κ. Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών;

20/3/2008
Με τιμή
Δ. Σουλιώτης

18/3/08
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΡΕΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 2008
1/3/08
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29/2/2008
10/2/08
ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

3/2/08
ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΑΙΔ. ΧΑΡΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ

Βύρωνας, 28 Ιανουαρίου 2008
Προς:
Τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δ.Σ. Δήμου Βύρωνα
Κοιν.:
Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βύρωνα

ΕΝΣΤΑΣΗ
κατά της υπ' αρίθμ. 371/2007 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα
που αφορά την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478

Ο χώρος στη συμβολή των οδών Κάλβου και Α. Φλέμινγκ στο Ο.Τ.478 του Δήμου μας
ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου
και ζητάμε
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ – ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ – ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ

Εμείς,
οι υπογράφοντες δημότες Βύρωνα και κάτοικοι της περιοχής όπου υπάρχει και λειτουργεί η Παιδική Χαρά επί των οδών Κάλβου και Α. Φλέμινγκ
έχοντας έννομο συμφέρον
και έχοντας ως μοναδικό κίνητρο το καλό της γειτονιάς και των παιδιών μας

Καλούμε
το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα
è με νεότερη απόφαση τους, και αφού λάβουν υπόψη τα παρακάτω αναγραφόμενα, να ανακαλέσουν-ακυρώσουν την προτεινόμενη με την υπ' αρίθμ. 371/2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478,
è να προβούν με νεότερη απόφαση σε θεσμοθέτηση – χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου ως Παιδική Χαρά, προβαίνοντας σε όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478,
è και τέλος να αποφασίσουν-προβούν σε ανακαίνιση και κυρίως τακτική συντήρηση της ήδη διαμορφωμένης Παιδικής Χαράς.

Ζητάμε η παρούσα ένσταση να συμπεριληφθεί, ως πρέπει, στο σχετικό φάκελο που ενδεχομένως διαβιβαστεί στην Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών ή σε οποιαδήποτε άλλη Αρχή.

Η παρούσα ένσταση τεκμηριώνεται με τα σημεία Α, Β, Γ, και Δ που ακολουθούν.

Α. Θεσμοθέτηση-Ανακαίνιση Παιδικής Χαράς και Δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού σε άλλο κατάλληλο χώρο
Θεωρούμε επιβεβλημένη τη δημιουργία δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών καθώς και σχολείων, ικανών σε αριθμό και μέγεθος για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα παιδιά του Δήμου μας.
Θεωρούμε όμως εξίσου επιβεβλημένη τη δημιουργία και διατήρηση σε καλή λειτουργική κατάσταση χώρων πρασίνου και αναψυχής, δηλ. Παιδικές Χαρές, καθώς και χώρων άθλησης ικανών σε αριθμό, μέγεθος και διασπορά για να παρέχουν τη δυνατότητα παιχνιδιού και άθλησης σε όλα τα παιδιά του Δήμου μας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς δήλωσε, στις 19-07-2006, κατά τα εγκαίνια του πάρκου και της παιδικής χαράς στη γειτονιά της Φρυγίας: «Από την πρώτη στιγμή που μας δώσατε την εντολή να διοικήσουμε την πόλη μας, θέσαμε ως μια από τις προτεραιότητές μας να αναβαθμίσουμε τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους και να δημιουργήσουμε νέους… όπου οι Βυρωνιώτες μπορούν να χαρούν το παιχνίδι, τον περίπατο, τη ζωή. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική και ουσιαστική είναι η ύπαρξη τέτοιων χώρων για όλους μας, μικρούς και μεγάλους.»
Στην πρόταση του Δ.Σ. για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Ο.Τ.478, απαντάμε ότι η ιδέα του Βρεφονηπιακού Σταθμού δεν δικαιολογεί την καταστροφή ή/και συρρίκνωση της Παιδικής Χαράς, τη μετατροπή του μικρού μεν, αλλά πολύτιμου ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής παιδιών σε μπετόν! Ο Παιδικός ή Βρεφονηπιακός Σταθμός μπορεί να ανεγερθεί σε άλλο, ελεύθερο χρήσης οικόπεδο, ή να στεγασθεί σε υπάρχον ιδιόκτητο ή μισθωμένο κτίριο (που θα λειτουργήσει άμεσα με πολύ μικρότερο κόστος, άλλωστε λύσεις χρειαζόμαστε, όχι πολυτέλειες…). Η Παιδική Χαρά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οικόπεδο! Είναι De-Facto / Εκ Χρήσεως Παιδική Χαρά, δηλ. χώρος πρασίνου και αναψυχής των παιδιών, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Δήμος αναγνωρίζει με το από 2002 αίτημά του στη ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση του χώρου ως Παιδική Χαρά! (βλ. και ιστορικό που ακολουθεί)
Καλούμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα, το Δήμαρχο, τα Μέλη του Δ.Σ. Βύρωνα, και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα ή Υπηρεσία να πραγματοποιήσουν ΑΥΤΟΨΙΑ για να το διαπιστώσουν, και εν συνεχεία, ως έχουν υποχρέωση, να προβούν σε επίσημη θεσμοθέτηση-χαρακτηρισμό της Παιδικής Χαράς.
Ο Δήμαρχος και τα Μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Βύρωνα δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος απεικονίζεται στο Ρυμοτομικό Σχέδιο ως οικόπεδο. Ο ίδιος ο Δήμος έχει ακέραια την ευθύνη, διότι όταν αποφάσισε, μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων (βλ. ιστορικό) τη δημιουργία της Παιδικής Χαράς και δαπάνησε χρήματα των δημοτών για τη δημιουργία της, παρέλειψε ή αμέλησε, σκοπίμως ή μη, να προβεί –ως όφειλε– σε θεσμοθέτηση και χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου ως Παιδική Χαρά, προβαίνοντας σε όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Ο.Τ.478. Μάλιστα, ακόμη και αν η εν λόγω παράλειψη αφορά προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η σημερινή, λαμβάνοντας γνώση της κατάστασης, έχει ευθύνη και υποχρέωση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, προβαίνοντας τώρα σε θεσμοθέτηση – χαρακτηρισμό του εν λόγω χώρου ως Παιδική Χαρά! Πρέπει τα «χαρτιά» να συμφωνούν με την καλή πραγματική κατάσταση και όχι το αντίστροφο. Δηλαδή, να καταστρέψουμε τη Παιδική Χαρά, αντικαθιστώντας τη με μπετόν, για να συμφωνεί η πραγματική κατάσταση με τα «χαρτιά»!

Ο εν λόγω χώρος, ΕΙΝΑΙ και ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΗ Παιδικής Χαράς!

Β. Ακαταλληλότητα Χώρου για Βρεφονηπιακό Σταθμό ή Δημόσιο Κτίριο
Ο χώρος επί των οδών Α. Φλέμινγκ και Κάλβου στο Ο.Τ.478 ΔΕΝ ενδείκνυται για δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού ή άλλου Δημοσίου Κτιρίου γενικότερα, διότι:
ι) είναι στο άκρο του τοπικού αστικού ιστού, σε μεγάλο ύψωμα,
ιι) επί στενής οδού με πολύ μεγάλη-επικίνδυνη κλίση και πρακτικά ανύπαρκτο πεζοδρόμιο,
ιιι) εντός του χώρου και διαγωνίως αυτού διέρχεται αποχετευτικός αγωγός,
Ως εκ' τούτου:
û Η πεζή πρόσβαση καθίσταται επικίνδυνη (!) λόγω ολισθηρότητας από την πολύ μεγάλη κλίση της οδού και δύσκολη έως αδύνατη (!), λόγω τεράστιας υψομετρικής διαφοράς που πρέπει να διανυθεί, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας και γονείς που μεταφέρουν βρέφη και νήπια είτε με καρότσι είτε αγκαλιά.
û Η πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος(!) είναι μεγάλη, διότι σε οδό με πρακτικά ανύπαρκτο πεζοδρόμιο και πολύ μεγάλη κλίση (20-25%), όπως η Α. Φλέμινγκ, σε περίπτωση που νήπιο ή παιδί κινείται ή «πεταχτεί» στο δρόμο, είναι πρακτικά αδύνατο ένα όχημα να φρενάρει αποτελεσματικά προς αποφυγή ατυχήματος, ακόμη και αν κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα σε στεγνό οδόστρωμα. Ήδη έχουν συμβεί μικροατυχήματα και ανατροπές ΙΧ αυτοκινήτων κατά το παρελθόν επί της οδού Α. Φλέμινγκ μετά την παιδική χαρά.
û Η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα είναι εντονότατη τις ώρες αποβίβασης και επιβίβασης των παιδιών από τους γονείς τους. Λόγω της «τεράστιας ανηφόρας», η οποία αποτρέπει την πεζή πρόσβαση, και λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στο άκρο του τοπικού αστικού ιστού, η συντριπτική πλειοψηφία θα χρησιμοποιεί Ι.Χ. αυτοκίνητα. Επιπλέον η οδός Κάλβου είναι αδιέξοδο και η οδός Φλέμινγκ είναι στενή. Σε κάθε στάση, πόσο μάλλον στάθμευση οχήματος για αναμονή, επιβίβαση και αποβίβαση των παιδιών, η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα είναι εντονότατη, όχι μόνο επί της οδού Φλέμινγκ αλλά και επί των γειτονικών οδών, διότι πρακτικά λόγω στενότητας των οδών δεν είναι δυνατό ούτε το διπλοπαρκάρισμα, ενώ οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σπανίζουν όλο και περισσότερο.
Σε ερώτηση αν τα ανωτέρω ισχύουν και για την Παιδική Χαρά, απαντάμε ναι, αλλά η παιδική χαρά εξυπηρετεί τα παιδιά της γειτονιάς, ενώ ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός ή άλλο Δημόσιο Κτίριο την ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς το πρόβλημα είναι ασύγκριτα μικρότερο και η χαρά που δίνει η Παιδική Χαρά στα παιδιά μας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη! Επιπλέον:
û Η ύπαρξη αποχετευτικού αγωγού ακαθάρτων και ομβρίων που διέρχεται διαγωνίως της Παιδικής Χαράς καθιστά λίαν προβληματική την ανέγερση κτισμάτων στο χώρο και η άρση του προβλήματος με μετατόπιση των αγωγών θα επιφέρει σημαντικές δαπάνες λόγω κλίσεων και του συμπαγούς βραχώδους του σημείου.
û Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη στο ΓΠΣ ως γενικής κατοικίας και, σύμφωνα με το Π.Δ. της 6.3.1987 (ΦΕΚ 166/Δ’), απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων διοίκησης στις περιοχές αυτής της κατηγορίας.
Συμπερασματικά, τα σχέδια του δήμου επιφέρουν σημαντική υποβάθμιση και καταργούν το μόνο ελεύθερο χώρο που διατίθεται ως παιδική χαρά σε μια περιοχή, η οποία έχει πλήρως τσιμεντοποιηθεί με απάνθρωπους συντελεστές δόμησης, με δρόμους τόσο στενούς, που μετά βίας διέρχεται ένα αυτοκίνητο, και με υποτυπώδη «πεζοδρόμια» που αναγκάζουν τους δημότες να περπατούν στο οδόστρωμα. Ο χώρος είναι ακατάλληλος για ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού διότι είναι απόμακρος (στην κορυφή λόφου στα όρια του αστικού ιστού), δύσκολα προσβάσιμος ακόμα και με αυτοκίνητο (λόγω ανηφόρας), και εγκυμονεί συνθήκες ατυχημάτων (στενοί δρόμοι με πολύ μεγάλη κλίση και υποτυπώδες πεζοδρόμιο).
σελ.3/7 (επιπροσθέτως επισυνάπτονται 69 σελίδες με 635 υπογραφές κατοίκων της περιοχής)
Γ. Σύντομο Ιστορικό της Υφιστάμενης Χρήσης ως Παιδική Χαρά

Η Παιδική Χαρά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οικόπεδο! Είναι De-Facto / Εκ Χρήσεως Παιδική Χαρά, δηλαδή χώρος πρασίνου και αναψυχής των παιδιών!

Ο εκ χρήσεως χαρακτηρισμός της παιδικής χαράς δεν έγινε με «αυθαίρετη» κατάληψη του οικοπέδου από τους κατοίκους, αλλά με Απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής και ύστερα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα:
§ Κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 για να περάσει ο τότε εγκαταλελειμμένος υπόψη χώρος στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ΚΕΔ), από την οποία και παραχωρήθηκε στο Δήμο Βύρωνα, με την υπ΄αρ. 137/16-5-84 Απόφαση.
§ Στη συνέχεια, όταν με διαδικασία ανάλογη της σημερινής, η Δημοτική Αρχή του κ. Νικολαΐδη ξεκίνησε για δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού, αποδέχτηκε τη διαμαρτυρία που υπέγραψαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου ο υπόψη χώρος να γίνει παιδική χαρά και όχι τσιμέντο.
§ Ύστερα από τα παραπάνω, η τότε Δημοτική Αρχή σεβάστηκε τη βούληση των δημοτών της και ξεκίνησε το έργο της διαμόρφωσης του οικοπέδου σε Παιδική Χαρά στις αρχές του 1994 (διατίθεται σχετικό βίντεο με καταγεγραμμένη ημερομηνία), οπότε και άρχισε η χρήση της από τα παιδιά των κατοίκων.
§ Το έργο της τελικής διαμόρφωσης του χώρου εγκαινιάστηκε από τον απελθόντα Δήμαρχο κ. Ρογκάκο, το 2001. Φωταγωγήθηκε με την από 2002 σχετική αίτηση του Δήμου προς τη ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση του εν λόγου χώρου ως παιδική χαρά.
§ Σήμερα χρήζει ανακαίνισης – συντηρήσεως που απαιτεί μικρή δαπάνη για να γίνει πρότυπο μικρής παιδικής χαράς.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ,
Ύστερα από τα παραπάνω, αιτούμαστε και η σημερινή Δημοτική Αρχή να λάβει υπόψη της την επανεπιβεβαίωση της βούλησης των κατοίκων, όπως αυτή εκφράζεται με την παρούσα, και ΝΑ ΜΗΝ προχωρήσει στην υλοποίηση της εν λόγω Απόφασής της, παρά μόνο στην τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου για τη θεσμοθέτηση της υφιστάμενης χρήσης του χώρου ως Παιδική Χαρά και στην απαιτούμενη ανακαίνιση-συντήρησής της.

(επιπροσθέτως επισυνάπτονται 69 σελίδες με 635 υπογραφές κατοίκων της περιοχής)


20/12/07
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΑΡΑΖ

Στις 17-12-2007 πολίτες του Βύρωνα (από την Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού και από τις δημοτικές παρατάξεις Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική, Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα και Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή του έργου. Ζητάμε τη συμμετοχή και στήριξη όλων των κατοίκων στην προσπάθεια να μη προστεθεί κι άλλο μπετόν στο Βύρωνα και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι να μείνουν ανοικτοί χώροι πράσινου.

Μερικές αλήθειες για τα υπέργεια γκαράζ στον Βύρωνα
Στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=14317, 30/10/2007, το οποίο επισυνάπτουμε στη συνέχεια) δημοσιεύτηκε αναλυτικό ολοσέλιδο ρεπορτάζ για το ζήτημα του 6ώροφου υπέργειου γκαράζ δίπλα στο παλιό δημαρχείο, όπου διασταυρώνονταν οι θέσεις από τη μία ενός μέλους της Πρωτοβουλίας και από την άλλη του Δημάρχου. 2 μέρες μετά (02/1/2007), δημοσιεύτηκε εκ νέου επιστολή του Δημάρχου «προς αποκατάσταση της αλήθειας». Παρότι για κάθε αντικειμενικό αναγνώστη είναι φανερή η αδυναμία των ισχυρισμών του δημάρχου, θεωρούμε απαραίτητο να ανασκευάσουμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του για να αναδειχθεί όλη η αλήθεια για το υπέργειο πάρκινγκ στο παλιό δημαρχείο.
Σύμφωνα με το δήμαρχο:
1ον Έγινε διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του οικοπέδου και την κατασκευή του έργου (υπέργεια πλατεία, υπόγειο πάρκινγκ)
Διεθνής διαγωνισμός (με 2 όλες κι όλες προσφορές!) είχε πράγματι γίνει για το προηγούμενο έργο, το υπόγειο πάρκινγκ με πλατεία. Το κατασκευαζόμενο έργο (3 υπόγειοι όροφοι πάρκινγκ, ισόγειο, 5 όροφοι γκαράζ και 6ος όροφος γραφεία) ανατέθηκε όμως χωρίς κανένα διαγωνισμό.
2ον Σε ακτίνα 100 μέτρων από το σημείο κατασκευής υπάρχουν 4 χώροι πράσινου, έκτασης 6 στρεμμάτων άρα το «δίλημμα» πράσινο ή χώροι στάθμευσης είναι εικονικό.
Τελικά το κέντρο του Βύρωνα σφύζει από πράσινο και συνεπώς δεν χρειάζεται άλλη πλατεία! Πέραν του ότι ονομάζονται χώροι πράσινου πλακοστρωμένοι ελεύθεροι χώροι με κάποιες πρασιές καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν μόνο 2,50 μ2 βλάστησης και ελεύθερου χώρου που σταδιακά μειώνονται (το 1977 αντιστοιχούσαν 4μ2 και το 1960 6μ2 ) ενώ τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι της τάξεως των 8-10μ2 ανά κάτοικο.
3ον Η δημαρχιακή επιτροπή έχει αρμοδιότητα να καταρτίζει όρους, να συντάσσει διακηρύξεις, να διεξάγει και να κατοχυρώνει δημοπρασίες.
Η δημαρχιακή επιτροπή δεν έχει δικαίωμα και άδεια να αλλάζει ειλημμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως την αρχική για πλατεία και υπόγειο πάρκινγκ.
4ον Υπήρξαν προβλήματα αντιστήριξης στις γύρω πολυκατοικίες λόγω των 4 υπογείων ορόφων στο αρχικό έργο «υπόγειο πάρκινγκ και πλατεία
Άρα, το κατασκευαζόμενο έργο με τους 3 υπόγειους ορόφους δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα αντιστήριξης!!!
5ον Για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής ο δήμαρχος λέει: «όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε κάτω από δυο ορόφους [sic!] αποφασίσαμε να κάνουμε μια τροποποίηση ρυμοτομικού περιλαμβάνοντας τον προαύλιο χώρο του πνευματικού κέντρου. Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Υγείας»
Εκτός από την εξόφθαλμη πια ανακολουθία των υπόγειων ορόφων στάθμευσης (υπενθυμίζουμε ότι κατασκευάζονται 3!!!!), δεν μπορεί κανένας Βυρωνιώτης να πειστεί ότι ο Δημοτικός Άρχων δεν γνώριζε σε ποιον ανήκει ο χώρος. Βάσιμα λοιπόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό έγινε σκοπίμως για μην προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού και να επέλθει η αλλαγή ολόκληρης της μελέτης.
Υπενθυμίζουμε το βασικό μας επιχείρημα: Στην προκήρυξη υπήρχε ένα «παραθυράκι» που έγινε «μπαλκονόπορτα»: ‘Μετά την πάροδο 18 μηνών από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή από το δήμο η τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, με τον καθορισμό του ακινήτου ως κοινόχρηστου χώρου με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων, ο ανάδοχος δύναται να προτείνει εναλλακτικές προτάσεις για τη δημιουργία σταθμών αυτοκινήτων με οποιαδήποτε μορφή, μέγεθος, τρόπο κατασκευής και λειτουργίας’. Αφού ο Δήμος Βύρωνα άφησε δηλαδή να περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος, ο ανάδοχος πρότεινε μία τελείως νέα μελέτη, χωρίς πλατεία και με έξι υπέργειους ορόφους.
6ον Ηδη απαλλοτριώνεται ένας χώρος 400 τ.μ. δίπλα από το πάρκινγκ, προκειμένου να γίνει πλατεία.
Τότε γιατί αυτόν τον χώρο δεν τον απαλλοτρίωνε εξαρχής ο Δήμος ούτως ‘ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος υπόγειος χώρος και συνεπώς μεγαλύτερη πλατεία;
7ον Το 6ώροφο υπέργειο πάρκινγκ πήρε άδεια από την πολεοδομία Αθηνών
Η έκδοση της άδειας έγινε στις 27 Ιουλίου του 2007, 11 μόλις μέρες μετά τη φωτιά στον Υμηττό, εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και εκδηλώσεων (19 και 24/07) για την κατάσταση των δασών μας και ενώ ο χώρος ήταν πάνω από ένα μήνα απελευθερωμένος από τους κατοίκους! Άρα η έγκριση της τσιμεντοποίησης στο κέντρο του Βύρωνα έγινε τη στιγμή που στάχτες από την καμένη Πάρνηθα, την καμένη Πεντέλη και τον καμένο Υμηττό έπνιγαν την πόλη.


30/10/07
ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΟΡΟΦΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του Υμηττού

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://gr.f275.mail.yahoo.com/ym/Compose?To=prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr
Ιστοσελίδα: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com
Το δίλημμα στο Βύρωνα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ EΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, Τρίτη, 30.10.07
Ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Δήμου Βύρωνα κινδυνεύει να χαθεί», υποστηρίζει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα». Διλήμματα τέτοιου είδους στην Αθήνα είναι πλέον συνηθισμένα: υπόγειο πάρκινγκ και στην… οροφή πλατεία ή υπέργειο πάρκινγκ για περισσότερες θέσεις στάθμευσης; Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κάποιες φορές δεν μπορούν να αποφασίσουν τι έχουν ανάγκη περισσότερο: μερικά τετραγωνικά μέτρα πράσινου ή πολλές θέσεις για παρκάρισμα…Με αφορμή την ανέγερση του υπέργειου πάρκινγκ -τρία υπόγεια, ισόγειο, έξι όροφοι- επί των οδών Ευαγγελικής Σχολής και Βορείου Ηπείρου, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Οι μεν ισχυρίζονται ότι η κατασκευή του είναι παράνομη και ότι τα προβλήματα στάθμευσης θα λυθούν μόνο με τη ριζική μείωση της ανάγκης για χρήση του Ι.Χ. Οι δε υποστηρίζουν ότι το έργο αποτελεί ανάσα στο πρόβλημα χώρων στάθμευσης της περιοχής.
Η «Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού» με τη συμμετοχή τριών δημοτικών παρατάξεων υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, περιφρονώντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, άλλαξε παράνομα την οικοδομική άδεια και παραχώρησε χωρίς νέο διαγωνισμό το έργο σε ιδιωτική εταιρία. Οπως μας ενημερώνει ο κ. Γιάννης Φραγκιαδάκης, μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», «το 1997, επί άλλης δημαρχίας, πάρθηκε απόφαση να αγοραστούν εκτάσεις με σκοπό να γίνουν πλατείες με υπόγειους χώρους στάθμευσης. Στην προκήρυξη υπήρχε ένα «παραθυράκι» που έγινε…«μπαλκονόπορτα»: «Μετά την πάροδο 18 μηνών από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή από το δήμο η τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, με τον καθορισμό του ακινήτου ως κοινόχρηστου χώρου με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων, ο ανάδοχος δύναται να προτείνει εναλλακτικές προτάσεις για τη δημιουργία σταθμών αυτοκινήτων με οποιαδήποτε μορφή, μέγεθος, τρόπο κατασκευής και λειτουργίας».
Ο κ. Φραγκιαδάκης καταγγέλλει ότι ο Δήμος Βύρωνα δεν αξιοποίησε τον προβλεπόμενο χρόνο με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. «Η τροποποίηση σήμαινε ότι ο δήμος όφειλε να πάρει την απόφαση ότι αυτό το οικοδομικό τετράγωνο χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος. Ακριβώς έτσι έχει χαρακτηριστεί το οικόπεδο της "Νεράιδας".Εκεί υπάρχει μια τεράστια ταμπέλα που γράφει "κοινόχρηστος χώρος πρασίνου"». Την ίδια ώρα, η «Πρωτοβουλία Πολιτών» κατηγορεί το δήμο ότι οι αποφάσεις βγήκαν από δημαρχιακή επιτροπή και όχι από δημοτικό συμβούλιο όπως θα έπρεπε και δηλώνει ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

«Δεν γίνεται υπόγειο λόγω προβλήματος αντιστήριξης»Απάντηση του δημάρχου για την επιλογή του υπέργειου γκαράζ
Ο δήμαρχος του Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, επιμένει ότι: «Ο λόγος που δεν μπόρεσε αυτό το πάρκινγκ να γίνει υπόγειο είναι γιατί η γεωλογική μελέτη έδειξε ότι υπήρχε θέμα αντιστήριξης στις γύρω πολυκατοικίες».
Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι εφόσον το 72% των κατοίκων της γειτονιάς θέτει θέμα στάθμευσης θα έπρεπε είτε να κατασκευαστεί ένα πάρκινγκ 20 θέσεων ή ένα 120 θέσεων. «Επιλέξαμε το δεύτερο. Η ‘‘Πρωτοβουλία Πολιτών’’ διαφωνεί στη λογική ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να γίνονται με αυτοχρηματοδότηση. Έχει καλέσει μάλιστα για συζήτηση όλους τους κατοίκους του Βύρωνα και ανταποκρίθηκαν 25 άτομα».
Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, ήδη απαλλοτριώνεται ένας χώρος 400 τ.μ. δίπλα από το πάρκινγκ, προκειμένου να γίνει πλατεία. Στα όσα η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα» του καταλογίζει και κυρίως για τις «παράνομες αποφάσεις», ο κ. Χαρδαλιάς απαντά ότι η δημαρχιακή επιτροπή είναι αυτή που κηρύσσει τους όρους ενός διαγωνισμού. «Οι αποφάσεις έχουν πάει στην Περιφέρεια. Βάσει αυτών έχει βγει οικοδομική άδεια καθώς και άδεια λειτουργίας». Για την τροποποίηση του ρυμοτομικού, ο δήμαρχος τονίζει: «Όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε κάτω από δυο ορόφους αποφασίσαμε να κάνουμε μια τροποποίηση ρυμοτομικού περιλαμβάνοντας τον προαύλιο χώρο του πνευματικού κέντρου. Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Υγείας».

12/6/07
ΤΡΥΚ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 12/6/2007
30/3/07
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ


19/3/07
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι κάτοικοι και φορείς του Βύρωνα, που συγκεντρωθήκαμε, σήμερα, 19 Μαρτίου 2007 στον κινηματογράφο Λουίζα

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αύξηση των δημοτικών τελών που επιβλήθηκαν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με απόφαση της δημοτικής αρχής Βύρωνα. Η αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων στις κατοικίες από 1,55 € σε 2,54 € ανά τ.μ. και στα καταστήματα από 3,82 € σε 6,54 € ανά τ.μ. είναι πρωτοφανής και αβάσταχτη στους καιρούς που η ακρίβεια και η λιτότητα καλπάζει, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται από τις μηδενικές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρόμαστε για τη μετατροπή του δήμου σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που χαρατσώνει τους κατοίκους με πολλαπλούς τρόπους, και σε επιχείρηση, που πουλάει υπηρεσίες αντιμετωπίζοντας τους δημότες ως πελάτες.

Απαιτούμε ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την αύξηση των δημοτικών τελών. Ο δήμος να απαιτήσει τα οφειλόμενα από την κεντρική εξουσία χρήματα και να σταματήσει την φορομπηξία των δημοτών.

Βύρωνας, 19 Μάρτη 2007


ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο
Δήμου Βύρωνα

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σύμφωνα με το νόμο 3463, που κυρώνει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, άρθρο 215 παράγραφος 3, αξιοποιούμε το δικαίωμα που έχουμε ως δημότες και κάτοικοι για να θέσουμε στο σημερινό τακτικό δημοτικό σας συμβούλιο ως έκτακτο θέμα για να προηγηθεί στην ημερήσια διάταξη πρόταση για επίλυση ζητήματος αρμοδιότητας σας.

Το θέμα αφορά την ανάκληση της απόφασής σας για αύξηση των δημ. Τελών στις κατοικίες και τα καταστήματα του δήμου μας. Η απόφαση σας για την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών μας θίγει οικονομικά, είναι αδικαιολόγητη, πάρθηκε χωρίς καμιά συζήτηση και ενημέρωση των κατοίκων και με την διαφωνία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Ήδη για αυτό το ζήτημα οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι πολλές, συλλογικές και ατομικές, συγκεντρώσεις, πορείες, συλλογή υπογραφών, συγκρότηση της επιτροπής κατοίκων, προσφυγές και διαμαρτυρίες σε φορείς προστασίας καταναλωτών.

Ζητάμε να αφουγκραστείτε τη θέληση των δημοτών και στη σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σας να αποφασίσετε την ανάκληση της αύξησης των δημοτικών τελών,.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗ


ΤΡΥΚ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΑΓ. ΛΑΖΑΡΟΥ 19/3/2007


15/2/07
ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 2007
14/1/07
ΚΕΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ 14/1/2007

Την Κυριακή 14/1 έγινε συγκέντρωση με περίπου 80 άτομα, στην πλατεία Βυζαντίου μετά από πρόσκληση κατοίκων, που κινητοποιούνται δυο χρόνια τώρα με διάφορες μορφές ( παραστάσεις, προσφυγές, συγκεντρώσεις) για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που λειτουργεί χωρίς άδεια στην Καλλιπόλεως (κοντά στα σχολεία της Ταταούλων). Η συγκέντρωση πήγε κάτω από το σπίτι που είναι η κεραία και φώναζε συνθήματα. Όλη τη συγκέντρωση παρακολουθούσαν αστυνομικοί και περιπολικό.
Την Δευτέρα έγινε παράσταση των κατοίκων στο δήμαρχο Βύρωνα, για να ζητηθεί εκτός των άλλων η συνδρομή ηλεκτρολόγου του δήμου για την Τρίτη που προβλεπόταν με βάση προσφυγή της ΕΕΤΤ να κοπεί το ρεύμα από την παροχή της κεραίας παρουσία εισαγγελέα. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα στείλει ηλεκτρολόγο αλλά δεν μπορεί ο δήμος μόνος του να κατεβάσει την κεραία.
Την Τρίτη το πρωί οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι ήρθε εισαγγελέας, αλλά η δικηγόρος της ΤΙΜ έφερε άλλη απόφαση δικαστηρίου που για διαδικαστικά θέματα ακυρώνει την απόφαση του άλλου δικαστήριου για διακοπή παροχής ρεύματος στην κεραία.


31/12/06
ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

30/12/06
ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΟΔ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ 2006
2/4/04
ΤΑΜΠΛΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Ζ.ΠΗΓΗΣ (ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ)
25/2/02
ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Α.Δ.Β.

ΠΡΟΣ
Τον κο ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ.
Τον κο ΔΗΜΑΡΧΟ
Τους κους ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΑΞ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Τους κους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Σωματείο Εργαζομένων της Δ.Ε.Α.Δ.Β. σας καταγγέλλει πως οι ρουσφετολογικές προσλήψεις στην επιχείρηση συνεχίζονται και πως ξεπερνούν τις 80 μέσα στο 2002, με αποτέλεσμα από 220 εργαζόμενους που απασχολούσε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τώρα να απασχολεί πάνω από 300 άτομα, την ίδια στιγμή που η ρύθμιση των χρεών προς το Ι.Κ.Α. δεν έχει επιτευχθεί και το κόστος ανέρχεται σε 1,300,000,000.
Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του κου Δημάρχου από τον ΙΟΥΝΙΟ του 2001 και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Προέδρου της επιχείρησης προς το νέο Δ.Σ. των εργαζομένων της Δ.Ε.Α.Δ.Β., οι προσλήψεις δεν σταματούν με αποτέλεσμα να προκαλούν την εύλογη ανησυχία σε όλους εμάς που ζήσαμε το ίδιο φαινόμενο και πριν από τέσσερα χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή τη σώρευση των χρεών προς τους εργαζόμενους και το Ι.Κ.Α.
Μπροστά λοιπόν στην ανησυχία που μας έχει καταβάλει, προβήκαμε σε εξώδικο απέναντι στην επιχείρηση με σκοπό να παγώσουν οι προεκλογικές προσλήψεις και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος ώστε να προστατέψουμε την εργασία μας και την απρόσκοπτη καταβολή των μισθών μας.
Ενημερώνουμε λοιπόν σχετικά όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και όλες τις παρατάξεις που εμπλέκονται στη διαδικασία των επερχόμενων εκλογών, πως δεν θα ανεχτούμε καμία νέα πρόσληψη στην Δ.Ε.Α.Δ.Β., δεν θα επιτρέψουμε καμία ανανέωση σύμβασης του 2002 και πως θα αμφισβητήσουμε την αναγκαιότητα όσων προσλήψεων έχουν γίνει μέσα στο διάστημα αυτό.
25/02/2002


15/6/00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ.

Μετά την προηγούμενη συζήτηση μας την Κυριακή 2.4.2000 και την απόφαση που πήραμε να ζητήσουμε διευκρινίσεις από τον Δήμο για την χρέωση μας με τα υπέρογκα ποσά εξόδων αποχέτευσης, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες μας.

Σας καλούμε την Πέμπτη 15.6.2000 ώρα 8.30 μ.μ. να συγκεντρωθούμε στην μικρή παιδική χαρά στην γωνία Επταπύργου και Προποντίδος.

Παρακαλούμε, ενημερώστε όλους τους γείτονες.


10/1/00
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Προς
- το Δήμο Βύρωνα και
- την Τεχνική Υπηρεσία του

Κύριοι,
Σε συνέχεια του υπομνήματος μας με υπογραφές ημ. 29.11.99 και της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20.12.99, ζητάμε με την σημερινή μας επίσκεψη να μας δώσετε πληροφορίες για τα παρακάτω :
1. Αν υπήρξε μελέτη σκοπιμότητας για το έργο.
2. Αν υπήρξε τεχνική μελέτη και προδιαγραφές.
3. Αν υπήρξε οικονομικός προϋπολογισμός.
4. Με ποιο τρόπο έγινε η ανάθεση του έργου.
5. Ποιο είναι το τελικό κόστος του έργου και με τι τρόπο θα επιμερισθεί στους κατοίκους.
6. Αν αξιοποιήθηκαν ή επιδιώχθηκε να αξιοποιηθούν επιδοτήσεις για αυτό το σκοπό από κοινοτικά κονδύλια ή χρηματοδοτήσεις της ΕΥΔΑΠ.

Παρακαλούμε να μας δώσετε κάθε σχετικό έγγραφο και πληροφορία.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ


17/12/99
ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ.

Σας ενημερώνουμε ότι το υπόμνημα με τις υπογραφές για την ακύρωση της χρέωσης μας με τα υπέρογκα ποσά εξόδων αποχέτευσης είχε μεγάλη ανταπόκριση. Συγκεντρώθηκαν πολλές υπογραφές και κατατέθηκαν στο Δήμο. Ορίστηκε ημερομηνία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις 20.12.99 ημέρα Δευτέρα ώρα 8.30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, οδός Καραολή Δημητρίου.

Μετά από αυτές τις ενέργειες, απαραίτητο για να έχουμε αποτελέσματα είναι αυτή την ώρα να είμαστε όλοι παρόντες -ακόμα και αυτοί που δεν πρόλαβαν να υπογράψουν- για να πιέσουμε σε θετικές αποφάσεις. Παρακαλούμε, ενημερώστε όλους τους γείτονες.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Προς
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Πληροφορηθήκαμε με γραπτές ειδοποιήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα ότι για την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων μας καλείτε να πληρώσουμε ως προκαταβολή σύνδεσης δρχ. 125.000 ανά ακίνητο και αναφέρετε ότι το συνολικό (άγνωστο) ποσό χρέωσης θα μας χρεωθεί αργότερα. Μετά από επίσκεψη στο Δήμο μάθαμε ότι η δαπάνη θα υπολογιστεί για κάθε μέτρο πρόσοψης δρχ. 40.000 και 300.000 περίπου για κάθε σύνδεση.
Αυτό σημαίνει, για τα σπίτια της περιοχής που είναι μονοκατοικίες με γύρω στα 12 μέτρα πρόσοψη, ότι κάθε ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει περίπου 800.000 δρχ. και το ποσό αυτό αυξάνεται πολύ όταν το σπίτι είναι γωνιακό γιατί υπολογίζονται και οι δύο προσόψεις.

Δεδομένου ότι:
§ Εμείς έχουμε πληρώσει παλιότερα έξοδα κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου και τέλη σύνδεσης
§ Η κατασκευή του νέου δικτύου δεν προέκυψε ως ανάγκη μετά από παράπονα των κατοίκων για πλημμελή λειτουργία του παλαιού.
§ Οι νέοι πλαστικοί αγωγοί είναι της ίδιας διαμέτρου Φ 250 με τους παλιούς τσιμεντένιους.
§ Δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε τώρα υλικό πληρώσεως στα σημεία σύνδεσης των σωλήνων.
§ Σε άλλους δήμους που ακολουθούν την ίδια τακτική η χρέωση είναι πολύ χαμηλότερη και υπολογίζεται μόνο για το μήκος του αγωγού σύνδεσης(μισό πλάτος του δρόμου) και το φρεάτιο.
§ Δεν ρωτηθήκαμε για την κατασκευή του έργου.
§ Εχουμε υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία από το έργο με τους εδώ και καιρό σκαμένους δρόμους και πεζοδρόμια.
§ Οι κάτοικοι της περιοχής καλούμαστε συχνά τελεταία από φορείς παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να πληρώσουμε μονομερείς αποφάσεις τους για αυξήσεις τιμολογίων. Πρόσφατα εχουμε χρεωθεί από την ΕΥΔΑΠ και πληρώνουμε ακόμα την αλλαγή σωλήνων παροχής και ρολόγιων
§ Πληρώνουμε δημοτικά τέλη προς το Δήμο για τους προϋπολογισμούς και τα έργα του.

Κατόπιν όλων αυτών.
· Δεν καταλαβαίνουμε την αιτιολογία της απόφασης σας περί βελτιώσεως του αποχετευτικού δικτύου
· Θεωρούμε το κόστος δυσβάστακτο για τους κατοίκους και αδύνατο να ανταποκριθούμε.

Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης σας στην κατεύθυνση της ανάληψης από πλευράς του ίδιου του Δήμου του όποιου κόστους των αποφάσεων του για έργα βελτίωσης.

Αθήνα, 29.11.99
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ